Cele 25 de autobuze noi au fost predate către RAT Craiova

0
1474

Primele 25 de autobuze noi, turceşti, care au ajuns în Craiova la finalul anului trecut, vor intra în trafic în următoarele zile. Achiziţionate de municipalitate dintr-un credit BERD, mijloacele de transport în comun au fost predate, ieri, către RAT Craiova, consilierii municipali votând în acest sens. Totodată, a fost stabilită şi redevenţa pe care societatea de transport trebuie să o achite autorităţii pentru folosirea autobuzelor, la suma de 3,14 milioane de lei.

Primul lot de 25 de autobuze BMC, din totalul de 38, a intrat, de ieri, în administrarea SC RAT Craiova. Consilierii municipali au fost convocaţi într-o şedinţă extraordinară pentru a vota, printre altele, concesionarea noilor mijloace de transport către societatea de transport, cea care le va administra. Propunerea a fost supusă la vot de către preşedintele de şedinţă, consilierul Bianca Predescu, şi a fost votată în unanimitate, atât de către consilierii PSD, cât şi de cei ai opoziţiei.

Recepţia tehnică a fost finalizată

În proiect, se precizează că a fost efectuată mai întâi recepţia tehnică a autobuzelor de către o comisie stabilită prin decizie de primar. Această comisie a acordat calificativul corespunzător. După aceasta, a fost propusă concesionarea mijloacelor de transport în comun. „Întrucât SC RAT SRL realizează serviciul de transport public local de persoane cu autobuze şi tramvaie, efectuat prin curse regulate, pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Craiova, iar toate aceste bunuri fac parte structural din logistica necesară asigurării funcţionării transportului public cu tramvaie, este necesară concesionarea către SC RAT SRL a bunurilor”, se arată în proiectul de hotărâre. 

Redevenţa, stabilită la 3,14 milioane de lei

Odată cu concesionarea, a fost aprobată şi valoarea redevenţei pe care RAT Craiova are obligaţia să o plătească autorităţii locale. Potrivit proiectului de hotărâre, cele 25 autobuze noi au fost incluse cu valoarea de inventar totală de 25,15 milioane de lei. Raportat la această sumă, a fost calculată şi redevenţa la 3,14 milioane de lei, bani pe care societatea de transport urmează să o plătească municipalităţii. Totodată, s-a stabilit şi ca mijloacele de transport în comun să fie predate către SC RAT Craiova pe bază unor procese verbale de predare-primire.

Se lucrează la setarea afişajului

Potrivit primarului Mihail Genoiu, cele 25 de autobuze BMC sunt pregătite să intre în trafic chiar de mâine, ultimele formalităţi, cum este împărţirea pe trasee, fiind pe cale de finalizare. „Din informaţiile mele, la această oră se lucrează la setarea afişajelor de la autobuze, cu traseele pe care vor circula”, a explicat edilul Craiovei. Şi celelalte 13 autobuze au sosit în cursul nopţii de luni spre marţi şi sunt deja în recepţie, autorităţile anunţând că mai sunt de reglat anumite lucruri la ele. „Nu am vrut să aşteptăm după aceste formalităţi, pentru că atunci când o să fie gata, vor intra şi ele în trafic. O să începem anul cu toate cele 38 de autobuze”, a menţionat primarul Mihail Genoiu. 

A fost reluată şi licitaţia pentru cele 16 autobuze electrice

În ceea ce priveşte licitaţia pentru achiziţionarea cele 16 autobuze electrice, autorităţile susţin că a fost reluată, din cauza faptului că un singur operator a fost înscris. „Caietul de sarcini s-a urcat încă de ieri (n.r. – miercuri) în sistemul electronic şi urmează să se deruleze”, a mai spus Mihail Genoiu. Pe data de 11 februarie este termenul – limită de depunere a ofertelor şi pentru achiziţia tramvaielor electrice. „Singurul lucru care este puţin mai îndepărtat şi pe care îl aşteptăm să se facă este o rectificare la nivelul Ministerului Dezvoltării pentru contractul cu cele 30 de autobuze electrice. Sperăm noi ca şi acela să primească finanţare”, a mai declarat primarul Craiovei. La acestea, se mai adaugă şi pachetul de 10 autobuze pe care le va achiziţiona RAT Craiova.

Un autobuz costă 215.000 de euro

Autobuzele BMC Procity au o lungime de 12 metri şi o capacitatea totală de 97 pasageri, dintre care 26 pasageri pe scaune şi 71 în picioare. Autobuzele sunt cu podeaua complet coborâtă (nu există trepte pe platforma pasagerilor pe toată lungimea autobuzului). Standardul de emisii este Euro 6. Confortul termic al pasagerilor va fi asigurat prin sisteme de climatizare – încălzire, ventilare şi condiţionare a aerului. Noile mijloace de transport sunt echipate cu GPS, iar pentru siguranţa călătorilor acestea sunt dotate cu 6 camere de supraveghere de înaltă rezoluţie, de tip dom, cu o carcasă anti-vandalism.În ceea ce priveşte informarea pasagerilor, autobuzele dispun de indicatoare traseu exterioare frontale şi laterale ce pot afişa 2 rânduri independente cu până la 24 de caractere fiecare rând, iar două monitoare interioare tip LCD LED ultra-wide vor fi montate în compartimentul călătorilor. Preţul unui autobuz este de 845.470 lei + TVA, adică 1.006.110 lei (aproximativ 215.000 de euro).