Un petic de 1,4 milioane de lei, aplicat la bugetul Craiovei

0
330

Primăria Craiova închide pe plus anul 2017. Dar pentru asta se vede nevoită să apeleze la o strategemă: să-şi cârpească golurile dintr-o parte (de la secţiunea de dezvoltare) cu peticele rămase  într-altă parte (de la secţiunea de funcţionare). În bani, este vorba de 1,4 milioane de lei.

Consilierii municipali sunt convocaţi, astăzi, într-o şedinţă extraordinară – prima din acest an – pentru a aproba patru proiecte de hotărâre. Două dintre acestea se referă la bugetul municipiului, mai precis la sumele care au rămas necheltuite în anul care tocmai s-a încheiat. În documentaţia ce însoţeşte proiectele se precizează că este nevoie de votul aleşilor locali pe aceste propuneri până cel târziu la data de 9 ianuarie, inclusiv. Altfel, dacă se depăşeşte acest termen, banii publici, deşi există la bugetul municipiului, nu vor mai putea să fie păstraţi şi cheltuiţi în 2018.

Se acoperă deficitul de la secţiunea de dezvoltare

Concret, potrivit autorităţilor, urgenţa promovării acestor proiecte de hotărâre este dată de dispoziţiile unui ordin de ministru (OMF 3244/2017) care prevăd ca operaţiunile de încheiere a execuţiei bugetului local să se efectueze în primele 5 zile lucrătoare ale lunii ianuarie 2018. Primul proiect prevede ca, din excedentul realizat la secţiunea de funcţionare să se acopere deficitul de secţiunea de dezvoltare. Cu alte cuvinte, autorităţile au chibzuit mai bine banii şi, de la partea de organizare, a reieşit un plus de 1,6 milioane de lei. Însă, la cealaltă secţiune, cea privind proiectele de investiţii, s-a cheltuit mai mult decât se prevăzuse la început de an şi a rezultat o depăşire de 1,4 milioane de lei. Pentru a nu închide bugetul pe minus, autorităţile propun acum să transfere bani de la o secţiune la alta.

Spitalele şi şcolile pot să-şi păstreze banii necheltuiţi

Tot pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi se află şi un al doilea proiect de hotărâre care propune ca, pe acelaşi model, banii care au rămas necheltuiţi la alte instituţii publice din subordinea Primăriei să fie păstraţi ca venituri şi folosiţi, cu aceeaşi destinaţie, în cursul lui 2018. În proiect sunt nominalizate toate cele trei spitale municipale – Spitalul Municipal „Filantropia”, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie şi Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”. În documentaţie se spune că aceste spitale îşi pot reporta, conform legii, sumele pe care nu au reuşit să le cheltuiască în anul trecut. Există şi o condiţie: ca să poată să-şi păstreze banii, este necesar ca aceste sume să provină din veniturile proprii, pe când cele care sunt alocate de la bugetul de stat sau de la Ministerul Sănătăţii nu mai pot fi folosite şi trebuie să se întoarcă acolo.

Condiţie obligatorie: să fie folosiţi cu aceeaşi destinaţie!

Pe listă se află şi şcolile preuniversitare din Craiova, care, de asemenea, pot să-şi păstreze sumele pe care nu au reuşit să le mai folosească în 2017. Potrivit municipalităţii, şcolile pot să-şi reporteze pentru anul acesta banii care provin din contribuţia elevilor şi studenţilor pentru internate, cămine şi cantine; din contribuţia părinţilor pentru hrana copiilor din grădiniţele cu program prelungit; din diferite prestări de servicii, precum şi venituri din valorificarea produselor obţinute din activitatea proprie sau anexă, aici fiind cazul şcolilor profesionale care produc, la clasă, diferite obiecte ce pot fi comercializate pe piaţă. Autorităţile propun, prin urmare, că toţi aceşti bani să rămână la dispoziţia acestora, dar cu condiţia – impusă de lege – să fie folosiţi cu aceeaşi destinaţie pe care au avut-o şi în 2017.