Alte 20 de biblioteci din Dolj ar putea fi incluse, anul acesta, în Programul „Biblionet”

0
383

Cu ocazia vizitei în România a Sylviei Mathews Burwell, preşedinte al Programului de Dezvoltare Globală, Fundaţia „Bill & Melinda Gates”, la Bucureşti a avut loc, miercuri, o masă rotundă pe tema bibliotecilor publice, puncte de acces la serviciile de e-guvernare. Între participanţi s-au numărat şi doi reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova: Lucian Dindirică – manager, şi Nicoleta Traşcă – coordonator „Biblionet”. Aceştia au discutat despre faptul că, în Dolj, „Biblionet” a fost implementat deja în 20 de biblioteci, urmând ca pe parcursul acestui an alte 20 să fie selectate pentru a beneficia de avantajele programului: dotarea cu aparatură IT în valoare de câteva mii de dolari.

La dezbaterea la nivel înalt pentru biblioteci e-performante au participat Valerian Vreme – ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Kelemen Hunor – ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Deborah Jacobs – director Program „Biblioteci Globale”, Fundaţia „Bill & Melinda Gates”, Paul-Andre Baran – directorul Programului „Biblionet” în România, Robert Pearson – preşedintele Fundaţiei IREX, Doina Popa – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice.

«Prin Programul „Biblionet”, România redefineşte rolul bibliotecilor publice, care devin centre ale comunităţilor lor şi instrumente ale dezvoltării socio-economice în mediul rural. Bibliotecile publice au un rol esenţial în reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi cele rurale, deoarece oferă acces public gratuit la tehnologia informaţiei», a declarat Sylvia Mathews Burwell, preşedinte al Programului de Dezvoltare Globală, Fundaţia „Bill & Melinda Gates”, în cadrul dezbaterii.

Doar 411 calculatoare din 2.933 de biblioteci publice din România erau conectate la Internet în 2008

Bibliotecile publice oferă, prin intermediul Programului „Biblionet”, acces gratuit la Internet şi bibliotecari instruiţi ce pot contribui la creşterea gradului de alfabetizare în folosirea calculatoarelor şi de accesare a informaţiilor. Potrivit unui sondaj „Biblionet”, 33% din respondenţi au afirmat că au accesat prima dată Internetul prin intermediul noului serviciu oferit de bibliotecă, iar 80% au declarat că au reuşit să rezolve o problemă personală/profesională folosind calculatoarele disponibile în spaţiul bibliotecilor. Doar 411 calculatoare în cele 2.933 de biblioteci publice din România erau conectate la Internet în 2008, când s-a dat startul Programului-pilot „Biblionet”.

„Biblioteca publică, în special în zonele rurale, este de cele mai multe ori unicul centru de acces la calculatoare şi Internet pentru comunităţile respective. În măsura în care serviciile guvernamentale devin din ce în ce mai prezente în mediul online şi dezvoltă platforme web pentru a implica cetăţenii în dialogul electronic, bibliotecile publice îşi extind rolul la nivelul comunităţilor, sprijinind cetăţenii în accesarea serviciilor de e-guvernare. Prin parteneriatul dintre autorităţi şi bibliotecile publice pentru informarea cetăţenilor, vieţile multor persoane vor fi influenţate pozitiv”, a subliniat Paul-Andre Baran, directorul Programului „Biblionet” România.

Noi echipamente IT cu acces la Internet şi programe de instruire pentru bibliotecarii doljeni

Prezent la dezbatere, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, Lucian Dindirică, a subliniat că «derularea Programului „Biblionet” se află încă la început şi că redefinirea locului bibliotecii în sânul comunităţii este, fără îndoială, un proces de durată, ce vizează nu doar biblioteca centrală, ci şi pe cele locale». «În Dolj, ca şi în celelalte localităţi din ţară, Programul „Biblionet” constă nu numai în donarea către bibliotecile publice de echipamente IT cu acces la Internet, ci şi în programe de instruire pentru bibliotecari, precum şi în acţiuni de sensibilizare a publicului larg faţă de lectura şi rolul instituţiei bibliotecii în viaţa comunităţii. Programul contribuie, astfel, la crearea şi dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci», a mai spus managerul.

În judeţul Dolj, Programul „Biblionet” a fost implementat deja în 20 de biblioteci: din Băileşti, Filiaşi, Maglavit, Segarcea, Dăbuleni, Bechet, Gighera, Perişor, Gherceşti, Leu, Urzicuţa, Melineşti, Goicea, Giurgiţa, Bucovăţ, Călăraşi, Celaru, Braloştiţa, Cerăt şi Pleniţa. „Urmează ca, anul acesta, alte 20 de biblioteci doljene să fie incluse în program. Noi vom face o selecţie, în funcţie de diverse criterii, care se va încheia pe data de 31 mai, după care va începe monitorizarea IREX a acestor instituţii. Abia apoi vom şti care şi, cu exactitate, câte biblioteci se vor bucura, practic, de avantajele „Biblionet”. Pentru că ele vor fi dotate, în funcţie de numărul populaţiei, cu patru, maximum zece calculatoare, cu echipamente IT donate de Fundaţia „Bill & Melinda Gates” şi cu softuri puse la dispoziţie de Microsoft», a explicat Nicoleta Traşcă, coordonator „Biblionet” în judeţul Dolj.