„Şcoala după şcoală” – o şansă pentru evitarea abandonului local

0
1001

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj va sprijini, în continuare, activităţile depuse de ONG-uri pentru ajutorarea elevilor aflaţi în situaţii dificile. Astfel, în parteneriat cu o asemenea organizaţie, ISJ va colabora la  accesarea unor proiecte europene de către unităţile de învăţământ din Dolj, pentru Programul „Şcoală după şcoală”. Astăzi este termenul-limită de depunere a ofertelor, cinci instituţii şcolare arătându-şi disponibilitatea.

Sunt vizaţi elevii care prezintă un risc mare de abandon şcolar, din diverse cauze, astfel încât procentul celor aflaţi în asemenea situaţii să fie cât mai mic. «Practic, vorbim de o a doua şansă care li se acordă acestor copii. Şcolile, care au posibilitatea să participe la programe educaţionale de acest fel, sunt încurajate să participe la astfel de proiecte, iar noi le-am înştiinţat că o pot face şi le-am arătat cum să procedeze. În prezent este în derulare un proiect, cu Fundaţia „Terre des Hommes”, care a lansat oferta de şapte granturi, pentru Dolj, Olt şi Gorj. Ştiu că şi de la noi sunt şcoli care şi-au manifestat dorinţa să aplice pentru un program», a declarat prof. Simona Chiriţă, inspector al ISJ Dolj.

Aşteptări din partea comunităţilor

Programul se adresează elevilor care provin din familii defavorizate sau din comunităţi etnice cu situaţii delicate. «Vorbim despre granturi de auto-ajutorare, cu programe educaţionale „Şcoala după şcoală”, care să vină în sprijinul copiilor aflaţi în risc de abandon sau eşec şcolar. Aşteptăm, din partea celor care aplică pentru proiect, măsuri care să asigure accesul la educaţie formală şi non-formală, incluziune şi participare socială pentru copiii expuşi riscurilor menţionate. Am mai avut, până acum, programe asemănătoare, care au avut succes. Proiectul de acum a fost lansat pentru şcolile din Dolj, Gorj şi Olt şi are o valoare de 100.100 de lei, contribuţia din partea comunităţii locale fiind de minimum 20% pentru fiecare grant», a precizat Claudia Dincă, ofiţer de formare a Fundaţiei „Terre des Hommes”.

Minimum 100 de elevi cuprinşi în proiect

Copiii care vor face parte din program vor avea acces la servicii de îngrijire (hrană – prin asigurarea unei mese, deprinderea unor abilităţi de menţinere a igienei şi curăţeniei etc.) şi la servicii alternative de educaţie. Se doreşte ca „Şcoală după şcoală” să continue şi pe perioada vacanţei de vară, sub titulatura de „Şcoala de vară”, în timpul căreia elevii pot participa inclusiv la activităţi recreative. Se doreşte accesul unui număr de minimum 100 de tineri la acest proiect. Până acum, din Dolj şi-au manifestat dorinţa de a participa la program cinci unităţi şcolare – Şcolile din Bucovăţ, Sadova Valea Stanciului, Galicea Mare şi Şcoala Gimnazială nr.1 din Filiaşi.