Prima sală specializată în audierea minorilor din România – inaugurată, ieri, la Craiova

0
560
De la stânga la dreapta: Florin Stancu, Gheorghe Barbărasă, Stanislas Pierret şi, ultimul din dreapta, Bogdan Simion

Ieri, la Craiova, a fost inaugurată prima sală din România destinată special audierii minorilor. Fie că vorbim de copiii victime ale unor infracţiuni – abuz sexual, violenţe, trafic de minori –, martori ai acestora ori făptaşi, cu toţii vor fi audiaţi, de acum înainte, într-un singur loc şi într-o singură sală, aflată la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Amenajarea şi dotarea celor două încăperi cu mobilier şi aparatură de specialitate, audio-video, a fost posibilă prin intermediul proiectului „Audis: pentru o mai bună audiere a minorilor”, în valoare de 82.000 de euro, finanţare asigurată de Ambasada Franţei în România, Federaţia „La Voix de l’enfant” şi Fundaţia „Terre des hommes”. Parteneri în acest proiect-pilot – care, pe lângă Craiova, se adresează şi Clujului, unde, de asemenea, urmează să fie inaugurată o sală similară peste câteva zile – sunt Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Ministerul Muncii, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Interne – Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).

Şi pentru că vorbim despre o acţiune de pionierat în România, la inaugurarea de ieri, care a avut loc la sediul Consiliului Judeţean, urmată apoi de o vizită la sediul DGASPC Dolj, au ţinut să fie prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor care vor beneficia de pe urma audierii minorilor într-un cadru adecvat – respectiv ai IPJ Dolj, Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Tribunalului Dolj, Judecătoriei Craiova – alături de cei ai partenerilor implicaţi în proiect: Stanislas Pierret – consilier de cooperare al Ambasadei Franţei în România, Martine Brousse – delegat general Federaţia „La Voix de l’enfant” (prin Internet), Bogdan Simion şi Daniela Gheorghe – preşedinte de onoare, respectiv director executiv FONPC,  Cristina Iova, coordonatorul proiectului din partea FONPC şi Claudia Dincă („Terre des hommes”). Din partea gazdelor au participat la eveniment administratorul public al judeţului, Florin Stancu, secretarul Consiliului Judeţean Dolj, Gheorghe Barbărasă, directorul general al DGASPC Dolj, Maria Manolache, şi Claudia Măciucă, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.

Directorul general al DGASPC Dolj, Maria Manolache (în stânga), şi Claudia Măciucă

Dotarea şi amenajarea sălii din Craiova – circa 20.000 de euro

 „Este un proiect pe care ni l-am dorit, pentru a creşte calitatea serviciilor în ceea ce priveşte protecţia drepturilor copilului în judeţul nostru. Un proiect care e benefic nu doar pentru calitatea serviciilor din asistenţa socială, ci şi atunci când vorbim de justiţie, de cei care trebuie să audieze copilul în diverse stadii procesuale sau procedurale: procurori, poliţişti. Este un pionierat în România, prima sală de audiere a minorilor din ţara noastră. O astfel de sală va mai exista doar la Cluj, care va fi inaugurată peste câteva zile”, a precizat administratorul public al judeţului, Florin Stancu (care de luni, 14 aprilie, revine în funcţia de director general al DGASPC Dolj). Acesta a explicat că „amenajarea şi dotarea sălii cu mobilier şi aparatură de specialitate au fost făcute prin proiect, iar costurile s-au ridicat undeva la 20.000 de euro”, iar o altă componentă deosebit de importantă este cea de „formare a specialiştilor de la DGASPC, Poliţie, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, de la judecătorii. Deocamdată au fost formaţi câte unul, doi specialişti de la fiecare dintre aceste instituţii”, dar se speră ca, dacă proiectul va avea succes, acest proces să continue.

Audierea va fi făcută doar de specialişti formaţi în tehnici de audiere

Cum menţionam, sala destinată audierii minorilor este formată din două încăperi separate de un perete cu oglindă unidirecţională, astfel încât copilul să nu vadă că de partea cealaltă se află cineva. În prima cameră vor sta copilul împreună cu persoana care-l va intervieva şi, obligatoriu, un psiholog din partea DGASPC Dolj, iar în cea de-a doua încăpere vor fi poliţişti, procurori, judecători. Această a doua încăpere este dotată cu echipament audio-video pentru înregistrarea declaraţiei minorului. Odată mărturia înregistrată, copilul nu va mai fi obligat să meargă la Poliţie, la Parchet sau în instanţă pentru a povesti ceea ce s-a întâmplat, ci se va trimite înregistrarea. În această sală, audierea va fi coordonată de o echipă de specialişti, care au o abordare multi şi interdisciplinară. Tocmai de aceea, aşa cum a explicat Maria Manolache, directorul general DGASPC Dolj, „este un lucru foarte important inaugurarea acestei săli. Ne străduim de peste un an de zile să o amenajăm. Până acum copiii mergeau (n.r. – pentru audiere) la diverse instituţii şi era o traumă psihică, emoţională. Acum vor veni o singură dată la noi, maximum de două ori. Ei vor fi asistaţi de un psiholog de la noi din sistem. Ne adresăm tuturor copiilor aflaţi într-o stare dificilă – să nu le spunem certaţi cu legea, că nu-mi prea place –, din judeţul Dolj, nu doar din Craiova”.

 

Claudia Măciucă, şef serviciu DGASPC Dolj:

„Este pentru prima dată când IGP, ANITP, BCCO, Jandarmeria, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, de pe lângă Curtea de Apel, organizaţiile nonguvernamentale s-au aşezat la aceeaşi masă şi au considerat că este bine să semneze un protocol şi să susţină un proiect care a plecat de la o idee extraordinară: aceea că trebuie să prevenim accentuarea stării de dezechilibru emoţional a copilului, generată de mult prea multe audieri”.

Conform celor mai recente statistici din domeniu, sala din cadrul DGASPC Dolj va avea, lunar, între 50 şi 100 de beneficiari minori, implicaţi în proceduri judiciare şi administrative. Din datele furnizate de Ministerul Justiţiei, în semestrul I al anului 2013, numărul copiilor (0-18 ani) implicaţi în proceduri judiciare pe raza judeţelor ţintă ale proiectului coordonat de FONPC a fost de: 407 în judeţul Dolj (din care 367 cauze civile – divorţ cu copii minori şi 40 de minori în conflict cu legea) şi 516 în judeţul Cluj (din care 399 cauze civile – divorţ cu copii minori şi 117 de minori în conflict cu legea).

Bogdan Simion, preşedinte de onoare FONPC:

„Este un spaţiu prietenos pentru copil. Copilul este înregistrat, nu trebuie să-şi repete povestea, o spune o singură dată. Eu cred că, în ţară, pot fi de la câteva zeci de mii la câteva sute de mii de copiii audiaţi în astfel de condiţii”.

Daniela Gheorghe, director executiv FONPC:

„Iniţial am spus că e prea devreme, nu avem cadru legal, nu avem practici în România, va fi greu să realizăm ceva. Procedurile încă nu sunt standardizate în România în ceea ce priveşte audierea minorului. Este printre puţinele proiecte ale Federaţiei care încearcă să schimbe practicile şi nu legislaţia. Acum încercăm să schimbăm practicile folosindu-ne de legislaţia existentă. Ne propunem să creăm standarde la nivel naţional în ceea ce priveşte audierea minorului. Noul Cod de procedură penală şi cel civil asigură cadrul legal pentru audierea minorilor. În noul Cod de procedură penală se spune: toate audierile se înregistrează audio-video. Organul judiciar poate dispune ca la audierea minorului se admite un psiholog. Este un alt pas înainte. În cursul judecăţii audierea inculpatului minor se face o singură dată. Reascultarea se face numai pentru motive temeinice”.