A avut loc prima ediție a Conferinței Naționale pentru Digitalizarea Sectorului Medical

0
375

Pe 26 mai 2022, s-a desfășurat în format online Conferința Națională pentru Digitalizarea Sectorului Medical, aflată la prima sa ediție, temele principale fiind etapele transformării digitale și asigurarea securității cibernetice pentru organizațiile sanitare din România. Evenimentul a fost organizat de compania Quartz Matrix îmrpeună cu Asociația Smart Health Cluster, partenerul principal fiind producătorul de soluții de backup Veeam. Alți parteneri ai evenimentului au fost Fortinet, BRD și Școala Informală de IT.

Avem nevoie de digitalizare în sectorul medical? Cum putem adopta tehnologiile prezentului pentru îmbunătățirea siguranței, securității, mediului de lucru și relației pacient-cadru medical? Care sunt cele mai importante aspecte de luat în calcul când vorbim despre digitalizarea sectorului medical? Sunt câteva dintre întrebările la care au răspuns specialiștii care au susținut prezentări în cadrul primei ediții a Conferinței Naționale pentru Digitalizarea Sectorului Medical.

Prin acest eveniment, Quartz Matrix și Asociația Smart Health Cluster au dorit să aducă în prim plan importanța utilizării transformării digitale și tehnologiilor de securitate cibernetică pentru organizațiile sanitare din România. Au fost prezentate soluții de digitalizare pentru domeniul medical, dezvoltate de departamentului R&D al Quartz Matrix, soluții de protecție a datelor și de securitate cibernetică pentru instituțiile medicale, soluții pentru digitalizarea datelor statistice necesare epidemiologilor, modalități de finanțare a proiectelor de digitalizare și studii de caz privind pașii către digitalizare făcuți deja de organizații sanitare.

Participanții au avut ocazia să evalueze importanța unor aspecte privind digitalizarea sectorului medical din perspectiva lor, iar concluziile au fost următoarele: pe primul loc sunt la egalitate protecția datelor și securitatea rețelelor, urmate de instruirea personalului medical și de soluțiile pentru automatizarea proceselor. Fondurile disponibile se situează pe locul 5 în viziunea participanților, iar pe ultima poziție se regăsesc platformele e-Learning. Totuși, toate cele șase aspecte au fost considerate a fi importante și foarte importante.

În privința necesității de digitalizare în sectorul medical, 94% dintre cei prezenți consideră că este o nevoie în această direcție, 6% spun că este oarecum necesară și niciunul dintre participanți nu a răspuns că nu există această nevoie.

Prezentările au fost susținute de Bogdan Bălănică (Manager departament R&D @ Quartz Matrix), Traian Popovici (Director Arhitecturi de Sisteme & Transformare Digitală @ Quartz Matrix), Cornel Popescu (Senior System Engineer @ Veeam Software), Silviu Pufan (Senior Systems Engineer @ Fortinet), Dr. Mihai Mleșnițe (Manager @ Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie Cluj-Napoca), Dr. Sergiu Sângeorzan (Președintele Asociației pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor) și Marius Răzvan Bulgaru (CEO @ Smart Health Cluster).