„Săptămâna părinţilor” la Liceul Teoretic „Henri Coandă”

0
740

Conducerea Liceului Teoretic „Henri Coandă” acordă o tot mai mare importanţă activităţilor extraşcolare, astfel că, anul acesta, pentru prima dată, a fost luată hotărârea de a-i aduce mai aproape şi pe părinţii elevilor, altfel decât în cadrul clasicelor şedinţe. Astfel, în perioada 14-18 mai, în Liceul Teoretic ”Henri Coandă” din Craiova se va desfăşura Programul ”Săptămâna părinţilor” de la ciclurile primar şi gimnazial.

Demersul iniţiat în acest an şcolar vine în sprijinul tuturor celor implicaţi în educaţia copilului şi se desfăşoară sub motto-ul „Spune-mi şi o să uit. Arată-mi şi poate n-o să-mi amintesc. Implică-mă şi o să înţeleg”. Scopul acestor manifestări constă în modificarea opticii pe care părinţii o au asupra întâlnirilor din mediul şcolar, această schimbare putând deveni un sprijin real în îmbunătăţirea relaţiei dintre părinte şi copil, părinte şi cadru didactic. Acest program nu-şi propune să substituie clasicele şedinţe cu părinţii, ci să ofere modalităţi complementare de relaţionare cu aceştia, pentru dezvoltarea colaborării eficiente şcoală – familie. Cercetările arată că „în programele în care părinţii sunt implicaţi, elevii au performanţe mai mari la şcoală decât aceleaşi programe, dar în care părinţii nu sunt implicaţi” (Henderson şi Nancy, 1995). Gradul de participare a părinţilor la viaţa şcolară a copiilor lor influenţează atât comportamentul cât şi rezultatele acestora, în sens pozitiv: cu cât părinţii colaborează mai bine cu şcoala, cu atât atitudinea acestora va fi una pozitivă, responsabilă, pro-activă, iar rezultatele şcolare mai bune. Educaţia nu este un proces de care este răspunzătoare în mod exclusiv şcoala, dar nici părinţii; este un proces al cărui succes depinde de colaborarea dintre cele două părţi implicate.

În cele 5 zile ale programului ”Săptămâna părinţilor”, Liceul Teoretic ”Henri Coandă” propune un complex de activităţi (întâlniri cu specialişti din diverse domenii, legate de educaţia copilului şi pre-adolescentului, dezbateri, mese rotunde, ateliere de creaţie şi măiestrie gastronomică, spectacole) coordonate de profesoarele Dana Fota şi Amalia Florea şi desfăşurate cu implicarea activă a elevilor şi profesorilor de la învăţământul primar şi gimnaziu, după cum ne-a declarat prof. Mihaela Brumar, directorul Liceului Teoretic „Henri Coandă”.