Importanţa educaţiei timpurie, adaptată nevoilor comunităţilor locale defavorizate

0
362

Proiectul „Grădinițele estivale” :La trei ani de la demararea iniţiativei „Grădiniţe Estivale”, Salvaţi Copiii România anunţă rezultatele şi concluziile pozitive ale proiectului. Parte din programul de educaţie preşcolară pentru copiii din categoriile defavorizate – Şanse egale pentru toţi copiii, într-o societate fără discriminare – acesta este unul dintre cele mai de succes proiecte ale Organizaţiei.

Lansată în parteneriat cu Fundația IKEA, iniţiativa a pornit din nevoia de a diminua fenomenul abandonului şcolar şi de a reduce decalajul privind rezultatele şcolare ale copiilor aflaţi în pragul excluziunii sociale. De-a lungul proiectului, 653 de copii din 30 de grădiniţe, din Bucureşti şi din județele Argeş, Constanţa, Dâmboviţa, Iaşi, Dolj, Tulcea şi Călăraşi, au beneficiat de cursuri gratuite, materiale didactice, gustare zilnică şi produse igienico-sanitare. În 2012, statisticile care au stat la baza programului de educaţie preşcolară estivală pentru copiii cu risc de excluziune socială erau departe de a fi încurajatoare. România se afla în topul primelor 5 ţări europene cu cea mai mare rată de abandon şcolar, rată ce era mult mai mare în cazul categoriilor defavorizate de copii, în special în rândul celor de etnie romă. Peste trei sferturi dintre copiii romi care abandonau parcursul şcolar nu beneficiau de educaţie preşcolară. La vârsta de 6 ani, ponderea copiilor romi care mergeau la şcoală era de peste 5 ori mai mică decât media națională. 43% dintre copiii romi nu figurau în evidenţele vreunei instituţii şcolare; 80% dintre copiii care nu ajungeau niciodată la şcoală erau de etnie romă, 38% dintre aceştia fiind analfabeţi funcţionali şi 70% dintre copiii de etnie romă nu mergeau la grădiniţă.

Implicarea mediatorilor şcolari

Rezultatele programului au fost mai mult decât încurajatoare, demonstrând încă o dată importanţa educaţiei timpurie, adaptată nevoilor comunităţilor locale defavorizate, dar şi posibilitatea de a schimba, cu costuri minime, statistici care menţin România de ani de zile în topul european al abandonului şcolar. 94% dintre copiii participanți au continuat, după finalizarea programului estival, o formă de învăţământ, iar această pondere ajunge, în cazul anumitor grădinițe, la 100%. 85% dintre copiii înscrişi la şcoală au finalizat clasa I şi 583 de copii, respectiv 89% din totalul celor înscrişi în proiect, se află în prezent în evidenţa şcolilor din comunităţile în care locuiesc. Proiectul „Grădiniţe Estivale” a devenit un exemplu de proiect educaţional care poate îmbunătăți semnificativ traseul şcolar al copiilor din categorii sociale vulnerabile. În plus, implicarea mediatorilor şcolari – categorie profesională neglijată la nivelul sistemului educaţional românesc – schimbă şansele la educaţie de calitate, având o poziţie strategică în triunghiul şcoală, familie, comunitate. Din acest motiv, ediţia din acest an a Zilei Internaţionale a Romilor, sărbătorită în fiecare an pe data de 8 aprilie, este dedicată mediatorilor școlari.

„Mă întristează să văd că nu toţi copiii se bucură de această experienţă”

În evaluarea proiectului, Salvați Copiii România a avut alături o echipă de angajaţi ai IKEA din Thailanda, Singapore, Malaysia, Croația şi România, direct implicaţi în activităţile de strângere de fonduri care au făcut posibilă această iniţiativă. Aceștia au avut astfel ocazia de a cunoaşte în mod direct activitățile, beneficiarii și rezultatele programului implementat de Salvați Copiii România, cu sprijin financiar din partea IKEA Foundation. „Vin dintr-o ţară în care copiii au parte de un start lin în ceea ce privește educația, învaţă fără să fie discriminaţi, iar şcoala este un spaţiu al libertăţii, în care copiii se joacă şi se dezvoltă în acelaşi timp. Mă întristează să văd că nu toţi copiii se bucură de această experienţă, dar mă bucură faptul că Salvaţi Copiii România şi IKEA Foundation fac tot posibilul ca tot mai mulţi copii să meargă la grădiniţă şi la şcoală.” – Judy Samuel, angajat IKEA Singapore.

România alocă cele mai mici sume din Uniunea Europeană pentru educaţia preşcolară

Proiectul „Grădinițe Estivale” a fost iniţiat în contextul în care România alocă cele mai mici sume din Uniunea Europeană pentru educaţia preşcolară, are una dintre cele mai mari rate ale abandonului școlar și împarte cu Bulgaria primul loc în topul sărăciei și excluziunii sociale în rândul copiilor mai mici de șase ani, potrivit raportului „Educația și îngrijirea copiilor preșcolari”, publicat de Comisia Europeană. În numai o lună de pregătire estivală, programul de educație preșcolară a demonstrat că riscul de abandon școlar pentru copiii care trăiesc în medii familiale defavorizate poate scădea considerabil. „Acest proiect este unul în care Salvaţi Copiii crede foarte mult. Avem speranţa că viitorul acestor copii poate fi altul, motiv pentru care metodologia de lucru în programe de educaţie estivală preşcolară a fost înaintată către Ministerul Educaţiei spre consultare şi aprobare, iar unele grădinițe din țară implementează deja programul cu resurse proprii”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Organizația Salvați Copiii România

***

„Şanse egale pentru toţi copiii, într-o societate fără discriminare”

Durata de implementare a proiectului 36 de luni, în perioada 1 iulie 2012 – 30 iunie 2015. Prin acest proiect, 8.700 de copii şi familiile acestora, sunt beneficiari ai serviciilor de Consiliere psihologică şi educaţională; 18.000 de copii informaţi şi educaţi cu privire la eliminarea discriminării copiilor cu nevoi educaţionale şi emoţionale speciale; 1.800 de părinţi cu abilităţi îmbunătăţite de educaţie pozitivă; 900 de profesionişti cu abilităţi crescute de a elabora planuri de evaluare şi intervenţie psiho-socială pentru copii vulnerabili. Bugetul – 1,8 milioane de Euro, asigurat de Fundaţia IKEA, cu cofinanţare Salvaţi Copiii

***

Ziua Internaţională a Romilor

Ziua Internaţională a Romilor a fost serbată pentru prima dată ca urmare a Congresului Internaţional al Romilor desfăşurat la Londra, pe 8 aprilie 1971, eveniment în cadrul căruia s-a adoptat  steagul oficial al romilor, a fost constituit imnul internaţional al acestei comunităţi şi s-au asumat obiectivele fundamentale ale comunităţii internaţionale de romi: utilizarea limbii romani în şcoli şi necesitatea luptei împotriva analfabetismului. În ţara noastră, Ziua Internaţională a Romilor se serbează din anul 2006.

***

Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită acordată celor aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 24 de ani de activitate, peste 1.007.000 de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.