Preşedintele Iohannis, către SIE: Sunteţi una dintre cele mai avansate linii de apărare a statului român

0
37

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) este “una dintre cele mai avansate linii de apărare a statului român şi a intereselor sale”, a spus miercuri preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj adresat de Ziua SIE.

 KWI“Prin specificul activităţii Serviciului, reprezentaţi una dintre cele mai avansate linii de apărare a statului român şi a intereselor sale, iar prin prezenţa dumneavoastră în zone ostile şi prin asumarea conştientă a riscurilor, contribuiţi consistent la fundamentarea deciziilor de politică externă şi de securitate. Vă faceţi datoria pe deplin, cu eficienţă şi seriozitate, profesionalismul dumneavoastră contribuind la asigurarea climatului de securitate al statului român”, se spune în mesajul prezidenţial adresat membrilor Serviciului.

Preşedintele Iohannis mai spune că SIE “şi-a asumat rolul proeminent pe dimensiunea intelligence-ului extern, definindu-se ca un partener credibil în comunitatea informativă euroatlantică” şi a contribuit “la consolidarea profilului ţării noastre de promotor al principiilor şi valorilor euroatlantice şi participant activ şi predictibil la asigurarea stabilităţii regionale”. “Rolul Serviciului de Informaţii Externe este important şi în planul relaţiilor şi cooperării internaţionale. România are multiple interese strategice, atât din perspectiva parteneriatului strategic cu SUA şi aliaţii europeni, cât şi în alte regiuni, de la cele vecine până la cele mai îndepărtate, în Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, precum şi în Asia – toate având ca numitor comun nivelul ridicat şi diversificat de ameninţări şi riscuri’, a subliniat preşedintele.

           Însă, preşedintele precizează că este “conştient de dificultăţile” cu care se confruntă SIE, “de la lipsa de resurse umane şi materiale, la o legislaţie ce nu mai corespunde pe deplin provocărilor actuale de securitate”. “Remarc modul în care instituţia a evoluat în această perioadă, adaptându-şi pregătirea şi intervenţia în funcţie de riscuri şi ameninţări şi vă asigur că eforturile dumneavoastră sunt apreciate şi recunoscute la justa lor valoare”, se încheie mesajul prezidenţial adresat membrilor Serviciului de Informaţii Externe, de Ziua SIE.