S-a finalizat ancheta internă la Spitalul Filantropia: Nereguli la Clinica de Hematologie

0
129

Spitalul Filantropia din Craiova a publicat, ieri, concluziile anchetei interne, declanşată după ce doi pacienţi au decedat, iar alţi patru au manifestat reacţii adverse în urma unor transfuzii.  Reprezentanţii unităţii sanitare au constatat deficienţe la nivelul Clinicii de Hematologie în acest sens fiind constituită o comisie de disciplină care va cerceta abaterile sesizate în cadrul anchetei interne.  

spitalul filantropiaÎn urma incidentul ce a avut loc în data de 24 februarie a.c, în Clinica de Hematologie a Spitalului Municipal Filantropia din Craiova, unde au fost transfuzaţi 12 pacienţi, din care şase au dezvoltat reacţii adverse, doi dintre aceştia având evoluţie nefavorabilă, soldată cu deces în timpul nopţii, prin prisma verificărilor din teren şi a înscrisurilor, conducerea unităţii sanitare a sesizat mai multe nereguli.

La nivelul Clinicii de Hematologie au fost constatate deficienţe în completarea documentelor medicale prin nerespectarea protocoalelor şi procedurilor interne. De asemenea, în ancheta internă se arată că personalul medical din cadrul Clinicii de Hematologie nu a respectat hotărârile Comisiei de Hemovigilenţă şi nici procedurile de operare în formularele specifice administrării de sânge şi derivate sanguine, încălcând dispoziţiile Ordinului  nr. 1224/2006 cu referire la atribuţiile asistenţilor medicali privind transfuzia sanguină. „Faţă de deficienţele de organizare constatate în cadrul Secţiei de Hematologie, a fost constituită o comisie de disciplină care va cerceta abaterile disciplinare sesizate în cadrul anchetei interne”, se precizează în cadrul unui comunicat de presă al Spitalului Filantropia.

25.000 de lei, amendă din partea DSP Dolj

Săptămâna trecută, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a amendat cu suma de 25.000 de lei Spitalul Filantropia din Craiova în urma neregulilor pe care inspectorii sanitari le-au constatat pe parcursul controlului efectuat la unitatea sanitară. Cu această ocazie, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au verificat dacă s-au respectat procedurile privind transfuzia sanguină, dar şi foile de observaţii, fişele de sânge ale Unităţii de Transfuzii Sanguine din cadrul spitalului şi etichetele de pe pungile de sânge.

Printre problemele sesizate s-a numărat şi faptul că transfuziile s-au făcut după-amiaza şi nu dimineaţa, aşa cum prevede protocolul. Direcţia de Sănătate Publică Dolj a mai sancţionat, în urmă cu o săptămână, cu câte 1.000 de lei pe medicul de gardă şi pe cele două asistente, care erau de serviciu, vineri seară, dar şi asistentul Unităţii de Transfuzii Sanguine a Spitalului Filantropia.

Şi Avocatul Poporului s-a autosesizat şi verifică dacă au fost încălcate drepturile constituţionale la viaţă şi la integritate fizică. Mai exact, sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

transfuzieTot săptămâna trecută, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au anunţat că, în cazul celor doi pacienţi de 81, respectiv 64 de ani, care au murit, în noaptea de 24 spre 25 februarie a.c., în urma unor transfuzii de sânge făcute la Spitalul „Filantropia” din Craiova, cercetările se desfăşoară sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă.

Potrivit comunicatului Parchetului, organele de cercetare penală au fost anunţate de reprezentanţii unităţii medicale despre decesul a doi pacienţi, S.E, de 81 de ani, decedată în Clinica de Hematologie pe 24 februarie, la ora 23.00, şi S. D., de 64 de ani, decedat în Serviciul de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), pe 25 februarie, ora 02.10. Pe 26 februarie au fost efectuate necropsiile în vederea stabilirii cauzei deceselor, iar medicii legişti au concluzionat în cazul femeii de 81 de ani că a fost vorba despre „insuficienţă cardio-circulatorie, infarct miocardic”, în timp ce bărbatul de 64 de ani s-a stins ca urmare a „insuficienţei cardio-respiratorie, leucemie acută mieloblastică post sindrom mielodisplazic”.

Procurorii au dispus, în plus, şi efectuarea unei expertize medico-legale serologice de către Institutul Naţional de Hematologie Bucureşti.