Turcia pregăteşte un „plan de acţiune” împotriva Germaniei

0
80

genocidAnkara pregăteşte „un plan de acţiune” împotriva Germaniei, după adoptarea de către Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german) a unei rezoluţii prin care se recunoaşte genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, a anunţat ieri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, relatează Agerpres cu referire la AFP. Turcia a reacţionat cu furie după votul de joi al Camerei inferioare a Parlamentului german, care a calificat, drept genocid, masacrarea a sute de mii de armeni de către Imperiul Otoman în timpul primului război mondial. Ankara şi-a rechemat ambasadorul de la Berlin pentru “consultări”, iar oficiali turci şi-au intensificat declaraţiile prin care îşi exprimau indignarea, crescând astfel îngrijorările cu privire la aplicarea controversatului acord încheiat între UE şi Turcia, susţinut de Berlin, care a redus în mod semnificativ afluxul de migranţi în Europa.

„Discuţii privind măsurile care vor fi luate (…) sunt în curs de desfăşurare cu părţile implicate, începând cu Ministerul nostru de Externe. Acestea pregătesc un plan de acţiune”, a declarat Ibrahim Kalin, în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara, transmisă în direct de canalul de ştiri NTV.

„După ce planul va fi realizat, el va fi prezentat premierului şi preşedintelui Republicii”, a declarat Kalin, fără a oferi alte detalii.