Detalii istorice, elemente de tradiţie şi prejudecăţi, de Ziua Internaţională a Romilor

0
406

De la primul Congres Internaţional al Romilor, desfăşurat la Londra, în urmă cu patru decenii, data de 8 aprilie a devenit cunoscută drept Ziua Internaţională a Romilor. De altfel, în anul 2006, Parlamentul României adopta Legea nr. 66 în care se menţionează că, la aceeaşi dată, are loc „sărbătoarea etniei romilor din România”. Evenimentul a fost celebrat, ieri, şi la Craiova, unde Partida Romilor „Pro Europa”, în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Romi, cu sprijinul Prefecturii Dolj şi al Primăriei Craiova, a organizat o serie de manifestări.

„Înainte de toate vreau să vă urez La Mulţi Ani dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră. Trebuie să vă spun că ceea ce se face în momentul de faţă la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene sunt programe binevenite şi cu rezultate care, să sperăm, vor depăşi acea fază de început, fiindcă nu putem spune că rezultatele au fost într-adevăr marcante, că au modificat situaţia a ceea ce înseamnă romi la nivel naţional şi la nivelul judeţului Dolj, unde entitatea este foarte bine reprezentată”, a transmis prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, în cadrul unei mese rotunde, organizată la Palatul Administrativ din Craiova.

Invitaţi din rândul cadrelor didactice au prezentat şi dezbătut problematica şcolii incluzive şi romii, aspecte ale convieţuirii acestora cu majoritarii, dar şi despre valorile etniei. „Pentru o mai bună înţelegere a semenilor noştri, a celor printre care convieţuim, încercăm şi prin proiectele în care suntem implicaţi la nivelul şcolilor să găsim această urmă de toleranţă, care ne ajută să convieţuim. Am încercat să gândim nişte detalii istorice, câteva elemente care ţin de tradiţie, dar şi de prejudecăţi, şi cum le putem depăşi”, a afirmat Mariana Vlad, profesor în cadrul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară „Ilie Murgulescu”.

„Din punct de vedere cultural, ei sunt moştenitorii unui patrimoniu restrâns, total neeuropean, fără afinităţi cu specificul cultural din acest spaţiu. Pentru romi limba a fost mereu un bastion al rezistenţei în faţa pericolului asimilării de către alte populaţii, întotdeauna sedentare şi cu o cultură scrisă, cu tradiţie îndelungată. (…) Romii au rezistat, în mod paradoxal, ca purtători ai unei culturi orale, neevoluate în sens tradiţional, faţă de culturile populaţiilor cu care au venit în contact”, a menţionat prof. Vasile Voinescu, de la C.N. „Ştefan Velovan” din Craiova.

„S-au făcut nişte lucruri bune pentru această etnie, dar e nevoie de mult mai mult. Romii sunt angajaţi astăzi în Poliţie, în Învăţământ, şi chiar în preoţime, ceea ce e un lucru extraordinar de important, gândiţi-vă şi pentru judeţul Dolj la aşa ceva”, a opinat Nicolae Giugea.

Nicolae Giugea, prefectul judeţului Dolj:

„În 2005 am iniţiat o serie de programe – unele dintre ele au continuat apoi, chiar dacă eu nu am mai fost – şi unul dintre ele a fost acela cu actele de identitate pentru populaţia romă, pe care doresc să-l reiau. Vreau să reînfiinţăm şi acel grup de dialog, am discutat cu aparatul juridic al Prefecturii şi se lucrează deja la emiterea unui ordin prin care să iniţiem iarăşi întâlnirile între instituţiile statului şi dumneavoastră.

 

Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova a găzduit, ieri, un spectacol cultural-artistic cu şi despre etnia romă. S-au cântat muzică lăutărească, folclor, dar şi muzică clasică, s-a dansat romanes şi s-au prezentat costume tradiţionale.

 

În data de 12 aprilie a.c., o delegaţie din Franţa va vizita Doljul, în speţă localităţile Vârtop şi Sălcuţa, pentru a vedea în ce măsură pot acorda sprijin unui grup de romi, identificat de ei în zonele respective.