Ludovic Orban a discutat cu Adina Vălean despre domeniul schimbărilor climatice

0
445

Întrevederile premierului Ludovic Orban cu vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene, Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis, precum și cu comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, în a doua zi a vizitei la Bruxelles

Prim-ministrul României Ludovic Orban a avut  ieri, în cea de-a doua zi a vizitei de lucru la Bruxelles, întrevederi cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, precum și cu Adina Vălean, comisar european pentru transporturi.

În linia întrevederilor anterioare avute la Bruxelles, premierul Ludovic Orban a prezentat prioritățile Guvernului României și a transmis, și în dialogul cu cei trei reprezentanți ai Comisiei Europene, un mesaj clar de angajament din partea României de a acționa, în continuare, ca un partener loial și profund atașat proiectului european, precum și interesul deosebit al Executivului român de a avea un dialog deschis, direct și substanțial cu toate instituțiile europene pe temele de interes de pe agenda europeană și națională.

Întrevederile au oferit oportunitatea prezentării așteptărilor României de la noua Comisie Europeană, cu accent pe domeniile aflate în coordonarea directă a oficialilor Comisiei, precum și evidențierii obiectivelor avute în vedere de Guvernul României pentru perioada următoare pe domeniile de interes pentru interlocutorii europeni.

În cadrul întrevederii cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, au fost abordate aspecte privind digitalizarea și măsurile avute în vedere de Guvernul român în scopul accelerării acestui proces la nivel național, precum și referitoare la politica UE în domeniul concurenței și ajutorului de stat. Doamna comisar a salutat crearea Autorității pentru Digitalizarea României, în subordinea directă a Prim-ministrului.

În context, premierul Ludovic Orban a reafirmat susținerea României pentru o politică europeană solidă în domeniul concurenței și ajutorului de stat și, în același timp, flexibilă, care să susțină obiectivele de dezvoltare ale statelor membre și ale UE, în ansamblul său.

Discuțiile cu vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis, au vizat evoluțiile macro-economice de la nivel UE și din România. Totodată, au fost abordate aspectele de interes în negocierile în curs privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

De asemenea, în cadrul întrevederii au fost discutate măsurile de natură fiscal-bugetară adoptate sau avute în vedere de Guvernul României pentru perioada următoare.

Au fost abordate, totodată, aspecte legate de mecanismele care urmează să fie dezvoltate în cadrul Pactului Ecologic European, pentru asigurarea unei tranziții echitabile.

În întrevederea prim-ministrului României cu comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, au fost trecute în revistă mai multe teme de interes prioritar aflate pe agenda noii Comisii Europene, fiind discutate prioritar perspectivele politicii europene în domeniul transporturilor, mai ales în contextul programului ambițios al Comisiei Europene în acest domeniu, precum și în domenii conexe acestuia, cum este cazul domeniului schimbărilor climatice.