Evaluarea şcolară – un perteneriat derulat între Liceul “Charles Laugier” din Craiova şi colegi francezi

0
700

 În perioada 1-6 mai 2023, la Liceul ”Charles Laugier” din Craiova s-au desfăşurat  activități de tipul job shadowing, în cadrul unui proiect Erasmus+, co-finanțat de Comisia Europeană având ca temă evaluarea şcolară. La reuniune au participat cadre didactice şi personal de conducere de la Lycee Polyvalent „Moquet Lenoir”, Chateaubriant, Franta. Carine le Lay, Celine Galland si Arnaud Kongolo au făcut un schimb de experienţă privind activitățile de evaluare de la cel mai mic la cel mai înalt nivel. Grupul de profesori invitaţi a observat modalitatea în care se efectuează evaluarea în sistemul de educație din România, atât la nivelul clasei de elevi, dar şi la nivelul unității de învățământ, evaluare internă și externă a școlii, evaluare managerială la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Activităţile au vizat rolul a trei instituţii: şcoala, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Universitatea din Craiova.

La nivelul unităţii de învăţământ, delegaţia din Franţa a avut întâlniri cu profesorii Georgescu Luminiţa şi Marcu Alina, directorii şcolii, cu prof. Căprioară Cristiana, responsabilul comisiei CEAC la nivelul liceului, cu echipa de implementare a proiectelor Erasmus+, cu elevi şi cadre didactice. Prin profilul claselor, precum şi al Şcolii Postliceale Sanitare, cele doua unităţi şcolare din Franţa şi Romania prezinta numeroase similitudini, această vizită oferind posibilitatea desfăşurării de activităţi comune în cadrul Acreditării Erasmus+ de care Liceul „Charles Laugier” beneficiază în următorii patru ani. În cadrul vizitei au fost planificate și desfășurate, de asemenea, întâlniri cu reprezentenţi ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj şi ai Casei Corpului Didactic. La discuţiile cu inspectori din cadrul ISJ Dolj au participat Inspector Școlar General Ion Daniel,  inspector Jianu Mihaela-Roxana, inspector Sună Monica Leontina, inspector Tițoiu Irina, inspector Ungureanu Cristina și  inspector Liță Alexandru. Prin responsabilităţile pe care le au inspectorii şcolari le-au prezentat profesorilor francezi modul în care inspectoratul scolar gestionează activitatea didactică şi nedidactică la nivelul judeţului Dolj, responsabilităţile  fiecărui departament privind managementul instituţional, managementul resursei umane, formarea continuă a cadrelor didactice, prin susţinerea examenelor pentru obţinerea  gradelor didactice, managementul activităţii pe discipline de studiu şi, nu în ultimul rând, implicarea şcolilor din Craiova şi judeţul Dolj în implementarea de proiecte cu fonduri europene. Dialogul a fost unul extrem de util în înţelegerea complexităţii actului managerial şi necesitatea realizării unei evaluări corecte şi continue în învăţământ. Prof. Zaharie Oana, directoare a Casei Corpului Didactic Dolj a vorbit despre oferta de cursuri de perfecționare pentru cadrele didactice și obținerea creditelor profesionale transferabile. Următoarea etapă a vizitei oaspeţilor francezi la Craiova a fost la Universitatea din Craiova. Întâlnirea cu domnul prof. univ. dr. Sorin Cazacu, prodecan al Facultăţii de Litere şi purtător de cuvânt al Universităţii a scos în evidenţă modul în care absolvenţii învăţământului liceal îşi pot continua formarea profesională prin frecventarea unei instituţii de învăţământ superior. Au fost purtate discuţii , de asemenea, pe tema scolarizării studenţilor din străinătate, facilităţile pe care Universitatea din Craiova le oferă studenţilor săi . Vizita la INCESA (INFRASTRUCTURA DE CERCETARE ÎN ŞTIINŢE APLICATE) a fost un bun prilej de a discuta despre rolul cercetării şi inovaţii în  învăţământ (atât cel liceal, cât şi învăţământul superior).

Activităţi extracurriculare

Fiind prima vizită în România a profesorilor francezi, s-au derulat şi acţiuni multiple, vizând și evaluarea activităților extracurriculare. Au fost prezentate activităţile ce s-au derulat sau urmează să se desfăşoare în cadrul proiectelor naţionale „Şcoala Altfel” şi „Săptămâna verde”. În programul oaspeţilor Liceului „Charles Laugier” au fost incluse şi vizitarea obiectivelor culturale de la nivelul orașului Craiova, dar și a mânăstirilor din nordul Olteniei. Concluziile acestei reuniuni ne-au fost prezentate de  profesor Bîrsan Sorin, mentorul grupului de profesori francezi: „România este o ţară care are cu ce se lăuda, de la resursa umană la bogăţia sufletească a oamenilor, iar sistemul nostru de învăţământ este tot mai adaptat celui european. Astfel de reuniuni sunt momente excelente de a face cunoscut Liceul „Charles Laugier”, rezultatele muncii unei echipe inimoase de profesori, dar şi implicarea elevilor noştri în ceea ce înseamnă saâă devii cetăţean cu adevărat european.”