În plină afacere PRISM, Parlamentul European se dotează cu telefoane americane

0
370

Deputaţii şi întreg personalul Parlamentului European de la Strasburg şi Bruxelles au descoperit recent că sistemul de telefonie al instituţiei a fost înlocuit cu echipamente ultramoderne, de fabricaţie americană. O noutate care ar fi trecut neobservată, dacă dezvăluirile consultantului Edward Snowden nu ar fi confirmat că instituţiile europene au fost vizate, în mod special, de Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA), prin giganţii internet.

Cererea de ofertă a Parlamentului – Telsis lotul 2 – publicată la 9 aprilie 2011, a fost câştigată de filiala belgiană a British Telecom (BT) şi “a fost considerată cea mai avantajoasă soluţie” pentru echipamentul produs de compania americană CISCO, liderul mondial pe piaţă. Suma totală plătită – 2,3 milioane de euro.

Mai mulţi membri ai Parlamentului s-au arătat surprinşi că o instituţie europeană se dotează cu echipamente Made in USA. Contractul cu BT este un contract cadru de servicii, ceea ce înseamnă că au fost definite necesităţile şi, chiar dacă aparţine sistemului CISCO, este cel mai potrivit. Întrebarea este: Parlamentul a dat asigurări de siguranţă la noile echipamente Raspunsul este ambiguu. “Noi definim propriile noastre măsuri pentru infracstructura comunicaţiilor. Ele nu sunt partajate cu furnizorul”, afirmă reprezentanţii Parlamentului European. In apelurile cu exteriorul, Parlamentul utilizează reţelele publice şi se bazează pe măsurile de securitate luate de furnizorii de servicii internet. Serviciile instituţiei nu indică dacă au fost luate în considerare măsuri suplimentare.

Contactată de la Bruxelles, compania CISCO nu a dat răspunsuri adecvate. La momentul dezvăluirilor despre programul PRISM, privind implicarea diverşilor furnizori de servicii, compania americană a publicat un comunicat la 19 iunie, în care nega orice implicare a sa în operaţiunile de supraveghere. La 9 iunie, cotidianul britanic “The Guardian” a citat CISCO ca unul dintre furnizorii de rute de trafic utilizate de către serviciile de informaţii. Între timp, lucrurile s-au mai complicat. Astfel, potrivit cotidianului O Globo, din Portugalia, Agenţia Naţională de Securitate a SUA a interceptat sute de milioane de mailuri şi apeluri telefonice pentru Brazilia. Ziarul citează documente ale informaticianului american Edward Snowden. Guvernul brazilian a calificat aceste dezvăluiri ca “extrem de grave”, a declarat purtatorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Tovar Nunes. Potrivit O Globo, “pe parcursul ultimului deceniu, persoanele rezidente sau în tranzit în Brazilia, precum şi companiile care activează în această ţară au fost spionate de NSA”.