“Pactul pentru Tineri”, în vederea reducerii abandonului şcolar, în dezbatere, la Craiova

0
294

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a organizat, astăzi, 9 februarie, la Colegiul Național Militar ”Tudor Vladimirescu” din Craiova, a X-a dezbatere publică din cadrul programului național pentru reducerea abandonului școlar „Pactul Pentru Tineri”- ediția a II-a, în parteneriat cu ministerele de linie – Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și UNICEF, cu susținerea sponsorului principal, OMV Petrom. Abandonul şcolar este o realitate, care ţine de mai mulţi factori, iar prevenirea lui trebuie să constituie o prioritate, realizarea obiectivului neputând fi făcută decât printr-o colaborare între instituţiile statului, autorităţile publice locale, mediul de afaceri, familie.

La dezbatere au participat reprezentanți de marcă din administrația publică și din domeniul educației: Lia Olguța VASILESCU – primarul municipiului Craiova, Mihai GHIGIU – șeful Cancelariei Prim-ministrului și coordonatorul comitetului interministerial pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar, Monica ANISIE – președintele Comisiei pentru învățământ a Senatului, Mihail-Adrian NEAȚU-BRECIUGĂ – vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Venera Maria POPESCU – subprefectul judeţului Dolj, Cristina CHIRIAC – președinte CONAF, Rareș Petru ACHIRILOAIE – secretar de Stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Bogdan CRISTESCU – secretar de Stat în Ministerul Educației, Cristian VASILCOIU – secretar de Stat la Ministerul Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius POȘA – subsecretar de Stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ion Daniel ALEXANDRU – inspector școlar general ISJ DJ, Florin STANCU – director general DGASPC Dolj, Mariana PĂDUREANU – director CJRAE Dolj, Gabriela ALEXANDRESCU – Head of Marketing & Digital Product OMV Petrom Gas & Power, Radu POP – expert Prevenire ANA, Laurențiu RAICEA – vicepreședinte CNE. Evenimentul a fost moderat de jurnalista și realizatoarea emisiunii ”Euro Educație” de la Euronews România, Adriana STOIAN.

Doar prin eforturi conjugate poate fi redus fenomenul

Din dezbaterile care au avut loc a reieşit clar că abandonul şcolar este o realitate, din păcate cruntă, iar pentru combaterea acestuia este nevoie de eforturi conjugate. Redăm câteva declaraţii ale celor prezenţi, urmând să revenim cu amănunte. “Abandonul şcolar trebuie tratat cu seriozitate, cu mintea şi cu sufletul. Împreună, autorităţi locale, ministere, familie, etc., trebuie să găsim soluţii” – Cristina Chiriac, preşedinte CONAF; “De multe ori, ignorăm educaţia, dar este elementul de care avem nevoie pentru dezvoltare. Cauzele abandonului şcolar sunt diverse. Trebuie stabilite priorităţile, iar reducerea abandonului şcolar face parte dintre ele” – Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei prim-ministrului; “Pactul pentru Tineri reprezintă un lucru extraordinar, dar numai împreună putem reuşi. Avem nevoie de oameni pregătiţi. Trebuie vorbit cu oamenii, în fiecare zonă a ţării, pentru că rezolvarea diferă de la o localitate la alta” – Monica Anisie, preşedinte al Comisiei pentru Învăţământ din cadrul Senatului României; “Consiliul Judeţean Dolj s-a implicat şi se implică în dezvoltarea educaţiei, iar în ceea ce priveşte reducerea abandonului şcolar, este nevoie de respect şi de încredere” – Mihail Neaţu, vicepreşedinte al CJ Dolj; “Craiova este de foarte mulţi ani implicată în aplicarea unor programe pentru reducerea abandonului şcolar, municipiul fiind citat, la Comisia Europeană, drept exemplu de bune practici în acest sens” – Lia Olguţa Vasilescu, primar al Craiovei; “Trebuie create programe, trebuie o implicare totală a tuturor, este nevoie de o schimbare, dar aceasta trebuie să vină de la fiecare dintre noi” – Venera Maria Popescu, subprefect al judeţului Dolj; “Abandonul şcolar este o realitate, iar cauzele sunt multiple. Nu există soluţii generale, acestea trebuie individualizate, de la o localitate la alta. Este necesar ca toţi să fim alături de sufletul copiilor şi de al părinţilor acestora”- prof. dr. Daniel Alexandru Ion, inspector – şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.