Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă : Aducem un pios omagiu eroilor Patriei căzuți la datorie pentru România

0
246

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale :

“Sărbătorim, la 9 Mai, 144 de ani de la proclamarea Independenței de stat a României, ca urmare a intrării țării noastre în războiul pentru eliberarea de sub dominația otomană.
Discursul de atunci al ministrului Mihail Kogălniceanu, ținut în fața plenului Camerei Deputaților, a mobilizat românii pentru obținerea prin luptă a independenței și a așezat România la locul cuvenit, pe harta Europei.
Afirmarea emancipării țării noastre avea să fie împlinită, în lunile următoare, de către armată, pe câmpurile de bătălie, în luptele de la Plevna, Grivița sau Smârdan, independența fiind scump plătită cu jertfa fiilor României.
Tot la 9 Mai se împlinesc 76 de ani de la capitularea Germaniei, marcând încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial pe teritoriul european. România a pierdut în campania din Est, dar și alături de Aliați, în campania din Vest, cel mai mare număr de militari din istoria sa.
Aducem un pios omagiu eroilor Patriei căzuți la datorie pentru România, pentru noi, pentru copiii noștri și pentru viitor. Dintre cei care au luptat atunci, mai sunt în viață 2.600 de veterani de război, care amintesc că luptele sunt duse în numele unui ideal, lupta și sacrificiile eroilor adăugându-se în coloana fără de sfârșit a dragostei de țară.
Aniversăm, tot astăzi, și Ziua Europei, când sărbătorim pacea și unitatea în Europa. În 1950, ministrul francez al afacerilor externe, vizionarul Robert Schuman, propunea cooperarea națiunilor europene și crearea unor instituții care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război pe acest continent.
Uniunea Europeană este, astăzi, unul din pilonii pe care România își fundamentează politicile sale de securitate, într-un mediu de securitate aflat în permanentă schimbare, cu amenințări complexe, convenționale sau neconvenționale. Ne bazăm, de asemenea, pe apartenența la Alianța Nord-Atlantică și pe parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii.
Armata României a îndeplinit și va continua să îndeplinească misiunile încredințate de Țară, va fi întotdeauna scutul de protecție al cetățenilor, garant al suveranității și independenței României.
Vom onora cum se cuvine sacrificiul înaintașilor noștri și vom transmite mai departe moștenirea lor, prețuind valorile naționale pentru care s-au sacrificat și arătându-ne permanent dragostea de neam și țară.”