Medicii de familie vor percepe taxe şi pentru consultaţii

0
402

Medicii de familie au anunţat că de marţea viitoare nu vor mai acorda gratuit nici măcar consultaţiile. Decizia vine după ce în urmă cu o săptămână aceştia hotărâseră să nu mai elibereze reţete gratuite şi trimiteri la specialist. Negocierile purtate, ieri, între reprezentanţii medicilor de familie, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii s-au soldat cu un eşec. Prin urmare, pacienţii vor fi nevoiţi să-şi plătească în continuare integral tratamentul.

Mirela Profir

Perioada de coşmar pentru bolnavii din toată ţara este încă departe de a se încheia. Pe lângă suferinţa fizică provocată de diversele boli care le macină sănătate, aceştia trebuie să îndure, ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, şi războiul purtat de medicii de familie cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. O confruntare de pe urma căreia, în mod paradoxal, cel mai mult au de pierdut pacienţii, lăsaţi fără reţete gratuite şi fără posibilitatea de a merge la specialist. Disperaţi că vor fi nevoiţi să-şi cheltuie şi ultimii bănuţi pe medicamente, oamenii solicită tot mai insistent o deblocare a situaţiei. Acelaşi lucru şi-l doresc, cel puţin la nivel declarativ, şi reprezentanţii medicilor de familie, dar şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Numai că, nici una nici cealaltă din părţi, nu este dispusă să cedeze, aruncând reciproc vina dintr-o parte în alta pentru acest blocaj. „Ne aşteptam ca aceste negocieri să eşueze. S-a ajuns la o situaţie incredibilă, inacceptabilă, pur şi simplu revoltătoare. Noi suntem ferm hotărâţi să mergem până la capăt. Nu se mai poate tolera aşa ceva. Pacienţii sunt alături de noi, deşi au pierderi mult mai mari pentru că este vorba de sănătatea lor”, a declarat dr. Mirela Profir, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Dolj.

Neînţelegeri privind finanţarea cabinetelor medicale

Ieri, medicii de familie au refuzat din nou să semneze contractul-cadru argumentând decizia printr-o serie de nemulţumiri referitoare la prevederile noilor acte normative. Piatra de încercare în cadrul negocierilor rămâne un acord privind finanţarea cabinetelor medicale. În opinia doctorilor, sumele alocate sunt prea mici pentru a susţine medicina primară. De altfel, conform estimărilor, circa 40% din cabinete sunt pe punctul de a da faliment în condiţiile actuale. În schimb, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţin că statul nu are fonduri suficiente să aloce la nivelul majorării de 30% cerută de medicii de familie.

Nici actele adiţionale nu sunt mai avantajose, în opinia medicilor de familie. În plus, cadrele medicale consideră că semnarea acestora ar fi ilegală. „Nu am semnat pentru că este ilegal acest act adiţional. Este o continuare a contractului pe 2010, care a expirat pe data de 31 mai a.c., dar cu normele contractului pe 2011. Sunt nişte probleme pe care încă aşteptăm să le negociem şi sperăm să se rezolve. Deocamdată, cel puţin la mine, pacienţii au fost foarte înţelegători. Le-am spus din timp care este problema şi ei au fost alături de mine. Nu mi s-a transferat niciun pacient”, a spus dr. Otilia Stuparu, medic de familie în comuna Bârca.

Mihai Soare

„Un număr de 133 de medici de familie au semnat deja actele adiţionale”

Discuţii în contradictoriu au existat şi pe marginea numărului real al medicilor de familie care au semnat până acum acte adiţionale cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Conform reprezentanţiilor Patronatului Medicilor de Familie Dolj, doar 40 de doctori şi-ar fi dat până acum acordul în acest sens, mult mai puţin decât cifrele avansate de CAS Dolj. „În momentul de faţă, pe raza judeţului Dolj, un număr de 133 de medici de familie au semnat deja actele adiţionale. Îi aşteptăm şi pe restul în zilele următoare să semneze astfel încât să oferim populaţiei din judeţul nostru servicii medicale de calitate. Medicii nu pot solicite bani pe consultaţii apoi să-i trimită pe pacienţi cu chitanţele la CAS pentru că este în afara legislaţiei actuale. După părerea mea este o situaţie ipotetică. Eu mă bazez pe medicii de familie şi sunt convins că aceştia vor veni pe parcursul zilelor viitoare să semneze acte adiţionale”, a precizat Mihai Soare, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.