Remiză de adio titlu!

0
403

Universitatea Craiova nu şi-a creat nicio ocazie în derby-ul cu CFR Cluj şi a rămas la 7 puncte de lider

Craiova avea înainte de derby-ul cu CFR opţiunile clare: doar la victorie reintra în lupta pentru titlu, un eventual egal fiind util numai FCSB-ului. S-au duelat rivale care şi-au ales strategii diferite pentru acest campionat. Campionii şi-au păstrat lotul intact, alegând  performanţa. Au cucerit Supercupa, chiar în fieful oltenilor, sunt într-o poziţie excelentă de a-şi apăra titlul, chiar şi pentru Cupă mai păstrând ceva procente de calificare în finală. Craiova a preferat banii, vânzând tot ce a avut preţ, de astă-vară de vreo 14 milioane de euro. În aceste condiţii, mesajul „Craiova vrea campionatul” a părut cam deplasat. Nici măcar la păstrarea Cupei nu mai au prima şansă oltenii, într-un final de sezon sub aşteptări.

Deşi Mangia nu pare să accepte că are sabia lui Damocles deasupra capului şi spune că nu ia în calcul varianta demisiei, dar a trimis pe teren o formulă de „totul sau nimic”, un 3-4-2-1, cu Andrei Cristea flancat de Mihăilă şi Fortes în atac. Şi Dan Petrescu s-a dezis de stilul precaut şi, în lipsa lui Ţucudean, a jucat cu Bud în faţă, de care i-a lipit pe Omrani şi Păun.

Liderul şi-a expus colţii din start, cu Omrani speculant, dar nu până la capăt, la schema inteligentă pusă în practică la primul corner. Apoi meciul a intrat în stand-by, fiecare aşteptând gafa celuilalt. Când s-a încheiat primul sfert de oră, gazdele au reclamat penalty, la un henţ evident al lui Bordeianu, dar nu şi pentru Avram, inamicul declarat al oltenilor. În compensaţie, centralul l-a iertat pe Bancu de al doilea galben, la un henţ intenţionat la centrul terenului.

Cicâldău a fost primul care l-a solicitat pe Arlauskis, dintr-o lovitură liberă de la 30 de metri, respinsă cu probleme de baltic. Deac a ripostat tot din fază fixă, dar Pigliacelli a fost prompt la prima bară. Cristi Bud a ratat cea mai mare ocazie a primei părţi, chiar înainte de pauză, când alunecarea sa pe 6 metri a înălţat mingea peste bară.

În partea secundă s-a observat şi mai clar că Petrescu şi-a odihnit titularii în Cupă, oaspeţii creând presiune şi având ocaziile de a tranşa meciul. Omrani i-a simţit nesincronizaţi pe Donkor şi Pigliacelli, a găsit soluţia ideală, lobul, dar nu a prins şi poarta. Bordeianu şi Deac au încercat poarta şi de la distanţă, dar nu suficient pentru a deschide scorul. Nici soluţia loviturii de cap n-a funcţionat, la reluarea lui Bud, pe lângă poartă.

Campioana a fost mai periculoasă în derby, dar n-a speculat în Bănie şansele de a câştiga. Gazdele nu şi-au creat nicio ocazie de gol tot meciul, iar Mangia nici măcar nu a efectuat toate schimbările, deşi era evident că avea destui titulari epuizaţi. A rezultat o remiză cu care Craiova se mai păcăleşte un pic că rămâne în lupta pentru titlu, dar care e folositoare doar FCSB-ului, care se poate apropia la 3 puncte de campioană înaintea meciului direct.

Mateiu: „I-am simţit pe adversari mai obosiţi ca noi”
După meci, Devis Mangia a declarat: „Jucătorii au depus efort, au jucat bine. Am făcut tot ce a depins de noi în teren. În repriza a doua a fost mai dificil pentru că ei au avut 10 jucători proaspeți și noi nu am putut schimba mult. Sunt mai mici șansele la titlu, dar trebuie să credem în noi. CFR are prima şansă la titlu pentru că este pe locul 1. Au jucători cu experienţă, au un antrenor foarte bun şi au prima şansă la titlu. Era o problemă dacă era mulţumit că nu joacă. Cât despre Nuno Rocha, lui îi este dificil să joace, în momentul ăsta, în meciurile de acasă. A fost alegerea mea să nu fie în lot. Trebuie să recuperăm cât mai multă energie pentru meciul cu Viitorul”.
Unul dintre cei mai buni jucători ai Ştiinţei, Alex Mateiu, a văzut din teren alt meci decât cel urmărit de toată lumea, spunând că el şi colegii săi au controlat meciul şi oaspeţii nu au făcut nimic. Posesia îi dă dreptate lui Mateiu 63-37 în favoarea Craiovei, dar raportul ocaziilor este net în favoarea CFR-ului 4-1. „Ne gândeam că avem forţa să câştigăm. Până la urmă şi un punct îl aduni. Mergem mai departe, mai sunt şase jocuri importante şi, dacă le vom câştiga pe toate şase, avem forţa necesară să o facem, vedem la final unde suntem. Au avut două faze din nimereală, devieri. CFR nu m-a surprins cu nimic. Nu au făcut trei pase. Eu i-am simţit din teren mult mai obosiţi decât noi. Noi am jucat trei meciuri în şase zile. CFR se apără foarte bine şi, dintr-o nimereală, dă un gol şi se închide 1-0. Nu au avut şansă să dea, au avut o ocazie, dar noi am controlat tot jocul. Noi am pasat, noi am vrut să construim, ei nu au construit deloc, nu au făcut nimic”, a spus Mateiu. Andrei Cristea a spus la final: „La cum s-a desfăşurat această partidă este un rezultat echitabil. Ei au avut şi o zi în plus de odihnă şi eram conştienţi că dacă nu vom marca repede, partida va fi şi mai grea. A fost genul de meci în care nimeni nu a prea riscat. Au jucători cu experienţă şi s-au închis foarte bine. Noi am încercat, dar rezultatul cred că este unul echitabil. Noi nu am vorbit de titlu, dar noi ca echipă trebuie să o luăm pas cu pas”.
Galeria i-a contestat pe Rotaru şi Mangia

Peluza Nord nu a rămas pasivă după ce Universitatea a ratat ambele obiective ale sezonului. Tribuna a II-a i-a cerut demisia lui Mangia la finalul partidei pierdută cu Viitorul, iar la jocul cu CFR ultraşii din Peluza Nord i-au dedicat un mesaj în italiană, care s-ar traduce astfel: „Devis, fără curaj, nu câştigi nimic!” Totodată, patronul Mihai Rotaru este şi el învinovăţit pentru sezonul compromis, fiind acuzat că şi-a umplut conturile fără să umple golurile rămase. „Liga I nu este supermarket la promoţie, performanţa se face doar prin investiţie”, iar tot la peluză a fost afişat un banner pe care scria „Arici sărac”.

Sorin Cârţu a declarat la digisport că va lua măsuri în prima perioadă de mercato şi Craiova va avea un lot echilibrat şi valoros. „În vară vrem să transferăm 5-6 jucători. Ne-am dat și noi seama că strategia din iarnă a avut niște lipsuri. Pe viitor nu mai vrem să fim surprinși cum am fost în săptămâna asta. Vrem să ne acoperim foarte bine și să mergem mai sus în cupele europene. Vom vedea dacă vom lua jucători din țară sau de afară. Foarte multe discuții au existat și s-au făcut multe vizionări. Am urmărit jucători pe anumite zone” a spus „Sorinaccio”, care însă a spus că postul lui Devis Mangia nu este în pericol. „Nici nu se pune în discuţie aşa ceva. Ce schimbare de antrenor? Noi suntem în grafic, suntem în obiectiv. Putem să tragem nişte concluzii privind exprimarea echipei în play-off după partida cu Viitorul. Dacă noi batem la Viitorul şi facem 10 puncte din 5 meciuri, eu spun că stăm bine. Nu este ceea ce ne aşteptam, dar a fost al treilea meci pe care l-am jucat în 7 zile. Am jucat contra CFR-ului, o echipă care nu-ţi oferă prea mult spaţiu. Este foarte greu să te exprimi în faţa lor. Pe mine m-a deranjat că e a 5-a oară în câteva meciuri când se întâmplă ca adversarul să ne surprindă cu execuţii rapide”.