Procesul de votare, în Dolj, decurge fără evenimente deosebite

0
938
La nivelul judeţului Dolj procesul de votare a început fără producerea unor incidente deosebite. Nu au fost înregistrate evenimente ieşite din comun. Angajații structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Dolj sunt pregătiți și acționează în sistem integrat pentru a asigura un climat de linişte şi siguranţă publică, pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024.
Toate sesizările cu caracter electoral primite sunt gestionate corespunzător și în mod echidistant, după încheierea verificărilor urmând a se stabili care dintre acestea se confirmă.
Până la ora 10:00 au fost semnalate  şapte posibile incidente electorale sau de natură a afecta desfășurarea votului. Polițiștii au aplicat cinci sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.115/2015 şi ale Legii nr. 61/1991, valoare acestora fiind de 3.000 de lei. Totodată, au fost constatate şi patru fapte de natură penală. “Codul Penal prevede, la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale. În legătură cu contravențiile legate de procesul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, desfășurate la data de 9 iunie 2024, se va aplica regimul sancționator prevăzut de Legea nr. 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali. Astfel, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot. Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!”, precizează CENTRUL DE COMUNICARE JUDEȚEAN DOLJ.