Emisarul ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, autorul unui plan de soluţionare a crizei din Siria care nu a fost aplicat, recunoaşte că misiunea sa „nu a reuşit” şi pledează pentru asocierea Iranului la negocieri, într-un interviu acordat „Le Monde”. „Această criză continuă de 16 luni, dar eu am început să mă implic acum trei luni. Eforturi importante au fost depuse în încercarea de a soluţiona această situaţie în mod paşnic şi politic. Este de ordinul evidenţei că nu am reuşit. Şi poate că nu există nici o garanţie că vom putea reuşi. Dar, am studiat, oare, alternativele? Am pus, oare, celelalte opţiuni pe masă?”, a recunoscut Annan. Interviul a fost publicat cu o zi înaintea reuniunii, la Paris, a Conferinţei „Prietenilor poporului sirian”, în cadrul căreia peste 100 de ţări arabe şi occidentale au solicitat Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie cu caracter constrângător, conţinând o ameninţare cu sancţiuni împotriva Damascului.
Kofi Annan a vorbit, de asemenea, despre misiunea observatorilor în Siria (MISNUS), mobilizată la jumătatea lui aprilie şi suspendată la jumătatea lui iunie, din cauza presistenţei confruntărilor armate. „Auzim uneori spunându-se că observatorii care nu sunt înarmaţi nu au reuşit să pună capăt violenţei. Dar nu au avut niciodată un asemenea rol! Ei au fost trimişi în Siria pentru a verifica dacă părţile îşi respectau angajamentele de încetare a ostilităţilor. Iar, pentru un scurt moment, pe 12 aprilie, acest lucru s-a întâmplat, cele două părţi au încetat confruntările”, a explicat Annan.
Fostul secretar general al ONU a evocat importanţa rolului Rusiei, apropiată regimului de la Damasc şi care a blocat până în prezent toate acţiunile internaţionale împotriva regimului lui Bashar al-Assad, subliniind, totodată, importanţa asocierii Iranului la negocieri: „Rusia are influenţă, dar nu sunt sigur că evenimentele vor fi determinate numai de Rusia (…). Iranul este un actor. El ar trebui să facă parte din soluţie. El are influenţă, iar noi nu putem ignora acest lucru”.