Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat, ieri, faptul că Muzeul Olteniei Craiova (MOC) a realizat recent o importantă achiziţie, constând într-o serie de piese valoroase, cele mai multe dintre acestea ilustrând aspecte din viaţa şi activitatea membrilor Familiei Regale a României.
Şeful administraţiei judeţene a precizat că patrimoniul Secţiei de Istorie – Arheologie s-a îmbogăţit de curând cu numeroase obiecte de o incontestabilă relevanţă, care au făcut parte dintr-o colecţie particulară constituită de-a lungul a mai bine de o jumătate de secol. „Vorbim despre o achiziţie cu însemnătate naţională, cu atât mai mult cu cât ea include piese foarte rare, unele având chiar caracter de unicat, sens în care aş aminti ştampila Casei Majestăţii Sale Regina Maria. Epoca marilor monarhi ai României capătă o nouă dimensiune în tezaurul Muzeului Olteniei, în care se adaugă astfel fotografii ale membrilor Familiei Regale, realizate în ateliere renumite ale vremii, cărţi poştale, unele purtând semnăturile reginelor Elisabeta şi Maria, sau volume ale unor personalităţi marcante, dintre care se distinge reputatul istoric Nicolae Iorga”, a subliniat Ion Prioteasa.
Cărţi poştale semnate de Nicolae Titulescu
În lotul recent achiziţionat intră şi o serie de opere de artă, printre care un portret al Regelui Carol I, având-o ca autoare pe Ottilia Michail-Oteteleşanu, dar şi o statuie din bronz, care îl înfăţişează pe suveran în ţinuta de campanie din timpul Războiului de Independenţă. „De asemenea, importantul fond «Nicolae Titulescu» pe care îl deţine Muzeul Olteniei este şi el completat cu mai multe piese valoroase, între acestea regăsindu-se cărţi poştale semnate de marele diplomat român. Acest demers investiţional reprezintă un real câştig nu doar pentru publicul pasionat de istorie, ci şi pentru cercetătorii interesaţi de studierea unui capitol esenţial din trecutul nostru, o perioadă în care a fost dobândită independenţa, a fost înfăptuită Marea Unire, iar România s-a afirmat ca stat modern”, a completat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Restaurarea edificiilor în care funcţionează Secţia de Etnografie
Ion Prioteasa mai spune că în ceea ce priveşte Consiliul Judeţean Dolj, această instituţie va continua să susţină, prin alocări de fonduri, iniţiativele capabile să conducă la diversificarea patrimoniului MOC, ca parte a misiunii asumate în sprijinul sferei culturale. „Evoluţia din ultimii ani a Muzeului Olteniei, punctată prin repere precum restaurarea edificiilor în care funcţionează Secţia de Etnografie şi cea de Istorie – Arheologie, construirea unei noi clădiri şi amenajarea tuturor expoziţiilor permanente, reflectă pe deplin implicarea noastră în acest domeniu“, a declarat preşedintele şeful administraţiei judeţene.