În marja summitul european, astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința “Viitorul Europei, perspectivele evoluţiilor contemporane”, organizată de Centrul pentru Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie, sub înaltul Patronaj al Președintelui României și al Președinției române a Consiliului UE. Președintele Klaus Iohannis a deschis conferința internațională despre viitorul Europei, eveniment, la care au luat parte peste 200 de invitați. Discuţiile s-au desfăşurat dintr-o perspectivă politică și academică şi au vizat modul în care va arăta și funcționa Uniunea Europeană în următorii ani.
Conferința despre viitorul Europei a avut un format inedit, interesant, în sensul că au fost foarte puţine discursurile şi acestea fiind susţinute doar de personalităţile invitate, cea mai mare parte a conferinţei desfăşurându-se sub forma unui dialog extrem de vioi cu invitaţii. Aşadar, Conferința a pornit de la priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene și a fost structurată pe șase paneluri de discuţii, între care: Proiecte și scenarii pentru viitorul UE, Securitatea și Apărarea Europei, Prioritatea privind o Europa globală, UE – parteneri și vecinătăți. Tot în marja conferinței au fost programate și două evenimente referitoare la educația europeană și digitalizare, în contextul provocărilor Uniunii Europeane, dar și al alegerilor europarlamentare de anul acesta.
„Această Conferinţă reunşete peste 230 de minți – cele mai luminate, mai bine pregătite, mai implicate în procesele europene – pentru a discuta la nivel strategic care sunt evoluțiile viitoare, pe șase din marile direcții – din nou, vorbim de nivel strategic, nu neapărat de piață, de digitalizare, de economie, ci exact de cum va evolua Europa mai departe. Aşadar, astăzi am avut participanți la summit care au venit și ne-au spus propriile lor abordări în legătură cu viitorul european “, a explicat Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, unul dintre cei şapte panelişti, care au avut intervenţii interesante în cadrul Panelului 3 – ”The Security and Defense of Europe Europe’s Security – Between Hopes, Imperatives and Promises”.
Temele abordate : “Contextul internațional și presiunile asupra componentei de securitate și apărare”; “Inițiativele europene în domeniu”; “Contribuțiile actorilor externi la securitatea și apărarea europeană – Turcia, Marea Britanie, SUA, Ucraina” şi nu în ultimul rând, “Postul european de apărare și posturi strategice post-Brexit”.
Alături de profesorul Iulian Chifu, au mai avut intervenţii : Beniamin Leş, Ministrul Apărăării Naţionale; Nerijus Aleksiejūnas, consilier principal al Președintelui Lituaniei pentru Afaceri Externe; Ambasadorul Sorin Ducaru, Șeful Agenției Sattelite, UE, fosta ASG NATO; Olivier de France, Director de cercetare, Iris, Paris, Franța; Benjamin Haddad, Director, Inițiativa pentru Viitorul Europei, Consiliul Atlantic (SUA); Ünal Çeviköz, fostul ambasador în Regatul Unit, Turcia.