Ministrul Muncii: Sper ca săptămâna aceasta să avem o discuţie în Guvern pe legea salarizării unitare

0
150

Ministrul Muncii, Ana Costea, a declarat, ieri, că speră ca săptămâna aceasta să existe o discuţie în Guvern pe legea salarizării unitare şi a precizat că în continuare se fac calcule pentru a vedea impactul bugetar, dar şi sustenabilitatea măsurilor prevăzute în proiect. ”Există un proiect, Guvernul şi-a achitat obligaţiile pe care şi le-a asumat prin memorandumurile din 13 ianuarie. Urmează să se ia o decizie, după care vom fi în măsură să facem public absolut toate datele, să răspundem la toate întrebările. Conform procedurilor, ştiţi foarte bine că proiectul urmează să fie supus dezbaterii publice, intră în consultare publică, după care va fi aprobat de Guvern, după care ajunge în Parlament”, a spus Ana Costea, refuzând să dea detalii.

Ministrul Muncii a spus că Guvernul ”nu ascunde” acest proiect de lege, dar trebuie respectate procedurile legale. ”Se va lua o decizie. Eu sper săptămâna aceasta (…) Eu nu doresc să majorez aşteptările sau să creez confuzii în rândul cetăţenilor, de aceea nu doresc să emit cifre, variante până când nu se cade de acord asupra căreia din variante şi care să fie şi sustenabilă. (…) Este mult prea important acest proiect pentru ca să pot să mă hazardez să vin cu cifre (…). Se calculează sustenabilitatea, că nu-l ascundem, Doamne, iartă-mă!”, s-a justificat ea.

Ana Costea a fost întrebată de ce a evitat să participe la şedinţele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, unde fusese invitată de mai multe ori pentru a discuta legea salarizării unitare. ”Acum am primit o invitaţie scrisă, oficială, mi s-a comunicat agenda. Am răspuns. Regretau că nu mi-au mai trecut şi alte puncte (…) Deci (până acum n.r.) nu a fost o invitaţie oficială”, a explicat ministrul Muncii.

Premierul Dacian Cioloş a declarat în data de 22 februarie că nu există încă un proiect de lege a salarizării finalizat. ”Săptămâna trecută am avut o ultimă discuţie pe acest subiect şi aştept ca doamna ministru să vină cu o propunere pe care chiar să o putem lua în considerare. Dânsa a lucrat pe mai multe variante, dar fără să se coordoneze cu Ministerul de Finanţe, deci am nevoie şi de o coordonare şi cu Ministerul de Finanţe”, a precizat el.

Vicepremierii, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii confederaţiilor sindicale vor forma un grupe de lucru care va elabora, într-o lună, noul proiect al legii salarizării bugetare, care va cuprinde şi criterii de performanţă, anunţa purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, pe 13 ianuarie.