În cursul zilei de ieri şi în această dimineaţă, cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, împreună cu poliţişti din cadrul Secției 1 Poliție Craiova, jandarmi din cadrul I.J.J. Dolj și reprezentanți ai A.N.I.T.P (Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane) -Centrul Regional Craiova au desfăşurat activități informativ-preventive în incinta unui centru comercial şi într-o unitate de învățământ din Craiova, Şcoala Gimnazială “Nicolae Romanescu”, pentru promovarea unei conduite preventive în contextul actual, când oamenii petrec tot mai mult timpul accesând internetul.
Scopul activităţilor îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare, pentru accesarea în condiţii de siguranţă, dar şi în mod responsabil a internetului. În contextul pandemiei generate de COVID-19, tentativele de phishing au crescut semnificativ, atacatorii devenind din ce în ce mai abili în accesarea datelor personale ale utilizatorilor: prin website-uri false, e-mail-uri sau SMS-uri care creează iluzia că sunt trimise din partea unor companii renumite și de încredere. Subiectele abordate au adus în atenție beneficiile internetului, însă pentru înțelegerea fenomenului criminalității și reducerea riscului victimal, discuțiile s-au axat pe identificarea vulnerabilităților din mediul online, la care cetăţenii pot fi victime. “Reamintim faptul că, pentru primirea unei sume de bani în contul bancar, nu sunt necesare datele cardului bancar! Sunt necesare doar contul IBAN al persoanei care urmează să primească suma de bani și numele acesteia! Pentru prevenirea victimizării în mediul online, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj recomandă:
o Verificați cu atenție adresa paginii web pe care vi se solicită datele personale!
o Evitați deschiderea unor link-uri/atașamente din email-uri/sms-uri nesolicitate!
o Purtați discuții cu cumpărătorul doar pe chat-ul site-ului de cumpărături online pentru a putea fi ajutați în caz de fraudă! Nu acceptați să mutați discuțiile pe alte reţele de socializare.
o Prin introducerea și validarea unui cod de tip ”3D-SECURE” primit din partea băncii, dumneavoastră aprobați efectuarea unei plăți, nu încasarea unei sume de bani în contul propriu!
o Verificați ofertele primite! Nu vă grăbiți să acceptați orice promoție care sună atractiv! Poate fi o încercare de fraudă!”, se arată în comunicatul IPJ Dolj.