Dolj pentru Ucraina, în învăţământ: aproape 700 de locuri disponibile în internatele unităţilor de învăţământ şi patru cadre didactice de Limba rusă disponibile să-i înveţe pe copii

0
534

Situaţia din Ucraina, pe frontul războiului, este din ce în ce mai gravă. Refugiaţii  sunt din ce în ce mai mulţi. La graniţe , fluctuaţia este în continuă creştere. Copii, însoţiţi de părinţi, se refugiază în România, chiar dacă este o ţară de tranzit. Cei mici , din Ucraina, vor putea să urmeze cursuri la şcoli, conform legislaţiei în vigoare, iar în Craiova sunt identificate aproximativ 700 de locuri în spaţiile de cazare ale instituţiilor de învăţământ preuniversitar din Dolj, în eventualitatea în care se doreşte acest lucru. Pentru şcolarizarea elevilor, sunt căutate cadre didactice şi studenţi care sunt vorbitori de Limba rusă, în principal, sau de Limba ucraineană, care pot fi angajaţi fără concurs. În acest moment, în Dolj sunt patru cadre didactice care şi-au arătat disponibilitatea de a-i învăţa pe copiii ucraineni.

Situaţia din Ucraina este din ce în ce mai gravă. Cei care vor să plece din zona de conflict sunt foarte mulţi, numărul acestora crescând zilnic. Femei şi copii cer statutul de refugiaţi, trec prin România, unde au parte de toate condiţiile. Problema, poate principală, se referă la şcolarizarea elevilor, dacă este cazul. Aceştia pot urma cursuri, cu asistenţa unor profesori din România, dar respectând legislaţia. “Este o situaţie excepţională, care necesită măsuri excepţionale adoptate de Ministerul Educaţiei. Până în prezent, peste 200 de elevi ucraineni sunt în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, la nivel naţional, prin structurile judeţene, care pot urma cursurile. Copiii sunt audienţi şi pot participa la cursuri ca orice elev român. Liceul Internaţional de Informatică “Lumina” din Bucureşti şi Liceul “Meridian ” din Ucraina au încheiat un parteneriat, prin care elevii ucraineni pot urma cursuri online. Pentru copiii din ţara vecină, care îşi doresc, cu acordul părinţilor , să înveţe în România, Ministerul Educaţiei a dezvoltat un program în acest sens. Astfel, în toate judeţele ţării, Inspectoratele Şcolare Judeţene au trimis în teritoriu informaţii. De exemplu, la Dolj, sunt căutaţi profesori de Limba ucraineană, în principal, sau  rusă, care pot fi angajaţi fără concurs . De asemenea, inclusiv studenţi vorbitori de Limba rusă pot fi  alături de copiii din Ucraina, prin aceeaşi procedură, de angajare fără concurs. În acest moment, patru cadre didactice de profil şi-au exprimat disponibilitatea de a-i ajuta pe copiii din Ucraina. Deocamdată, la Dolj, nu sunt cereri de copiii care vor să rămână şi să înveţe, pe perioada conflictului. De asemenea, au fost identificate în jur de 700 de locuri în internatele instituţiilor de învăţământ preuniversitar din Dolj, cele mai multe fiind în Craiova. La nivelul ISJ Dolj s-a creat o comisie în acest sens, prezidată de prof. Daniel Alexandru Ion, inspector – şef al ISJ Dolj, prin coordonarea Instituţiei Prefectului Dolj”, a precizat prof. Alexandrina Năstase, inspector de Management al Resurselor Umane în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.