Provocarea Craiovei pentru dramaturgii lumii: un concurs de texte redactate în șapte limbi!

0
426

Craiova a lansat, recent, o provocare pentru dramaturgii din întreaga lume, invitați să creeze noi texte în jurul unor teme de maxim interes contemporan – emigrarea, traficul de ființe umane, violența, conflictele religioase și chipurile diversității. Cu atât mai mare este aceasta cu cât limbile de redactare sunt, pe lângă română, engleza, franceza, germana, italiana, spaniola și portugheza, selecția este realizată de un prestigios juriu internațional, iar premiile constau în montarea pieselor la Craiova și publicarea celor mai bune zece în volum, la Editura „Universitaria”.

Înscrierea la Concursul Internațional de Dramaturgie „Craiova Drama 2015” va avea loc în perioada 1 iunie – 30 septembrie 2015, iar punerea în scenă a spectacolelor se va face în martie-mai 2016. „Cred că intrarea Universității din Craiova și a orașului în circuitul internațional și național al mișcărilor dramaturgice este unul de bun augur. Oricum, știm foarte bine, Craiova este pe harta mondială a teatrului”, a subliniat prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu – prorector Relații internaționale și imagine academică în cadrul Universității craiovene. Instituția este principalul organizator al concursului și are ca parteneri Asociația „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021” și Teatrul Național „Marin Sorescu”.

«Acest proiect este unul care coagulează toate energiile din Universitatea din Craiova și vizează valorizarea unor departamente deja foarte cunoscute și importante la nivelul instituției. Am dorit valorizarea, pe de o parte, a Centrului de traduceri „Translatio”, prin traducerea în limba română a tuturor textelor primite, iar pe de altă parte a Editurii „Universitaria”, prin publicarea lor într-un volum multilingv», a precizat prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu. Aflat la prima ediție, Concursul Internațional de Dramaturgie „Craiova Drama 2015” are ca tematică centrală „Omul și societatea”, cu subtemele emigrarea, traficul de ființe umane, violența, conflictele religioase și chipurile diversității. Președinte de onoare este Robert Wilson – regizor de teatru, artist vizual și dramaturg american, figură impozantă a teatrului experimental, Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova.

Juriu internațional format din specialiști de renume

Pentru înscriere, cei interesaţi trebuie să trimită la adresa drama2015@ucv.ro următoarele documente redactate într-una din limbile concursului: unul sau maxim două texte dramatice originale (încadrate în tematica enunțată), un sinopsis al textului propus, un CV al autorului. Înscrierea va avea loc între 1 iunie și 30 septembrie 2015, ora 15.00 GMT, iar jurizarea – între 1 octombrie și 30 noiembrie 2015. Selecția celor mai bune zece texte va fi realizată de un juriu internațional, format din specialiști de renume, coordonați de Maria Shevtsova, Stanley Wells, Michael Dobson –  Doctor Honoris Causa ai Universității din Craiova, George Banu, Matei Vișniec, Mircea Cornișteanu, directorul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu – prorector al Universității din Craiova, conf. univ. dr. hab. Alexandru Boureanu – directorul Departamentului de Arte din cadrul Universității din Craiova.

Directorul Departamentului de Arte: „Acest concurs de dramaturgie este unic în lume”

„Trebuie spus în primul rând că acest concurs de dramaturgie este unic în lume”, a subliniat conf. univ. dr. Alexandru Boureanu. „Nimeni nu a avut curajul să lanseze o astfel de competiție în șapte limbi. Cu cine am vorbit, în general, din mediul internațional, a spus că nu se poate. Într-adevăr, este o foarte mare problemă cu cele șapte limbi. Cum să compari un text portughez din Brazilia cu un text portughez din Portugalia sau cu un text scris în limba engleză de un american ori de un canadian? Noi am găsit această formulă a unor comitete de lectură pe fiecare limbă în parte. Acestea fac propuneri către juriu, iar cele zece piese finale vor fi clasate într-o ordine. Câștigătoarea Marelui Premiu va fi montată la Teatrul Național din Craiova – aceasta este, de fapt, atracția concursului. Pentru că dramaturgii, în general, de asta suferă în toată lumea: scriu texte, însă nu sunt jucați. De a fi jucat la un teatru național toată lumea va fi interesată”, a apreciat Boureanu.

Montarea textelor, în forme diverse, pentru câștigătorii primelor trei locuri

Și piesele următorilor clasați vor vedea luminile rampei, în martie-mai 2016. Locul I constă în montarea textului cu actori, studenți ai Masterului „Arta actorului” de la Facultatea de Litere a Universității craiovene, locul al II-lea – montarea textului într-un spectacol de teatru radiofonic, iar locul al III-lea – montarea textului într-un spectacol-lectură la Teatrul Național „Marin Sorescu”. În plus, cele mai bune zece texte vor fi publicate, în aprilie 2016, într-un volum colectiv la Editura „Universitaria” din Craiova – atât în limba de redactare, cât și în traducere în română. Lansarea volumului „Craiova Drama 2015” se va face în seara premierei spectacolului pus în scenă la TNC.

„Montarea textelor, în forme diverse, este una care iarăși valorizează, credem noi, și Naționalul craiovean, și Departamentul de Arte al Facultății de Litere. Și, prin acest departament, o formă de teatru pe care noi am îndrăgit-o foarte mult într-o anumită perioadă, dar care, din nefericire, acum este mai puțin reprezentată: teatrul radiofonic. Avem capacitatea tehnică a realizării unui spectacol de teatru radiofonic de bună calitate, capacitate dezvoltată de Departamentul de Arte, dar și de Radio Campus – radio online studențesc al Universității din Craiova”, a adăugat Cristiana Teodorescu.

Prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, rectorul Universității din Craiova: «Vreau să mulțumesc Facultății de Litere pentru modul în care a sprijinit – și sunt convins că o va face în continuare – acest proiect. Cred că este una dintre cele mai importante facultăți ale Universității din Craiova și că acest concurs îi va pune în valoare nu numai pe cei care vor participa, ci și pe cei care îl vor organiza».

Institutele Culturale Române sprijină organizatorii în promovarea concursului

Speranța organizatorilor Concursului Internațional de Dramaturgie „Craiova Drama 2015” este ca „cei care vor depune texte să fie foarte numeroși, din toate colțurile lumii, iar textele să fie în toate limbile concursului”. „La final, ne dorim să avem spectacole de o excelentă calitate artistică și un bun volum de piese de teatru”, a mai spus prorectorul.

Ce îi interesează, deocamdată, în mod special pe organizatori este ca despre competiție să afle cât mai mulți dramaturgi. „Ne interesează promovarea, pentru că este dificil ca informația să ajungă în toate colțurile lumii. Poate partea cea mai grea a concursului este aceasta, de a putea ajunge la cei care scriu texte, iar textele lor să ajungă la noi”, a recunoscut Alexandru Boureanu. Organizatorii spun însă că se bazează „pe mass-media, pe Institutele Culturale Române, pe toate centrele culturale ale ambasadelor din București, ca și pe rețeaua teatrală europeană”.

***

Prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prorector al Universității din Craiova: «Unul dintre partenerii noștri, Asociația „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, a propus reunirea la Craiova, în 2021, a unor dramaturgi pe care îi vom invita din toate cele aproape 40 de capitale europene, câte vor fi până atunci. Iar aceștia să participe la un colocviu de specialitate în cadrul căruia să fie încununați laureații concursului din fiecare an, până în 2021. Încercăm să facem acest lucru. Oricum, știm foarte bine, Craiova este pe harta mondială a teatrului».