Amenzi şi sancţiuni aplicate de inspectorii de muncă, în 2015

0
384

Anul 2015 a fost unul plin pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj. Au fost foarte multe activităţi de verificare şi control, s-au aplicat sancţiuni şi au fost efectuate mai multe acţiuni de prevenire, care vor continua şi în acest an. În date statistice, valoarea amenzilor contravenţionale acordate a fost de circa 3 milioane lei, pe ambele componente – „Securitate şi Sănătate în Muncă” şi „Relaţii de Muncă”.

Anul trecut, inspectorii de muncă au desfăşurat, pe linia „Relaţii de Muncă”, peste două mii de controale, 155 de angajatori fiind sancţionaţi, cu o valoare a amenzilor aplicate de aproximativ 1,2 milioane de lei. Au fost depistate 203 persoane care nu aveau forme legale de angajare, iar pentru alte 219 nu au fost transmise în termenul legal contractele de muncă. De asemenea, au fost înregistrate nouă infracţiuni, pentru care s-au înaintat formele prevăzute de lege. În acelaşi registru, au fost înregistrate 178 de contracte colective de muncă (CCM), 98 de acte adiţionale ale CCM, iar 118.432 de zilieri au fost luaţi în evidenţe. A rămas un număr mare de carnete de muncă neridicate – 10.918.

Sancţiuni şi planuri de prevenire

În ceea ce priveşte „Securitatea şi Sănătatea în Muncă” rezultatele au fost următoarele: 166 de evenimente comunicate, dintre care 15 mortale (unul fiind colectiv); 92 de dosare de cercetare avizate; 55 de accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă; 153 de autorizaţii de funcţionare eliberate; avize pentru produse de uz fitosanitar – 21; 1.355 de sancţiuni aplicate (1.226 avertismente, 129 de amenzi, în cuantum de 887.500 de lei); 16 opriri din funcţiune ale echipamentelor de muncă; 16 sistări de activitate.

„Pe lângă activităţile noastre zilnice, am avut 104 de întâlniri de prevenire cu angajatorii sau reprezentanţii acestora. Şi în acest an, astfel de acţiuni vor continua. Îi înştiinţăm că vom organiza întâlniri periodice pe probleme de SSM şi se pot programa, precizând domeniul de activitate, la e-mail constantin.durac@itmdolj.ro. Scopul este de a stabili un plan comun de prevenire, cu aplicarea legii”, a declarat  Cătălin Mohora, inspector şef al ITM Dolj.