Liceul Tehnologic Auto din Craiova, la ceas aniversar, cu proiecte europene de anvergură

0
1274

În ziua de 9 mai, Liceul Tehnologic Auto din Craiova şi-a serbat 153 de ani de la înfiinţare. O istorie extraordinară, trecând prin toate etapele, unele foarte dificile. Dar, vorbim de prezent şi, mai ales, de viitor . LTA este una dintre cele mai bune unităţi de învâţământ profesional , tehnologic şi dual atât din Dolj, cât şi din ţară, cu parteneri economici extraordinari, care le asigură elevilor o pregătire pentru viaţă, în primul rând profesională. Mai mult, în ultimii ani, au fost atrase fonduri europene de peste un milion de euro, din 2019, fiind “Şcoală Europeană”, iar din 2021 acreditată “Erasmus+”, cu facilităţi de accesare ale unor fonduri europene. Este un efort conjugat, între Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, operatorii economici , Consiliul Local Craiova , sindicatele din învăţământul preuniversitar,  pentru promovarea învăţământului tehnologic, pentru că România are nevoie de specialişti. La “Ziua liceului” au fost prezenţi atât reprezentanţi ai ISJ Dolj, ai CL Craiova, cât şi ai mediului de afaceri.

Liceul Tehnologic Auto din Craiova a ştiut, şi pe 9 mai 2022, să-şi serbeze ziua.  Unitatea de învăţământ are 153 de ani de la înfiinţare. O perioadă lungă, cuprinsă de tot felul de evenimente. De “Ziua liceului”, au fost invitate oficialităţi, dar cel mai bine ne spune prof. Nicoleta Troanţă, director al LTA Craiova: “Avem o istorie în spate, una lungă. Mă bucur să avem lângă noi reprezentanţii oficialităţilor şi, mai ales, ai reprezentanţilor economici – “Ford România”, “Cummins”, “Sitco Service”, “Service Auto Class” – cei care ne-au ajutat tot timpul . De asemenea, am avut sprijin din partea Universităţii din Craiova, prin Facultatea de Mecanică, şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, dar cel mai bine vă spun dânşii, cei care sunt prezenţi, astăzi , aici. Aş vrea să mai adaug că suntem printre cei mai dotaţi din România, învăţământul pe utilaje de comandă numerică fiind la nivel maxim. Avem, de mai mulţi ani, aparatură astfel dezvoltată, inclusiv unu simulator de sudură, iar, în urmă cu câteva zile, ne-a sosit şi o freză de acelaşi calibru, tot ultramodernă “.

Proiecte de rezonanţă

Prof . Carmen Marcu, inspector pentru învăţământul  tehnologic şi profesional în cadrul ISJ Dolj, a precizat: “La LTA este un corp profesional de elită, care fac din pasiune activitatea, desfăşurând multiple activităţi. Sunt proiecte europene aflate în derulare, unele s-a finalizat, care au depăşit un milion de euro. Este un liceu unde se învaţă atât carte, cât şi meserie. Piaţa forţei de muncă aste deficitară, de aceea avem nevoie de specialişti şcoliţi în România şi care să rămână aici” . Anca Borgovan – Cuţă, manager al mai multor proiecte europene, la LTA,  a declarat: “Am depăşit un milion de euro din proiecte accesate. Peste 500 de elevi au fost beneficiari, ân 2019 am fost declarată “Şcoală Europeană”, iar din 2021, până în 2027, acreditată “Erasmus+”, care ne asigură facilităţi”.

Ce spun reprezentanţii mediului economic

Cum operatorii economici sunt foarte importanţi, reprezentanţii acestora şi-au spus cuvântul. “Cred cvă avem zece ani de colaborare cu acest liceu. Aici, sunt oameni de mare valoare, de unde am ales , ca angajaţi, tineri de calitate. Vreau să spun, la acest ceas aniversar, să păstraţi pedala apăsată, să mergeţi înainte, pentru cât mai multe proiecte. De la an la an, copiii sunt din ce în ce mai bine pregătiţi” – Silviu Cuţulescu, reprezentant “Cummins”; “Ne-am implicat în dezvoltarea pregătirii elevilor, mergând pe pregătirea lor pentru accesarea maşinilor cu comandă numerică. În urmă cu zece ani, se preda la tabă, dar acum există strunguri şi freze având comandă numerică, iar LTA s-a dezvoltat foarte bine în acest sens. Este o etapă care obligă, iar noi vom susţine aceste eforturi şi vrem să aflăm că rata de angjabilitate a absolvenţilor este foarte mare ” – Dumitru Pîrvu, manager al “Sitco Service”.

Vocea sindicatelor din învăţământul preuniversitar şi a mediului academic

Nici sindicatele din învăţământ nu sunt insensibile la eforturile depuse pentru dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic. “Acum, în Dolj, cred că avem un procent de 50 – 50%, în ceea ce priveşte învăţământul teoretic şi cel profesional. Vrem să schimbăm aceste procente, astfel încât să crească cel al învăţământului tehnic. Dar, trebuie să lucrăm şi la mentalităţi. Este nevoie de specialişti, bine formaţi, care să rămână în România, iar noi, prin Centrul Regional de Formare Profesională a Profesorilor vom continua acest lucru. La LTA este un colectiv foarte bine închegat, care a dat rezultate.” – Bogdan Manea, preşedinte al USLI Dolj; “La LTA este o adevărată echipă. Cred că guvernaţii trebuie să se gândească la resursa umană. Uşor – uşor , încep să dispară meserii, iar fără o dotare corespunzătoare nu putem merge înainte ” – Nicuşor Cotescu, preşedinte al Filialei Dolj a Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret”. Nu în ultimul rând, este şi declaraţia prof.univ.dr. Ilie Dumitru, decan al Facultăţii de Mecanică a Universităţii din Craiova: “Ceea ce faceţi aici, la LTA,  este extraordinar.  Vă acordăm tot sprijinul , deoarece trebuie definite aceste profesii, şi cu toţii este necesar să învăţă – profesori, elevi, studenţi. Este datoria noastră să ne îngrijim de viitor”.