„ROSE” pentru învăţământ

0
413

În proiectul privind învăţământul secundar, „Romanian Secondary Education Project Rose”, sunt propuneri care se îndreaptă spre reducerea abandonului în învăţământul secundar şi terţiar şi la creşterea ratei de promovabilitate a examenului de bacalaureat. În program sunt 30 de unităţi eligibile, care vor urma mersul legal pentru punerea în aplicare a programelor.

eleviProiectul este finanţat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro, acordat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), şi va fi implementat de Ministerul Educaţiei Naţionale, pe o perioadă de şapte ani, între 2015-2022. Parteneriatul, bine statutat şi semnat (Proiectul pentru învăţământ secundar), dintre România şi BIRD, semnat la Washington, pe 17 aprilie 2015, a fost aprobat prin Legea nr. 234/08.10.2015 de ratificare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 757/2015. Implementarea este în responsabilitatea Ministerului Educaţiei Naţionale, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă.

„În vederea pregătirii propunerilor de proiecte, conform criteriilor stabilite în proiectul ROSE, unităţile de învăţământ eligibile din judeţul Dolj, repartizate în runda a II-a a schemei de granturi pentru licee, vor beneficia de sprijinul a doi facilitatori – Florina Ianculescu şi Nicolae Cuţă. Sunt prezentate toate detaliile în acest sens”, se precizează într-o notă telefonică a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Sute de mii de euro pentru pregătire

Conform actului amintit, afişat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, sunt 30 de unităţi de învăţământ eligibile, fiecare cu partea ei de finanţare. Astfel, amintim numai câteva dintre ele: Liceul Teoretic „George St. Marincu”, din Poiana Mare (70.000 de euro), Liceul „Charles Laugier” din Craiova (70.000 de euro), Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi (125.000 de euro), Colegiul Tehnic Energetic Craiova (100.000 de euro), Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian” din Malu Mare (100.000 de euro), Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova, Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu” din Calafat, Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova, toate cu câte 152.000 de euro, pe aceeaşi sumă fiind şi Liceul Tehnologic Căi Ferate şi Liceul „Matei Basarab”, amândouă din Craiova, la care se adaugă Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” din Băileşti, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din Craiova, managerul acestei unităţi de învăţământ, prof.  Laurenţiu Puicin, precizând: „Sigur, am depus proiectul, iar acum aşteptăm rezultatele. Cred că toată lumea îşi dă seama ce înseamnă o asemenea sumă pentru dezvoltarea procesului educaţional”. Tot pentru 152.000 de euro se „luptă” şi Liceul Tehnologic Auto (LTA) din Craiova. „Ne-am înscris în competiţie, aşteptăm rezultatele şi, dacă vom fi admişi, vom folosi banii pentru dezvoltarea procesului educaţional, elevii fiind principalii beneficiari”, a menţionat prof.  Georgică Bercea-Florea, director al LTA. Fiind vorba de a II-a rundă, până în iunie 2017 trebuie efectuată pregătirea propunerilor de proiecte, în iulie fiind termenul limită de prezentare a acestora.