Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu: „Nu se petrece nimic necurat la adăpostul canin!”

2
881

Autoritățile locale au ieșit, ieri, într-o conferință de presă, în care au încercat să explice cum a ajuns adăpostul canin de la Breasta să fie subiectul unei reclamații la Parlamentul European. Reprezentanții municipalității susțin că tot scandalul a pornit de la o supărare neîntemeiată a asociațiile de protecție a animalelor din Craiova care ar dori să le fie pus la dispoziție adăpostul la orice oră din zi și din noapte, neluând în seamă nici orarul de vizitare și nici programul de lucru al Salubrității. 

Reclamația pe care ONG-urilor au adresat-o membrilor Parlamentului European, aceștia din urmă trimițând apoi o recomandare Primăriei Craiova de a le facilita iubitorilor de animale accesul în incinta stabilimentului canin de la Breasta, este pusă de primarul Lia Olguța Vasilescu pe seama unor supărări nejustificate ale asociațiilor din Craiova. „E o supărare cu ONG-urile pentru protecția animalelor, care știți foarte bine și de unde a debutat și care sunt motivele reale. După ce au intrat marți, miercuri, joi, vineri în adăpost, s-au supărat că nu au putut să intre și duminică și atunci au trecut și la amenințări la adresa angajaților noștri. A trebuit să vină poliția, chiar să dea și o amendă unui cetățean recalcitrant”, a explicat Olguța Vasilescu.

O tentativă de reconciliere eșuată

Directorul Salubrității, Ștefan Popescu, a relatat cum a decurs ultima tentativă de reconciliere între autorități și cele patru ONG-uri. Potrivit acestuia, după ce scandalul de la poarta adăpostului, reprezentanții asociațiilor de protecția animalelor au fost invitați, la sediul Salubrității, pentru discuții pe această temă. „Am încercat să fim cât mai aproape de dumnealor și i-am invitat la discuții, la sediul nostru. Am avut întâlnirea respectivă, dar, din diverse motive, cineva de la masa tratativelor s-a ridicat, nemulțumit de cum evolua convorbirea, și a plecat. Nu am putut să rămân, m-am ridicat și eu și s-a cam dus dracu întâlnirea noastră de atunci”, a menționat acesta.

ONG-urile pot să viziteze câinii, dar conform programului

La câteva zile după această tentativă, conform directorului Ștefan Popescu, Salubritatea a expediat e-mailuri către toate asociațiile de protecție a animalelor, în care le-a cerut să se pună de acord cu un program comun de vizitare a adăpostului, dar care să fie în timpul programului de lucru al Salubrității. „Am dat mail-uri la toate asociațiile și nu am primit nici până acum vreun grafic. Am spus clar, în timpul programului în care funcționează Salubritatea, adică de luni până vineri, între 8.00 și 16.00, sunt primiți acolo, nu duminica la 12 noaptea. Ce poate fi mai clar? Încă o dată vedeți că mingea este în terenul dumnealor”. „Noi nu trebuie să ne scuzăm, că nu facem nimic necurat, doar ceea ce am promis am construit un adăpost după standarde europene”, l-a completat apoi primarul Lia Olguța Vasilescu.

De ce s-au supărat iubitorii de animale

Lia Olguța Vasilescu

Primarul Craiovei susține că tot scandalul pe care îl fac asociațiile pentru protecția animalelor are, de fapt, o altă miză. Edilul-șef este de părere că ONG-urile sunt mai vocale acum nu din pricină că adăpostul nu ar fi conform standardelor în vigoare și câinii ar duce-o mai prost ca înainte, ci pentru simplu fapt că există. În opinia primarului,construcția adăpostului de la Breasta nu avantajează asociațiilor întrucât le lipsește de banii pe care i-ar fi putut obține dacă animalele ar fi fost lăsate pe străzi ca și până acum. „Este o supărare a ONG-urilor pentru că, așa cum știți, în momentul în care nu exista un adăpost conform și câinii erau la liber pe străzi, puteau să beneficieze de tot felul de fonduri, lucru care nu cred că se mai poate întâmpla la ora actuală”, susține Olguța Vasilescu.

Gheorghe Nedelescu: „Se respectă toată legislația în vigoare”

Autoritățile locale au dat apoi asigurări că, în adăpostul canin de la Breasta, nu se petrec lucruri „necurate”, ba, din contră, câinii sunt bine întreținuți și menajați acolo. „Pot să vă asigur că la adăpostul canin nu se petrece nimic necurat. Nu facem altceva decât să strângem câinii de pe străzi. E adevărat că nu le mai dăm drumul înapoi celor agresivi pentru că, la ora actuală, câinii s-au strâns pentru faptul că s-a sunat pentru aceste patrupede la telefonul cetățeanului. Deci nu i-am luat aleatoriu de pe străzi, pur și simplu i-am luat ca urmare a sesizărilor cetățenilor”. City-managerul orașului, Gheorghe Nedelescu, a declarat, la rândul lui, că toată activitatea din interiorul adăpostului este în conformitate cu legislația în vigoare, cerându-i directorului Salubrității să prezinte autorizația de funcționare a noului stabiliment.

Adăpostul canin este deja plin

Potrivit directorului Ștefan Popescu, adăpostul de la Breasta a primit autorizație de funcționare începând cu data de 3 iulie, înlocuind-o pe cea provizorie cu care s-a mers până acum. Referitor la aprovizionarea cu mai multe doze de substanță folosite pentru eutanasierea câinilor, acesta a explicat că Salubritatea cumpără acest tratament în funcție de o schemă care se respectă în fiecare an. „Pentru anul 2012, s-a luat în calcul o cantitate de 300 de doze, dintre care s-au folosit 9 doze. Pentru anul 2013, conform vechii scheme, am zis să avem tot 300 de doze. Știți câte s-au consumat până la ora actuală – și suntem la jumătatea anului? S-au consumat 10 doze și s-au aprovizionat 15. Cinci sunt în magazie și, absolut legal, se poate urmări orice înregistrare să vedeți că numărul de doze corespunde cu numărul câinilor eutanasiați legal, corect, fiind vorba de câini bolnavi de boli incurabile”. În acest moment, în adăpost, sunt cazați aproape 500 de câini, ceea ce înseamnă că locurile sunt aproape ocupate.

2 COMENTARII

  1. Nu va este jena dna Olguta, e criza Ongurile si “voluntarii”au nevoie de salarii de sponsorizari si donatii cat de curand trebuie cu banii de donatii puse conserve cu cine isi mai fac poze stimabilele doamne daca dvs le luati cainii de pe strada,JENANT !

  2. Este de notorietate faptul ca ongurile isi acopera cheltuielile pentru salarii avocati petitii si plangeri penale din donatii,cred ca si voluntarii sunt “rasplatiti”pentru iubirea lor strazi fara maidanezi inseamna salarii mai mici cafele mai putine , nu mai sunt copii maltratati dar nici bani pentru ipocriti,nu mai sunt caini otraviti dar nici sponsorizari sunt curioasa cine va castiga competitia umanitate versus sadism

Comments are closed.