La sfârşitul anului 2008, Ministerul Sănătăţii lansa cu surle şi trâmbiţe ceea ce ar fi trebuit să fie una dintre cele mai importante campanii naţionale de vaccinare din ultimii ani. Nu s-a întâmplat, însă, deloc aşa şi, în multe judeţe ale ţării, dozele de vaccin, pe care s-au cheltuit sume importante de bani, au expirat şi vor fi distruse. În judeţul Dolj acest lucru ar urma să se întâmple în a doua jumătate a acestui an.
Campania de prevenire a cancerului de col uterin a eşuat lamentabil după ce populaţia s-a arătat neîncrezătoare în sfaturile medicilor care au susţinut această iniţiativă. Lansată şi relansată în mai multe rânduri, vaccinarea HPV se apropie acum de un final aşteptat. În următoarele şase luni, dozele de vaccin fie vor fi administrate aşa cum nu s-a întâmplat în ultimii doi ani şi jumătate, ceea ce este practic imposibil, fie vor expira şi atunci vor trebui distruse.
Până acum, în judeţul Dolj, ca de altfel în toată ţara, campania de vaccinare gratuită organizată de Ministerul Sănătăţii nu a dat rezultatele scontate. Chiar dacă programul de imunizare a fost extins de mai multe ori, vaccinul împotriva HPV este privit în continuare cu neîncredere de doljeni. Degeaba reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică s-au străduit să ducă la bun sfârşit o campanie de informare, rezultatele nu au avut finalitatea aşteptată. În zadar s-au respectat cu stricteţe prevederile stabilite de Ministerul Sănătăţii, în zadar au fost urmate toate etapele: părinţii au fost informaţi, au fost distribuite materiale informative, iar medicii vaccinatori au fost instruiţi.
Dozele de vaccin expiră anul acesta
Iniţial, într-o prima fază a campaniei de imunizare împotriva HPV, dozele de vaccin au fost administrate fetelor cu vârsta de 14 ani. În plus, vaccinarea s-a realizat doar prin intermediul medicilor de familie şi a medicilor şcolari, bineînţeles numai cu consimţământul părinţilor. Atunci, în judeţul Dolj s-au realizat în jur de 400 de imunizări, un număr infim faţă de planurile existente pe hârtie. Din acest motiv, în anul următor, campania a fost reluată şi chiar s-a extins la adolescente şi tinere. Nici aşa nu s-au consumat, însă, dozele de vaccin. Astfel, la 1 ianuarie 2010, Direcţia de Sănătate Publică Dolj avea în stoc 5.804 doze antiHPV, iar la finele aceluiaşi an, în depozit încă se găseau 3.434 de doze. După spusele reprezentanţilor DSP Dolj, cel puţin la nivel teoretic cerere ar exista, însă medicii trebuie să se grăbească întrucât, în a doua jumătate a acestui an dozele de vaccin ar urma să expire.
În principiu motivul adus în discuţie cel mai adesea de specialişti pentru eşecul acestei campanii este acela că nu s-a pus un accent suficient de puternic pe informarea publicului cu privire la agresivitatea virusului HPV şi la importanţa vaccinării în vederea reducerii incidenţei cancerului de col uterin şi a mortalităţii cauzate de această boală. „Vaccinarea HPV a eşuat pentru că a existat încă de la început o opoziţie, o campanie puternică anti-imunizare. Au existat multe persoane care au susţinut că nu are rezultate, ba chiar că are efecte negative. În altă ordine de idei, faptul că imunizarea s-a făcut numai cu consimţământul pacienţilor a trezit suspiciunea acestora”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
4.000 de românce diagnosticate anual cu cancer de col uterin
Îngrijorător este că statisticile anuale înregistrează peste 4.000 de românce având diagnosticul de cancer de col uterin. Aşa cum prezintă medicii situaţia, multe din ele suferă fizic şi emoţional, deoarece sunt supuse investigaţiilor, terapiei sau alterării modului de viaţă. Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se înregistrează peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer, una dintre explicaţii fiind aceea că diagnosticul se pune abia în stadiile tardive ale bolii. Asta, în condiţiile în care, potrivit specialiştilor, aproape orice caz de îmbolnăvire prin cancer de col uterin poate fi prevenit. De altfel, este bine ştiut faptul că programele de screening populaţional pot preveni până la 80% din cancerele de col uterin.