Naţionalul craiovean reia reprezentaţiile cu spectacolul „Rinocerii”

0
499

Începând de luna viitoare, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” va relua spectacolul-eveniment „Rinocerii”, de Eugene Ionesco, în regia celebrului regizor american Robert Wilson. Reprezentaţiile vor avea loc în zilele de 20, 21 şi 22 februarie, începând cu ora 18.30, în Sala „Amza Pellea”. Biletele s-au pus în vânzare, la preţurile de 40, 50 şi 60 de lei, şi se pot procura de la agenţia teatrală (tel. 0251.413.677).

Capete stranii apar de sub pământ, în timp ce se aud zgomote care neliniştesc. Replicile se întretaie: „Nu-mi place să aştept!”, „Fă un efort de voinţă!”, „Incredibil!”. Scena e traversată de personajele piesei, pe o muzică de uvertură veselă. Personajele încremenesc în atitudini panicate… Astfel se deschide spectacolul-eveniment al anului trecut la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova: „Rinocerii”, de Eugene Ionesco, creat de unul dintre cei mai exigenţi regizori de teatru din lume – Robert Wilson, realizatorul unor reprezentaţii care au reinventat limbajul scenic în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Spectacolul a avut premiera pe 2 iulie 2014, primind rezonanţa celui mai important proiect teatral derulat în România în ultimele două decenii, prin prisma notorietăţii regizorului artistic, a originalităţii viziunii acestuia asupra capodoperei dramaturgiei ionesciene, a colaboratorilor veniţi din şapte ţări pentru a se alătura echipei tehnice a Naţionalului, a celor 23 de actori şi, nu în ultimul rând, a impresionantei colecţii de echipamente de scenă ce decupează ireal spaţiul de joc. Publicul şi critica de specialitate l-au apreciat la superlativ, iar cronicile profesioniste apărute confirmă valoarea viziunii regizorale.

Spectacol avangardist, un etalon al teatrului vizual, „Rinocerii” nu s-ar fi desăvârşit fără actorii excepţionali, care funcţionează cu o precizie de ceas elveţian: Ilie Gheorghe, Valentin Mihali, Iulia Lazăr Bleonţ, Claudiu Bleonţ, Valer Dellakeza, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Nicolae Poghirc, Raluca Păun, Monica Ardeleanu, George Albert Costea, Cosmin Rădescu, Constantin Cicort, Mirela Cioabă, Dragoş Măceşanu, Iulia Colan, Ion Colan, Corina Druc, Anca Ghiţă, Geni Macsim, Nataşa Raab, Costinela Ungureanu, Clara Vulpe, Cătălin Băicuş, Cosmin Dolea, Claudiu Mihail, Ştefan Mirea, Marian Politic, Eugen Titu, Cătălin Vieru.

„Rinocerii” a marcat, pe 2 noiembrie 2014, în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional din Craiova, închiderea oficială a Festivalului Naţional de Teatru, fiind pentru prima dată când un spectacol din cadrul evenimentului are loc pe o altă scenă în afara Bucureştiului. Aflat la cea de-a 24-a ediţie, evenimentul s-a desfăşurat în perioada 24 octombrie – 2 noiembrie.