“Cea mai bună idee de afaceri “, competiţie implementată de ISJ Dolj, alături de unităţile similare din Oltenia, în parteneriat cu Universitatea din Craiova

0
429

În acest an şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, alături de celelalte ISJ-uri din Oltenia, va desfăşura, în parteneriat cu Universitatea din Craiova – Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, competiția ”Cea mai bună idee de afaceri”, care are ca misiune dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor din România.

 Competiția este un concurs de proiecte ce prezintă o idee de afaceri, propusă de către echipe de elevi (etapa I), respectiv elevi și studenți (etapa a II-a). Prezentarea unei idei de afaceri presupune alegerea unui produs sau serviciu ce urmează a fi creat, parcurgând următoarele activități:

  1. a) prospectarea pieței printr-un studiu
  2. b) identificarea modalităților și a surselor de obținere a resurselor (financiare, materiale și umane) pentru derularea afacerii
  3. c) prezentarea potențialilor parteneri (furnizori, distribuitori, clienți)
  4. d) promovarea și vânzarea produsului/serviciului
  5. e) administrarea financiară a afacerii. Etapa I se va desfășura la nivelul fiecărui județ, unde echipele de elevi vor prezenta ideile de afaceri. Jurizarea se va face de către o comisie formată din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și ai Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor. Echipele declarate câștigătoare se vor califica în etapa a II-a. Înscrierea și participarea la competiția “Cea mai bună idee de afaceri” se va face numai pe echipe: Echipele participante la etapa I vor fi alcătuite din câte 3 elevi, coordonați de profesori de specialitate din liceul de proveniență. Înscrierea în etapa I se va face la nivelul fiecărui liceu participant în competiția “Cea mai bună idee de afaceri”. Fiecare elev/student participant poate fi înscris în competiție într-o singură echipă. Formatul de prezentare a planulu de afaceri, va fi MS Power Point (.ppt).

 

Competiția ”CEA MAI BUNĂ IDEE DE AFACERI” – Regulament

 

Capitolul 1. Organizatori

– C.N.E. Gheorghe Chițu Craiova

– Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor – Universitatea din Craiova,

– Fundația “Constantin Botea” a FEAA

– Inspectoratul Școlar Județean Dolj

– Inspectoratul Școlar Județean Gorj

– Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți

– Inspectoratul Școlar Județean Olt

– Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea

– Liceele participante la competiție.

 

Capitolul 2. Descrierea competiției

  1. Competiția ”Cea mai bună idee de afaceri” are ca misiune dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor din România.
  2. Competiția este structurată pe două etape:

– etapa I – la nivel de județ

– etapa a II-a – interjudețeană (între echipele calificate în etapa I din cele cinci județe).

 

Numărul maxim de echipaje calificate în etapa a II este distribuit pe cele cinci județe astfel:

  • Dolj – 9
  • Mehedinți – 4
  • Olt – 3
  • Vâlcea – 2
  • Gorj – 2.
  1. Competiția este un concurs de proiecte ce prezintă o idee de afaceri, propusă de către echipe de elevi (etapa I), respectiv elevi și studenți (etapa a II-a).
  2. Prezentarea unei idei de afaceri presupune alegerea unui produs sau serviciu ce urmează a fi creat, parcurgând următoarele activități:
  3. a) prospectarea pieței printr-un studiu
  4. b) identificarea modalităților și a surselor de obținere a resurselor (financiare, materiale și umane) pentru derularea afacerii
  5. c) prezentarea potențialilor parteneri (furnizori, distribuitori, clienți)
  6. d) promovarea și vânzarea produsului/serviciului
  7. e) administrarea financiară a afacerii.
  8. Etapa I se va desfășura la nivelul fiecărui județ, unde echipele de elevi vor prezenta ideile de afaceri. Jurizarea se va face de către o comisie formată din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și ai Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor. Echipele declarate câștigătoare se vor califica în etapa a II-a.

În etapa a II-a, echipele de elevi vor fi completate cu studenți ai Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor. Noile echipe vor fi coordonate de către două cadre didactice: un cadru didactic al FEAA și un cadru didactic al liceului din care provin elevii. În această etapă, proiectul inițial va putea fi completat cu elemente noi, îmbrăcând astfel forma unui plan de afaceri.

Evaluarea proiectelor va fi realizată în baza Criteriilor de evaluare prezentate în Capitolul 7, de către o comisie formată din reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare Județene, Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor și ai mediului economic regional și va avea două componente:

– Evaluarea conținutului proiectului

– Evaluarea modului de prezentare a proiectului.

Prezentarea proiectelor va avea loc în faza finală la FEAA, Universitatea din Craiova.

 

Capitol 3. Premii

Echipele declarate câștigătoare la finalul etapei a II-a vor fi premiate. Premiile acordate sunt:

– Premiul I: 1500 lei

– Premiul II: 1000 lei

– Premiul III: 500 lei

– Mențiuni: 5 x 250 lei/mențiune.

 

Capitolul 4. Eligibilitatea participanților

Înscrierea și participarea la competiția “Cea mai bună idee de afaceri” se va face numai pe echipe:

  1. Echipele participante la etapa I vor fi alcătuite din câte 3 elevi, coordonați de profesori de specialitate din liceul de proveniență.
  2. Echipele participante la etapa a II-a sunt cele câștigătoare ale etapei I, la care se vor adăuga câte 2 studenți selectați din cadrul FEAA. Coordonarea noilor echipe se va face de către două cadre didactice: un cadru didactic al FEAA și un cadru didactic al liceului din care provin elevii.

 

Capitolul 5. Înscrierea participanților

Înscrierea în etapa I se va face la nivelul fiecărui liceu participant în competiția “Cea mai bună idee de afaceri”.

Pentru înscrierea în etapa a II-a, echipele participante vor depune la Prodecanatul FEAA pe suport de hârtie sau email (scanată) o cerere de înscriere în care se precizeaza componența echipei și a temei proiectului prezentat. Persoane de contact: Prodecan: Prof.univ.dr. Cătălina SITNIKOV, Prodecan – Conf univ. dr. Dalia SIMION, Prodecan Conf univ. dr. Daniel GOAGĂRĂ.

Fiecare elev/student participant poate fi înscris în competiție într-o singură echipă.

 

Capitolul 6. Calendarul competiției

 

Activitatea Perioada
Etapa I Ianuarie – Februarie 2022
Înscrierea echipelor pentru etapa a II-a 25 Februarie 2022
Etapa a II-a Martie – Mai 2022
Depunerea proiectelor 9 – 12 Mai 2022
Evaluarea proiectelor 16 – 19 Mai 2022
Faza finală și Premierea rezultatelor 23 Mai 2022

 

Capitolul 7. Criterii de evaluare

– Evaluarea conținutului proiectului:

  • Originalitate
  • Creativitate
  • Valoarea științifică
  • Acuratețea ideilor exprimate
  • Folosirea corectă a noțiunilor și termenilor utilizaț

– Evaluarea modului de prezentare a proiectului:

  • Originalitatea prezentării
  • Estetica prezentării
  • Cursivitatea prezentării
  • Gradul de interactivitate.

 

Capitolul 8. Precizări finale

 

  1. Competiția “Cea mai bună idee de afaceri” se va derula prin respectarea Regulamentului. Prin participarea la Competiția “Cea mai bună idee de afaceri”, se prezumă cunoașterea Regulamentului și acordul participantului, care se obligă să respecte Regulamentul și să se conformeze tuturor termenilor, condițiilor și prevederilor acestuia.
  2. În cazul în care, pentru etapa a II-a, rămân locuri disponibile într-un județ, acestea pot fi redistribuite altor județe dacă există solicitări.
  3. Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica Regulamentul, cu condiția înștiințării prealabile a participanților.
  4. Regulamentul este disponibil on-line, putând fi consultat pe pagina web a FEAA (http://feaa.ucv.ro/).
  5. Interpretarea sau clarificarea oricărei clauze din Regulament se solicită persoanelor de contact (Capitolul 9 din Regulament).
  6. Orice nerespectare sau încercare de fraudare a Regulamentului duce la anularea dreptului de participare, descalificarea din cadrul competiției sau anularea automată a premiului câștigat.
  7. Organizatorii își rezervă dreptul de a folosi în materiale de promovare numele participanților și informații, fotografii sau alte materiale legate de participarea acestora la competiția “Cea mai bună idee de afaceri”.
  8. Competiția poate fi suspendată în cazul apariției unui eveniment ce constituie forța majoră și încetată în cazul imposibilității organizatorilor de a continua, din motive independente de voința lor. În aceste cazuri, organizatorii vor fi exonerați de răspunderea privind îndeplinirea obligațiilor lor din acest Regulament pe perioada suspendării sau în cazul încetării competiției.
  9. Eventualele divergențe apărute pe parcursul competiției între participanți și organizatori vor fi rezolvate pe cale amiabilă.
  10. Competiția se desfășoară sub denumirea “Cea mai bună idee de afaceri” în baza Acordului de Parteneriat încheiat între Universitatea din Craiova – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, Inspectoratul Școlar Județean Olt și Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea.
  11. Prezentul regulament a fost aprobat în ședinta Consiliului FEAA din data de 27.09.2021.

Capitol 9. Persoane de contact

Persoanele de contact pentru Competiție sunt:

– C.N.E. Gheorghe Chițu – Prof. șef catedră discipline economice – Mariana PETRESCU – email – marianapetrescu2011@gmail.com

FEAAConf. univ. dr. Anca BĂNDOI– email – anca.bandoi01@yahoo.com

– FEAA -Prof. univ. dr. Cătălina Sitnikov– email – inasitnikov@yahoo.com

– FEAA – Conf. univ. dr. Dalia SIMION – email – daliasimion@yahoo.com

– FEAA – Conf. univ. dr. Daniel GOAGĂRĂ– email – daniel_goagără@yahoo.com