Bacalaureatul începe, în Dolj, cu mai puţini candidaţi

0
497

S-au încheiat înscrierile pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat. Conform datelor centralizate la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, în teritoriu, comparativ cu anul trecut, se observă o scădere a numărului de candidaţi, fiind cu 706 mai puţin. În aceste condiţii, a scăzut şi numărul centrelor de examen, de la 28 la 23.

Privind la situaţia centralizată, la nivel judeţean, în acest an,pentru prima sesiune a Examenului naţional de Bacaluareat, în Dolj s-au înscris 4.211 candidaţi, mai puţini decât anul trecut, când au fost 4.917 candidaţi. „Pentru sesiunea iunie-iulie a examenului naţional de bacaluareat s-au înscris 3.520 de candidaţi din seria curentă şi 691 de candidaţi din seriile anterioare”, a precizat prof.  Alexandru Gîdăr, inspector şcolar general al învăţământului doljean. Privind comparativ cu anul trecut ,  se observă o diminuarea a numărului candidaţilor din seriile anterioare care s-au înscris la Bacalaureat, în prima sesiune din 2020,  fiind vorba de 1.147 . De altfel, nici din seria curentă nu s-au înscris toţi elevii. Simulările au arătat că în Dolj erau înscrişi în ultimul an de liceu la zi, la seral şi la frecvenţă redusă 4.913 elevi, cceea ce înseamnă că 1.393 de elevi din seria curentă nu vor susţine examenul „maturităţii”, a mai spus Alexandru Gîdăr.

Centrele cu mulţi candidaţi

Situaţia nu putea rămâne fără urmări, astfel că s-a decis ca numărul Centrelor de examen să fie diminuat. Astfel, dacă iniţial, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a aprobat 28 de centre de examen pentru bacalaureat, după înscrieri au rămas aprobate 23 de centre pentru susţinerea probelor scrise. Cel mai mare centru de examen va fi la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova care are 280 de elevi. Apoi la Liceul „Traian Vuia” sunt 268 de elevi, după care urmează Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova cu 266 de elevi, Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova -256 de elevi, Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” cu 216 elevi li Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu” cu 201 elevi. În judeţ cel mai mare centru de examen este la Liceul „Dimitrie Filiaşanu” din Filiaşi care are 266 de elevi. Anul acesta candidaţii nu mai susţin probele de competenţe. Acestea se recunosc sau se echivalează. Absolvenţii vor intra în centrele de examen doar pentru proebele scrise care vor fi la sfârşitul lunii iunie. Astfel, proba scrisă la limba şi literatura română va fi pe 28 iunie, proba obligatorie a profilului va fi pe 29 iunie, iar proba la alegere va fi pe 30 iunie.