Cartea ca sărbătoare, la Târgul „GAUDEAMUS”

0
1027

Debutul celei de-a X-a ediţii a Târgului de Carte „GAUDEAMUS” de la Craiova a stat, ieri, sub semnul sărbătorii: una nu numai a lecturii, ci şi – 8 Martie fiind – a tuturor cititoarelor, pentru care cel mai potrivit şi mai frumos dar ar fi fost, desigur, o carte. Dar cum un cadou este totdeauna binevenit, sunteţi aşteptaţi în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” până sâmbătă, inclusiv, pentru a  beneficia de ofertele editurilor, prezente în cadrul a 40 de standuri.

Invitaţia de a sărbători prin lectură, la o ediţie jubiliară a Târgului, a venit, ieri, pe acordurile imnului „Gaudeamus Igitur”, nu numai din partea organizatorilor acestui eveniment – Radio România şi Radio „Oltenia” Craiova –, ci şi a oficialităţilor locale şi judeţene şi a altor invitaţi la deschiderea oficială. „Dacă fiecare dintre dvs. simţiţi emoţiile întâlnirii cu cartea atunci când intraţi într-o librărie, în acest Târg emoţiile se multiplică de aproape 40 de ori, pentru că tot atâtea librării se află în jurul nostru. Este îmbucurător că editurile au găsit şi soluţiile de criză, oferind cărţi în condiţii care chiar ţin cont de perioada pe care o traversăm”, a spus Mircea Pospai, directorul Radio „Oltenia”.

I-au stat alături Vladimir Epstein, directorul Târgului – care şi-a reafirmat convingerea că «în formatul clasic, cartea va dăinui tot timpul, pentru că „apucătura” lecturii va exista întotdeauna…», dar şi preşedintele de onoare al Târgului, Emil Boroghină, care şi-a exprimat speranţa ca «foaierul TNC, care acum est arhiplin, să rămână aşa şi în următoarele zile». «Noi am crescut cu cartea în mână, spiritul nostru este modelat de carte. Nimeni nu a numărat câte cărţi a citit în viaţa lui, probabil câteva sute sau mii… George Călinescu estima odată că un om obişnuit citeşte în viaţa lui cam 500 de cărţi. Cartea este o adevărată forţă modelatoare. Cartea, scrisul niciodată nu vor dispărea, pentru că înseamnă spirit, spiritualitate», a adăugat cu convingere scriitorul şi universitarul Ioan Lascu.

Târgul de Carte de la Craiova reprezintă manifestarea de debut a Caravanei „GAUDEAMUS 2011” – o serie de târguri de ofertă educaţională şi editorială organizate de Societatea Română de Radiodifuziune în principalele centre universitare din ţară, în parteneriat cu studiourile regionale ale SRR. După Craiova, Caravana va porni spre Cluj-Napoca, unde va poposi între 13 şi 17 aprilie şi unde Târgul de Carte numără deja 12 ediţii. Se va îndrepta, apoi, spre Timişoara (4-8 mai), aici manifestarea aflându-se la ediţia a VII-a. La vară, mai precis între 11 şi 15 august, va staţiona, pentru al treilea an consecutiv, pe Litoral, la Mamaia.

Cristi Iovan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj: «Vă felicit pentru modul în care aţi reuşit, în aceşti ani, să promovaţi acest Târg de Carte la Craiova şi să atrageţi cât mai mulţi vizitatori, dar şi pentru stăruinţa de care aţi dat dovadă pentru menţinerea lui. Este o iniţiativă lăudabilă faptul că această caravană culturală porneşte din oraşul nostru. Arată că dvs. aţi reuşit să deveniţi un reper al Târgului „GAUDEAMUS” la nivel naţional. Îi îndemn pe toţi locuitorii oraşului să vină în foaierul TNC, pentru că vor găsi edituri mari şi preţuri foarte bune».

 

Marinică Dincă, viceprimar al Craiovei: «Suntem obişnuiţi să investim în cultură, să investim în lucruri frumoase, care aduc un plus în ceea ce priveşte educaţia noastră, a tuturor. Le mulţumesc tuturor editurilor prezente aici şi le spun să aibă suficientă încredere în continuare în organizatori, pentru că sunt unii dintre cei mai buni. Dovada este astăzi, aici, că au făcut lucruri serioase, care arată că oraşul acesta reprezintă şi altceva – cultură, educaţie, civilizaţie».

 

Programul zilei de azi:

  • Orele 11.00 – 13.00, Editura „Aius”: Lansarea volumului „Simetria BRST Hamiltoniană”, de Constantin Bizdadea. Participă: prof. univ. dr. Radu Constantinescu – decanul Facultăţii de Fizică a Universităţii din Craiova, student Iulian Tănase – preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Facultatea de Fizică din Craiova, studenţi, masteranzi, profesori. Lansarea va fi însoţită de o prezentare PowerPoint. Lansarea cărţii „Plante medicinale în cosmetică”, de Marian Niţă.
  • Orele 13.00 – 14.30, Radio Oltenia Craiova şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Dolj:

–       Lansarea cărţii „Jerzy Grotowski – metafizica artei actorului”, de Gina Călinoiu (Prefaţă de Michaela Tonitza-Iordache), Editura „Paralela 45”. Vor lua cuvântul scriitorii Nicolae Coande şi Mihai Ene.

–       Dezbatere cu tema „Cititul dăunează grav inculturii – pledoarie pentru lectură”. Coorganizatori: Consiliul judeţean al elevilor, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional „Carol I”, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Şcoala Generală nr. 2 „Traian” (clasa a IV-a). Moderatori: Liliana Hinoveanu Ursu şi Diana Neamţu.

–       Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” – faza zonală. Moderator: Liliana Hinoveanu Ursu.

–       Recital de muzică uşoară susţinut de Alexia Roman, Alisia Oanţă, Mihaela Dobre.

  • Orele 15.00 – 16.00, Radio România: Seminarul „Documente necesare la angajare – Cum alcătuim un curriculum vitae profesional? Dar o scrisoare de intenţie?”. Manifestare realizată în cadrul proiectului european „ACCES – Formarea profesională continuă – Calificare/recalificare – Garanţia succesului pe piaţa muncii pentru angajaţi”, susţinut de Radio România, în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013” (POS DRU) – Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul Major de Intervenţie 2.3 „Acces şi participare la formare profesională continuă”. Moderatori: Mirela Nicolae, Mariana Draica, Mircea Pospai.

„Jerzy Grotowski – metafizica artei actorului”

Gina Calinoiu

Gina Călinoiu, actriţă a Teatrului Naţional “Marin Sorescu”, îşi lansează astăzi, ora 13.00, cartea „Jerzy Grotowski – metafizica artei actorului” (Ed. „Paralela 45”, Colecţia „Deschideri”, 2010), publicată în cadrul proiectului „Grotowski workshop – atelier de formare în arta actorului”, organizat, la sfârşitul anului trecut, de Asociaţia „Dimanche” din Craiova şi finanţat de AFCN. Despre volum vor vorbi scriitorii Nicolae Coande, Mihai Ene, dar şi autoarea, iar la eveniment vor fi prezenţi actori ai Teatrului Naţional din Craiova, precum şi studenţi ai Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii craiovene.

Lucrarea reprezintă un mijloc de înţelegere ştiinţifică a cercetării de o viaţă a lui Jerzy Grotowski – eminent regizor, teoretician al teatrului, pedagog, creator de metodă actoricească, unul dintre cei mai mari reformatori ai teatrului secolului al XX-lea –, cu referire la arta actorului, dar şi a posibilităţilor performative care depăşesc cadrul spectacular convenţional. „Condiţia de bază pentru oricine se implică în acest demers este angajarea totală, consecventă şi riguroasă. Parcursul procesului creativ astfel definit străbate mai multe etape, plecând de la teatru ca Artă a prezentării şi revenind la acesta, dar la cealaltă extremitate a lanţului teatral, unde se situează munca Artei ca vehicul, mai izolată şi subtil conectată de misterele străvechi”, explică autoarea.

Gina Călinoiu a absolvit, în anul 2001, Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universităţii din Craiova (clasa prof. Ilie Gheorghe), apoi a urmat un Master în Pedagogia Artei Actorului, sub coordonarea lui Mircea Albulescu, la UNATC „I. L.Caragiale” din Bucureşti. A obţinut doctoratul cu lucrarea „Grotowski – metafizica artei actorului” (coordonator: prof. univ. dr Mihaela Tonitza-Iordache, UNATC „I. L. Caragiale”).


Şcoala de Fizică de la Craiova vine la „GAUDEAMUS”

Protagoniştii sunt laureaţi ai Academiei Române

Editura „Aius” şi Facultatea de Fizică a Universităţii din Craiova vă invită astăzi, începând cu ora 11.00, în foaierul TNC, la lansarea lucrării „Simetria BRST Hamiltoniană”, de prof. univ. dr. Constantin Bizdadea. Cu acest prilej veţi putea urmări cursul demonstrativ „Particule elementare şi interacţii fundamentale în natură” susţinut de prof. univ. dr. Solange-Odile Saliu, şef al Catedrei de Fizică Teoretică a Facultăţii de Fizică din Craiova.

Constantin Bizdadea

Constantin Bizdadea (n. 1961) susţine, la Facultatea de Fizică din Craiova, cursuri de mecanică clasică, mecanică teoretică şi Simetria BRST Hamiltoniană. Domeniile sale de cercetare sunt fizica teoretică şi fizica matematică. Este directorul Şcolii Doctorale de Fizică a Universităţii craiovene, recenzor la revista „Mathematical Reviews”, membru al Societăţii Române de Fizică. În 2006 a primit Premiul „Horia Hulubei” al Academiei Române. A publicat peste 150 de studii în reviste de specialitate din ţară şi străinătate.

Solange-Odile Saliu (n. 1969) are peste 60 de lucrări ştiinţifice în reviste cotate ISI, a publicat mai multe monografii, cursuri universitare şi cărţi de specialitate. Este membră a Societăţii Române de Fizică, preşedintele secţiunii Fizică matematică şi computaţională, recenzor la revista „Mathematical Reviews”, editor al volumelor conferinţelor „Quantum Field Theory and Hamiltonian Systems” (ediţiile 2004, 2006, 2008). Anul acesta a primit din partea Academiei Române Premiul „Dragomir Hurmuzescu” pentru grupul de lucrări „Simetrii şi constrângeri în teorii de câmp”.