„Au transformat activitatea de donare într-un act de comerţ” / Dosarul „şpagă pentru sânge”, pe masa judecătorilor

0
458

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi i-au trimis în judecată pe cei doi angajaţi ai Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova din dosarul „şpagă pentru sânge”. Este vorba despre Mihaela Georgineta Oprişan, de 33 de ani, registrator, acuzată de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale) şi de Cosmin Cristian Magaon, de 24 de ani, din Craiova, asistent medical, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la luare de mită în formă continuată (4 acte materiale). Cei doi au fost „săltaţi” în luna martie în urma unei acţiuni a poliţiştilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, şi după ce au petrecut 30 de zile în spatele gratiilor au fost plasaţi în arest la domiciliu. Ieri, judecătorii de la Tribunalul Dolj au menţinut măsura arestului la domiciliu pentru cei doi inculpaţi, iar dosarul urmează să fie analizat în camera preliminară a instanţei.

dgaVineri, 5 mai a.c., s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj i-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Mihaela Georgineta Oprişan, de 33 de ani, registrator la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, acuzată de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale), şi pe Cosmin Cristian Magaon, de 24 de ani, din Craiova, asistent medical la aceeaşi unitate, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la luare de mită în formă continuată (4 acte materiale). Ieri, judecătorii de la Tribunalul Dolj au menţinut măsura preventivă a arestului la domiciliu faţă de cei doi inculpaţi.

Procurorii Parchetului de pe lângă au reţinut în rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei pe cei doi faptul că, «deşi potrivit art. 4 lit. ,,a” din Legea nr. 282/2005 privind activitatea de transfuzie sanguină ,,sângele este o resursă naţională”, iar conf. art. 4 lit. “b” din acelaşi act normativ ,,activitatea de transfuzie sanguină este de tip nonprofit, donarea de sânge şi componente sanguine realizându-se doar în acest cadru”, inculpaţii Oprişan Mihaela-Georgineta şi Magaon Cristian Cosmin nu au înţeles importanţa vitală a activităţii transfuzionale, transformând-o într-un simplu act de comerţ», profitând de starea de disperare a rudelor care ar fi dat orice pentru obţinerea sângelui. De altfel, dosarul a fost deschis la sfârşitul anului 2015, ulterior, când au apărut indicii că ar fi vorba de fapte de corupţie, fiind declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.

Cei doi aveau o înţelegere profitabilă pentru ambele părţi

La nivelul Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova s-a format o practică în a se întocmi “lista pacientului”. În concret, în momentul în care potenţialul donator se prezenta la ghişeul registratură, funcţionarul acestui compartiment, în speţă inculpata Oprişan Mihaela-Georgineta îl întreba dacă doreşte să doneze special pentru un pacient anume, iar în caz afirmativ, întocmea “lista pacientului”, un înscris pe care menţionează numele tuturor donatorilor care s-au prezentat pentru acel pacient. Contracost însă, se putea rezolva şi pentru cei care nu aveau donatori, după cum au stabilit anchetatorii. Astfel, pe parcursul lunii martie s-au făcut mai multe cumpărări de sânge, oamenii legii stabilind fără niciun echivoc că Magaon avea o înţelegere cu Oprişan Mihaela-Georgineta, singura care întocmea “lista pacientului” şi fişa donatorului şi care avea acces la baza de date computerizată a CRTS Craiova în calitate de registrator medical, aşa cum rezultă şi din fişa postului acesteia.

 dga 1Astfel, pe 1 martie a.c., un investigator s-a prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova şi, sub pretextul că este ruda unei paciente care urma să se opereze, a mers la ghişeul biroului Registratură unde-şi desfăşura activitatea Mihaela-Georgineta Oprişan, spunându-i că a venit să doneze sânge pentru aceasta. «Inculpata, conform fişei postului, l-a întrebat dacă a consumat proteine în acea zi, iar în momentul în care investigatorul i-a răspuns afirmativ (“Am cam mâncat ouă şi un…”), inculpata i-a comunicat că, în aceste condiţii nu poate dona. Investigatorul a insistat, spunând că-i trebuie urgent măcar o pungă de sânge pentru pacienta respectivă (“dar îmi trebuie urgent, măcar o pungă de sânge că intră în operaţie şi…”), moment în care inculpata s-a angajat într-o discuţie cu investigatorul, cerându-i date despre pacient şi medicul curant al acestuia, pentru ca apoi si-i spună: ” Nu ştiu dac-oi avea ceva liber… să vedem ce-o rămâne…”,  “Numai dacă rămâne ceva liber să pot sa-i dau. Deci… n-am…”, “V-am spus, încerc să fac tot posibilul, dar nu ştiu dacă din sângele de azi este şi ok să meargă către livrare. Dacă vă spun că v-ajut şi nu v-ajut, “bă a fost aia …(îşi bate obrazul)”, “Deci, eu fac tot posibilul să găsesc pe cineva …”, referindu-se la donatori, dându-i astfel de înţeles că ar putea să-l ajute»se arată în rechizitoriul Parchetului. I-a spus să vină a doua zi, când l-a dat pe mâna lui Magaon. Cel din urmă i-a spus că-l ajută, dar nu degeaba.

Astfel, «investigatorul a scos din portofel suma de 200 lei, formată din 4 bancnote a câte 50 de lei fiecare, şi a introdus-o în buzunarul din dreapta al halatului inculpatului, după ce acesta din urmă s-a poziţionat în aşa fel încât investigatorului să-i fie mai uşor să-şi îndeplinească sarcina cu discreţie. Văzând însă că acesta numără banii şi-i flutură prin faţa lui, inculpatul i-a atras atenţia spunându-i: “Stai dracu, nu vezi că se uită la noi …”, “Tu nu vezi că te văd ăştia, ce-ai!”, astfel că, principala sa preocupare era să nu fie observat de alte persoane (cu excepţia, bineînţeles, a inculpatei Oprişan Mihaela-Georgineta, care-l direcţionase către acesta, deşi cunoştea că nu poate dona) şi nu să respingă oferta investigatorului, inculpatul asigurându-l astfel tacit că pacienta va primi cele două pungi de sânge de care avea nevoie», după cum au mai reţinut procurorii.

Cumpărările au continuat, atât direct de la Mihaela Oprişan, cât şi de la Magaon, dar, fiind evident modul de operare al celor doi inculpaţi, înţelegerea infracţională dintre aceştia, pe 15 martie a.c. s-a organizat prinderea în flagrant. Echipe operativă formată din ofiţeri ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi condusă de procurorul de caz l-a surprins pe Cristian Magaon cu 200 de lei în buzunarul halatului, bani pe care tocmai îi primise ca să livreze două pungi de sânge. Inculpaţii au fost ridicaţi pentru audieri, reţinuţi pentru 24 de ore, apoi arestaţi preventiv, iar acum sunt în arest la domiciliu.