Radio ProDiaspora, patru ani de când a intrat în inimile românilor

4
115

“Poţi să cutreieri lumea toată şi să te minunezi de rezultatele civilizaţiei, dar nimic nu-i mai fermecător decât călcâiul de pământ pe care te-ai născut.” (Vasile Alecsandri).

Radio ProDiaspora împlineşte luna aceasta 4 ani de când transmite pentru toţi românii de dincolo. Patru ani de ProDiaspora înseamnă muzică bună, premii, informaţii din întreaga lume şi o acoperire internaţională, astfel încât ProDiaspora să fie un radio pentru toţi românii. Pentru a sărbători aniversarea, în perioada 10 – 12 Mai 2013, reprezentanţii postului de radio îşi dau întâlnire cu toţi prietenii şi colaboratorii,  la “Coliba lui Manici” din localitatea Petroşani, judeţul Hunedoara. Pentru a afla mai multe despre Radio ProDiaspora am stat de vorbă cu unul dintre fondatorii postului, Ecaterina Cimpean, directorul general.

 

Vă rugăm frumos să vă prezentaţi în câteva cuvinte. Mai exact, cine sunteţi?

Noi suntem promotori ai culturii şi tradiţiilor româneşti. Ce dorim? Crearea unui spaţiu informaţional şi cultural unic în care valorile să circule nestingherit. Avem obligaţia să păstrăm tradiţiile şi obiceiurile care sunt tezaurul sufletului românesc, să le păstrăm şi să le ducem mai departe fiindcă doar aşa vom fi demni să vieţuim pe plaiurile unde s-a zămislit neasemuita alcătuire de cuvinte românesti…

Am înţeles că vă intitulaţi, Radio ProDiaspora, un  radio de VIS (Viaţă, Iubire, Speranţă)… De unde v-a venit ideea ?!

Da, aşa este. Toate popoarele lumii îşi au propria istorie, cultură, tradiţii şi obiceiuri, comori de nepreţuit care trebuie să dăinuie peste timp… Comorile poporului român vor trăi veşnic atât timp cât vom reuşi să păstrăm în inima şi-n sufletul nostru şi vom şti să transmitem mai departe tradiţiile, cultura şi obiceiurile noastre strămoşeşti. Prin emisiunile variate ale postului ProDiaspora, ne dorim ca distanţele dintre noi să ne unească şi să ne apropie cât mai mult unii de alţii şi împreună să nu uităm nici măcar pentru o clipă, limba românească, cultura, tradiţiile şi obiceiurile moştenite de la strămoşii noştri. Orice VIS are un început… asa s-a întâmplat şi pe data de 1 mai 2009 când Radio ProDiaspora a început să emită online pentru ascultătorii din întreaga lume. Vis Iubire Speranta.. pentru românii din ţară şi diaspora, care-şi duc dorurile în patru colţuri de lume.

Doi români pe care distanţa i-a unit într-un proiect extraordinar

Dar cum s-a înfiinţat totuşi acest post de radio ? Care este istoria lui ?

Postul de radio, ProDiaspora s-a născut din dragostea şi dorul a doi români de o mare valoare sufletească aflaţi la mii de km distanţă unul de altul. Robert Landmann din Germania şi subsemnata, Ecaterina Cimpean din România, sunt fondatorii acestui post de radio, doi români pe care distanţa i-a unit într-un proiect extraordinar, un proiect de suflet construit pentru a uni în cuget şi-n simţiri, toţi românii aflaţi în toate colţurile din lume, pentru a transmite mai departe în timp, limba românească, cultura, tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru. Proiectului postului de radio ProDiaspora, i s-au alăturat români cu suflet şi drag de România, aflaţi temporar sau definitiv în multe ţări din lume. Printre acestea:  Belgia, Franţa, Anglia, Germania, Austria,  Australia, Italia, Cipru, Africa de Sud, Spania, Grecia, Israel, Republica Moldova, Statele Unite Ale Americii şi multe altele, români care deşi sunt departe de locurile natale, sunt cu sufletul şi inima aproape de ţară şi poporul românesc.

Care este publicul ţintă şi ce audienţă aveţi ţinând cont că  ?

    Postul de Radio Prodiaspora  emite  online muzica, ştiri, informaţii în limba română, pentru a suplini imposibilitatea celor plecaţi din ţară de a asculta melodiile româneşti de acasă. Prin acest post de radio se urmăreşte în primul rând imbogatirea vieţii sufleteşti a connaţionalilor ce se află temporar sau permanent departe de ţară. Radio ProDiaspora  se bazeaza pe relaţia interumană, solicitand implicarea activă în viaţa socială, spirituală şi culturală, atât din partea echipei radio, cât şi din partea ascultatorilor. Prin grila de programe pe care o propune (societate, religie, muzică, cultură, tradiţii)  încearcă să ofere românilor de pretutindeni o alternativă la ceea ce s-a realizat până acum. Pentru cei care doresc să ne asculte, să ne cunoască, vă aşteptăm cu drag pe site-ul: www.prodiaspora.de. Numărul ascultători depăşeşte 20.000 lunar, informaţiile sunt oferite de pe traficurile exacte de pe status-urile servere-lor care transmit semnalul. Traficul Internet poate fi monitorizat în orice secundă on-line.

 Mult succes în continuare şi la câţi mai mulţi ani de transmisie !

4 COMENTARII

  1. La Multi, Multi Ani de emisie RPD =viata,iubire,speranta !
    La Multi Ani fericiti si realizatorilor de emisiuni RPD!!

Comments are closed.