Senat: Legea privind alegerea primarilor în două tururi a fost retrimisă la comisii

0
188

Legea privind alegerea primarilor în două tururi a fost retrimisă la comisii, a decis luni conducerea Senatului, în şedinţa Biroului Permanent, în condiţiile în care PSD a solicitat anularea rapoartelor pentru proiectul de act normativ iniţiat de PNL.

PSD a propus anularea rapoartelor pentru proiectul de lege iniţiat de PNL privind alegerea primarilor în două tururi şi retrimiterea acestuia la comisiile de specialitate, a anunţat luni senatorul liberal Cristian Bodea la Parlament, în timpul şedinţei Biroului Permanent al Senatului. “PSD a propus anularea rapoartelor date de comisiile Senatului pe acest proiect pentru că ar fi fost funcţională până în 30 decembrie Comisia de cod electoral. Noi am considerat, cei de la PNL, că acea comisie avea ca mandat doar elaborarea legilor, iar următoarele amendamente, ceea ce este şi acest proiect, trebuia să urmeze cursul firesc şi că acele rapoarte sunt valabile. PSD a forţat un vot de anulare a rapoartelor date de comisii, au trecut acest vot de anulare cu opt la patru. PNL a votat împotrivă”, a declarat Bodea.

Senatorul liberal a explicat că în şedinţa BP s-a votat şi retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate a căror raport a fost anulat. “Apoi s-a votat retrimiterea din nou la comisii, dar la comisiile cărora le-am anulat raportul, tot cu opt la patru, noi ne-am opus pentru că nu considerăm corectă această procedură. Dacă puteam constata că acele rapoarte, dacă tot s-au făcut, sunt bune pentru că n-au cum să fie diferite, sunt aceiaşi oameni în comisii, aceeaşi coloratură politică şi vor fi aceleaşi voturi”, a mai spus senatorul.

Întrebat care este argumentul pentru această procedură, Cristian Bodea a spus că “argumentul politic e o tragere de timp”. “Va merge la comisii, va mai sta trei săptămâni la Comisia juridică şi la Comisia de constituţionalitate, o vor mai învârti, o votăm prin martie, se duce la Cameră, mai trag şi ei de timp şi prin septembrie s-ar putea să iasă cu două tururi”, a mai spus senatorul.

Cristian Bodea a declarat, de asemenea, că PNL va lupta “în fiecare săptămână”, dar că proiectul va rămâne probabil blocat în comisii. “Noi ne-am luptat pentru el, o să luptăm în fiecare săptămână, o să cerem de la comisii să vină mai repede, cel puţin de la Comisia juridică va veni destul de repede acest aviz pentru că avem preşedinte şi poate decide el. (…) La cea pe care o conduce domnul (Ovidiu – n.r.) Donţu (preşedintele Comisiei de constituţionalitate –n.r.) s-ar putea să stea mult şi bine”, a declarat el.