“Actuala Putere guvernează împotriva românilor”

0
801

Valeriu Zgonea

Pe zi ce trece, devine tot mai limpede că actuala Putere guvernează împotriva românilor. Măsurile pe care le adoptă actualii guvernanţi demonstrează, o dată în plus, că statul condus de Băsescu şi Boc nu îi mai protejează pe cetăţeni. În ciuda protestelor angajaţilor din întreaga ţară, guvernarea Băsescu – Boc şi-a asumat răspunderea pe noul Cod al Muncii, bazându-se pe o mare minciună: aceea că nu avem locuri de muncă din cauza Codului Muncii. De fapt, lipsa locurilor de muncă este cauzată de incompetenţa actualului guvern!

“În doi ani de guvernare Boc s-au pierdut peste 600.000 de locuri de muncă, iar spirala disponibilizărilor se măreşte. Guvernul nu ajută deloc mediul economic şi se dovedeşte incapabil să găsească soluţii pentru crearea de locuri de muncă. Mutilarea actualului Cod al muncii nu va rezolva problemele economiei româneşti. Noul Cod al Muncii spulberă dialogul social şi nu reuşeşte să armonizeze interesele angajatorilor cu cele ale salariaţilor. Noul Cod al Muncii va duce la creşterea şomajului şi la slăbirea mişcării sindicale”, a declarat deputatul Valeriu Zgonea vicepreşedinte PSD.

“Prelungirea perioadei de probă va genera abuzuri din partea angajatorilor”

Modificările propuse de Guvern sunt preponderent îndreptate împotriva angajaţilor, cărora li se restrâng drepturi şi mijloace prin care îşi pot negocia condiţiile de lucru. În cazul concedierilor colective, reprezentanţii sindicatelor nu vor mai fi informaţi, iar măsurile de protecţie socială nu vor mai exista. “Prelungirea perioadei de probă este una dintre cele mai neavenite măsuri pe care Guvernul Boc încearcă să o prezinte drept benefică. Această măsură va genera abuzuri din partea angajatorilor, permiţând angajarea unui număr nelimitat de persoane în veşnice perioade de probă. Extinderea programului de lucru peste 8 ore pe zi şi a programului de muncă săptămânal de la 5 la 6 zile nu reprezintă altceva decât legalizarea exploatării forţei de muncă. Ne opunem desfiinţării contractului colectiv de muncă şi sancţionării celor care declanşează grevă. Nu putem accepta prelungirea duratei de probă pentru salariaţi şi a preavizului. Nu suntem de acord cu modul în care se poate desface contractul de muncă al salariaţilor aflaţi în probă”, a mai declarat Valeriu Zgonea.

“Suntem împotriva unei guvernări în dispreţul voinţei populare!”

Invocând aşa-zisa flexibilizare a pieţei muncii, guvernarea Băsescu – Boc vrea să impună regula contractului pe durată determinată, ceea ce va conduce la creşterea accelerată a inegalităţilor sociale. O pondere mare a angajaţilor cu contracte temporare nu duce la scăderea şomajului! Experienţa europeană arată consecinţele negative ale acestei dinamici. Locurile de muncă temporare au înlocuit locurile de muncă permanente, contrar aşteptărilor autorităţilor care sperau ca ele să readucă pe şomeri în rândul persoanelor ocupate. Contractele de muncă pe durată determinată introduc o sursă suplimentară de insecuritate şi duc la dualizarea pieţei muncii. “Din ce în ce mai mulţi angajaţi se vor simţi marginalizaţi, abandonaţi sau neprotejaţi, fără posibilitatea de a-şi planifica viitorul, trăind în incertitudine şi la limita subzistenţei. Angajatorii vor avea controlul, în detrimentul drepturilor şi siguranţei angajaţilor. Locuri de muncă temporare înseamnă salarii mai mici. La nivelul Uniunii Europene, angajaţii temporari sunt plătiţi în medie cu 15% mai puţin decât angajaţii permanenţi, la aceleaşi caracteristici individuale şi pentru aceleaşi sarcini de lucru. Sindicate mai slabe şi absenţa negocierii colective înseamnă, de asemenea, salarii mai mici. Rezultatul va consta în scăderea consumului şi creşterea şomajului! România nu are nevoie de un nou Cod al Muncii, ci de locuri de muncă! PSD este, ca întotdeauna, alături de oameni, alături de toţi românii loviţi şi umiliţi de această guvernare portocalie care a instaurat haosul în ţară. Protestăm împreună cu sindicatele împotriva modificării Codului Muncii. Suntem împotriva unei guvernări în dispreţul voinţei populare!”, a conchis Zgonea.