“U” Craiova – comunicat: “Avem bugetul asigurat până în 2022”

0
367

Conducătorii clubului Universitatea Craiova au emis un comunicat prin care ţin să precizeze că postul lui Devis Mangia nu este în pericol, în ciuda rezultatelor slabe din ultima perioadă şi a contestărilor din partea suporterilor. Fanii au acuzat şi politica de transferuri precară, în condiţiile sumelor încasate din transferuri de jucători, dar acţionarii clubului se justifică spunând că din aceşti bani bugetul este acoperit până în anul 2022, fără să mai fie nevoie de transferuri de jucători sau de investiţii din partea lor.

Şefii clubului din Bănie spun că „obiectivul principal este construcţia unei echipe care în toamna următoare să reprezinte România în grupele unei competiţii europene”, dar Craiova este în pericol să rateze calificarea într-o competiţie europeană, în condiţiile în care Viitorul s-a apropiat la 4 puncte înaintea meciului direct din campionat, iar Astra este cu un picior şi jumătate în finala Cupei României, iar dacă o va câştiga locul 4 din Liga I nu va merge în Europa.

Iată comunicatul clubului din Bănie:

„Ştiinţa şi-a clădit întreaga reconstrucţie pe ceea ce am numi RESPECT. Respect pentru suporteri, pentru regiune, pentru colegii noştri, pentru oamenii cu care lucrăm. Ca atare, nu am luat nici măcar o secundă în considerare o eventuală schimbare a staff-ului, cu atât mai puţin să contactăm posibili înlocuitori. Universitatea Craiova este un club profesionist, care de-a lungul anilor credem că a demonstrat echilibru, seriozitate şi o bună capacitate decizională. Şi toate aceste valori în care credem şi pe care le-am pus în aplicare n-au fost în zadar: datorită lor, Universitatea este un club stabil, bine organizat, poate singura echipă din Liga I cu bugetul asigurat până în iunie 2022, fără să mai aibă nevoie de vânzări de jucători sau de aportul acţionarilor.

Multe voci din presă se declară nedumerite de gestionarea sumelor provenite din transferuri. În loc să se jongleze cu cifre false, preferăm să vi le spunem noi pe cele reale: Universitatea a încasat în ultimii doi ani 6,5 milioane euro net, din transferurile făcute, urmând să mai încaseze alţi 5,5 milioane în decursul următorilor 2 ani.

Diferenţa dintre sumele vehiculate în presă şi cele despre care vorbim ţine mai ales de diversele costuri pe care le implică un transfer. În cazul nostru, aceste costuri au reprezentat circa 27% din sumele totale încasate, bani pe care a trebuit să-i plătim în alte părţi. Fie către cluburile formatoare (un procent standard de 5%, datorită căruia FRF-ul a obţinut, de pildă, peste 200.000 de euro din transferul lui Alex Mitriţă, clubul formator al acestuia fiind desfiinţat între timp), fie către cluburile de unde fuseseră acei jucători aduşi (circa 20%), fie către agenţi de jucători sau alţi intermediari.

Apoi, din cele 6,5 milioane încasaţi, 3 milioane au fost cheltuiţi pe achiziţia de noi jucători şi restul de 3,5 au acoperit deficitul de buget în aceşti doi ani. Vă reamintim ce am mai spus: că nici un acţionar nu a retras vreun leu din club şi nici nu avem de gând să o facem.
Observăm că, în viziunea ”ziariştilor cu experienţă”, Universitatea are două variante: ”să moară capra vecinului” sau ”să îngrijim capra vecinului”. Din păcate, au omis varianta corectă. Pe noi nu ne interesează capra vecinului. Nu ne interesează nici măcar dacă vecinul are capră. Poate că vecinul are, de exemplu, oaie, şi atunci dilema devine un nonsens.

Nu vă grăbiţi să ne cântaţi prohodul. Universitatea este pe locul 3, dar vrea şi poate să fie mai sus, iar semifinala de Cupă nu este nici ea încă tranşată. Continuăm să facem tot ce ne stă în puteri pentru aducerea măcar a încă unui trofeu la Craiova. Obiectivul principal însă, este construcţia unei echipe care în toamna următoare să reprezinte România în grupele unei competiţii europene.

Până atunci, să nu uităm că ne putem bate cu oricine, fie ei CFR, FCSB, Dinamo sau alţi rivali, cu o singură condiţie: să fim împreună. Acum trăim unul dintre acele momente în care este vital să strângem rândurile. Cu toţii, conducători, jucători şi suporteri, ne dorim acelaşi lucru, mai presus de orice: ca Universitatea să facă performanţe în fotbalul românesc şi european. Dar, pentru ca asta să se întâmple, unitatea este esenţială. Să ne concentrăm cu toţii pe obiectivul nostru comun şi să umplem cu prima ocazie noul Oblemenco, la meciul cu Sepsi. Pentru că aşa e la Craiova şi aşa vrem să fie mereu.”