BAC 2013: Valabile concluziile… de anul trecut!

0
400

Rezultatele sunt, de acum, cunoscute. Bacalaureatul de anul acesta, în Dolj, nu a adus practic nici o surpriză, reconfirmând ceea ce se ştia: liceele bune, de prestigiu, îşi menţin bonitatea, liceele mai slab cotate încearcă, dar fără opinteli vizibile, să părăsească zona gri a clasamentelor finale, întocmite după medii. Aşadar, pe primele locuri sunt Colegiile Naţionale „Fraţii Buzeşti”, „Elena Cuza” şi „Carol I”, ordinea e puţin schimbată faţă de anul trecut. Ele deţin, în continuare, primele locuri într-un top 10 la nivelul Doljului şi reprezintă, ca să spunem aşa, partea plină a paharului. Partea goală o reprezintă liceele cu profil agricol care, prin procentajul execrabil de promovabilitate, au coborât rezultatele finale la nivelul Doljului, influenţând, implicit, şi poziţionarea judeţului la nivelul ţării. De la marginea acestor realităţi încep discuţiile: conducerile liceelor etichetate ca neperformante arată cu degetul spre elevi, încă de la admitere, „de slabă calitate”, fără a se „omorî”, cum se spune, cu cartea pe parcursul studiilor. Convinşi că „merge şi aşa”. La rândul lor, reprezentanţii elevilor acuză cadrele didactice de dezinteres, lipsă de vocaţie şi de punctualitate în susţinerea cursurilor. Cum nu lipsesc excepţiile de elevi care şi-au luat cu brio Bacalaureatul, chiar la licee din teritoriu, rămânem la convingerea că „cine a învăţat a luat”. Reciproca fiind şi ea valabilă. Când la Liceul Tehnologic „Alexandru Macedonski”, din Melineşti, avem elevi precum Marina Pasol Carmen (9.45), Popescu Rebeca Simona (9.36), Cocoş Claudia Mihaela (9,02), iar la Liceul Tehnologic „Constantin Nicolăescu-Plopşor”, din Pleniţa, printre absolvenţi, ca lideri ai acestora, se află Stăvaru Costel Ionuţ (9.45), Abagiu Andrada Gabriela (9.38) şi Bărbuceanu Ştefania Mădălina (9.28), explicaţiile de orice natură dobândesc contur. Nimic, dar absolut nimic nu poate substitui efortul propriu din partea fiecărui elev. „Cu pâlnia” – şi o ştim nu de azi, de ieri – nu se pot turna cunoştinţele necesare. Că se puteau obţine rezultate de ansamblu mai bune la BAC 2013 (sesiunea iulie) este valabil în măsura în care acceptăm că puteau fi şi mai proaste. Nu oamenii cu carte sunt modelul societăţii în care trăim. Bacalaureatul nu este o competiţie, este cu totul altceva. Este apogeul legitim al oricărui proces formativ. Anul acesta, BAC-ul a oferit un suspans insolit, nu datorită emoţiilor fireşti ale candidaţilor, ci datorită poliţiştilor care, prin spectacolul grotesc oferit la Liceul „Bolintineanu” din Capitală, unde elevii au fost ridicaţi din sălile de examen, au intrat în istorie. BAC 2013, prefaţat de simulări, spre a evalua pregătirea la un anumit moment a elevilor, s-a încheiat. Chiar dacă subiectele au fost diferenţiate pentru liceele tehnologice şi diploma de Bacalaureat va rămâne neschimbată, neajunsurile şi neîmplinirile trebuie căutate în altă parte.

Emoţii mari pentru absolvenţii clasei a XII-a din judeţul Dolj. După o lună de evaluare continuă, elevii au aşteptat, ieri, cu sufletul la gură, afişarea rezultatelor parţiale care le-au adus lacrimi de bucurie unora şi de dezamăgire altora. Examenul s-a dovedit a fi cu un grad ridicat de exigenţă pentru mulţi dintre elevi şi în acest an. “Am avut ceva emoţii, nu foarte mari, dar au fost. Ştiam că m-am pregătit intens, şi rezultatul nu avea cum să fie unul slab. Am luat 9,45. Acum mă pregătesc pentru pasul următor: admiterea la Facultatea de Medicină”, a spus Bogdan, absolvent al Colegiului Naţional “Elena Cuza” din Craiova.

Rata de promovare: 47,10%

În judeţul Dolj, din 6.000 de candidaţi au promovat peste 2.800 de elevi, iar 3.200 au picat, rata de promovare a bacalaureatului fiind de 47,10%, cu 6 procente mai mult decât anul precedent, când a fost de 41,76%. Sesiunea s-a derulat într-o atmosferă tensionată, sălile de examen fiind monitorizate, la fel ca şi anii trecuţi, cu camere video, astfel că 19 de elevi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. “A fost o săptămână grea pentru toată lumea, nu numai la nivelul judeţului Dolj, ci la nivelul întregii ţări. Examenul de bacalaureat este unul care necesită un volum de muncă intens. Am ajuns astăzi la final, dar cu certitudinea că nu am avut nici un eveniment neplăcut care să perturbe examenul. Munca depusă a fost intensă, aproximativ 2.000 de cadre didactice au fost implicate în acest examen şi au dus greul, iar astăzi vă prezentăm rezultatele parţiale ale bacalaureatului. La nivelul judeţului Dolj, procentul de promovabilitate este de 47,10%, în creştere faţă de anul trecut când am avut un procent de 41,76%”, a spus inspectorul şcolar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Georgică Bercea-Florea.

Liceele de elită păstrează stacheta ridicată

Georgică Bercea-Florea

Colegiile consacrate ale Craiovei nu s-au dezis nici în acest an, procentul de promovare a bacalaureatului depăşind 90%. Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” se află pe primul loc în clasament, cu un procent de 99,13%, urmat de Colegiul Naţional „Elena Cuza” cu 98,18% şi Colegiul Naţional „Carol I” cu 96,19%. La polul opus se află trei licee unde procentul de promovare a fost zero, respectiv Liceul Tehnologic Cârcea, Liceul Tehnologic ing. „Ionete Aurelian” Malu Mare şi Liceul Tehnologic Special „Beethoven” Craiova. «Cele mai bune rezultate, aşa cum ne-am obişnuit de ani de zile, sunt înregistrate de colegiile naţionale, cele trei de renume din Craiova – “Fraţii Buzeşti”, “Elena Cuza” şi “Carol I”. La momentul acesta există şi unităţi şcolare în care nici un elev nu a promovat examenul de bacalaureat, dar nu sunt rezultatele finale. Având în vedere că rezultatele nu sunt finale, se pot modifica în urma contestaţiilor», a mai precizat inspectorul şcolar general Georgică Bercea-Florea.

Rezultatele finale – afişate pe 12 iulie

Candidaţii nemulţumiţi de rezultate au avut, ieri, posibilitatea să depună contestaţii. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie, iar afişarea rezultatelor finale, pe data de 12 iulie. Se consideră promovat la examenul de bacalaureat candidatul care a participat la toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, a obţinut cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă sau practică şi are media generală minimum 6. Cei care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate mai sus, sunt declaraţi „respinşi”. Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, se rotunjeşte la 6,00, deci în avantajul elevului.


Patru medii de 10

Patru candidaţi din judeţul Dolj au promovat examenul de bacalaureat cu media generală 10. Este vorba despre patru eleve din Craiova: trei de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova – Claudia-Teodora Ciontu, Teodora-Maria Constantin şi Diana Fulga – şi una de la Colegiul Naţional “Elena Cuza”, Bianca Nicoleta Vătăşescu. Toate patru au absolvit clasa a XII-a în acest an.

 

Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat:

“Încă de la începutul examenului de bacalaureat am spus că sperăm la o creştere calitativă, astfel încât să ne situăm între 45-50% în ceea ce priveşte procentul de promovabilitate. Noi considerăm că aceste şase procente obţinute în plus reprezintă un cumul al unor factori. În acest an conţinutul subiectelor a fost corelat foarte bine cu programa care s-a studiat pentru bacalaureat. În acelaşi timp, vrem să subliniem şi faptul că măsurile de ameliorare a rezultatelor la examen, care au fost aplicate în judeţul nostru încă din luna octombrie, au dat rezultatele aşteptate. Considerăm că această creştere este sănătoasă, deşi nu s-au speriat şi nu au început să înveţe mai mult de 6% din candidaţii la examenul de Bac”.

 

Candidaţii care nu promovat examenul de bacalaureat au posibilitatea să se înscrie pentru a-l susţine din nou în sesiunea august-septembrie. Înscrierile se fac în perioada 15-19 iulie la unitatea de învăţământ absolvită. Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori.