Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, în cadrul Conferinței #ROMÂNIA “PUTERE VERDE”# : “Se pune întrebarea cu ce înlocuim gazul rusesc?”

0
366

În cadrul dezbaterii despre “Green Deal și securitatea energetică”, desfășurată vineri, 8 aprilie a.c, sub egida Conferinței #ROMÂNIA “PUTERE VERDE”#, l-am întrebat pe europarlamentarul Marian Jean Marinescu cu ce vom înlocui gazul rusesc.

“Se pune întrebarea cu ce înlocuim gazul rusesc? Este foarte complicat pentru unii. De exemplu, sunt zone în Germania care au o singură conductă: din Rusia, direct. Nu sunt legaţi la reţeaua naţională. Italia este şi ea dependentă foarte mult de gazul rusesc, dar a anunţat că va încerca alte alternative. Ceea ce se discută în acest moment este de se mări producţia la exploatările existente în special în Norvegia, în Olanda şi de a se sprijini noi resurse alternative”, a spus deputat european, Marinescu la conferinţa naţională “România, putere verde”, eveniment organizat cu prilejul Lunii Pădurii de către Asociaţia “Viitor pentru Oltenia”, la Consiliul Judeţean Dolj.

Eurodeputatul PNL a mai precizat că pentru unele ţări europene, cum sunt Germania sau Italia, este foarte dificil să înlocuiască gazul rusesc, însă se caută alternative. Iar pentru noi o alternativă la gazul rusesc ar fi gazul din Marea Neagră. “Aşa cum este acum prevăzut, la toamnă se poate scoate gaz din acel câmp, dar nu se poate scoate din zona care era cea mai bună, pentru că am avut o lege foarte păguboasă, care cred că a fost foarte tare sponsorizată de Rusia, mai ales pe cei care au lucrat la acea lege, iar cei care puteau să scoată gaz au plecat, gaz care ar fi fost extrem de folositor. Însă parcursul este extrem de complicat”, a susţinut Marian Jean Marinescu.

Totodată, Marinescu consideră că preţurile din România la energie nu au crescut numai din cauza schimbărilor de pe piaţă, motiv pentru care a cerut insistent Comisiei Europene să facă o investigaţie în acest sens. “Motivul că aceste prețuri au crescut din cauza combustibililor fosili, nu prea ține, pentru că această criză a început în Franţa, care are 65% nucleară şi doar 25% gaz. Mixul energetic european din Eurostat arată că 20% este gaz. Deci, după părerea mea, distribuitorii de energie electrică au profitat de acest lucru şi au mărit foarte tare preţurile. În momentul în care ai nişte preţuri de 3 ori sau de 4 ori mai mari, asta înseamnă că anul trecut ai fost în faliment. Eu înţeleg că ridici preţul, fiindcă ai nişte probleme, dar nu 3 ori sau de 4 ori. S-a aliniat probabil preţul la preţul gazului şi s-a vândut şi energia regenerabilă din cel mai mare parc din Europa la acelaşi preţ şi atunci s-a ajuns la aceste preţuri. Cred că în cel mai scurt timp apare un studiu al Comisiei Europene pe această situaţie, pentru că am cerut insistent să existe o investigaţie să vedem dacă preţurile sunt chiar din cauză de piaţă sau din alte motive”, a explicat europarlamentarul PPE.