Evadat de la „Pelendava” prins după aproape trei săptămâni

0
145

La aproape trei săptămâni de când a evadat din Penitenciarul Pelendava din Craiova, Ion Cătălin Picu, de 21 de ani, din comuna Valea Stanciului, a fost prins, ieri, de poliţişti. Oamenii legii l-au tot căutat în acest timp, au aflat că s-ar ascunde prin comuna natală, astfel că ieri au făcut cinci percheziţii, tânărul fiind găsit în casa unui prieten, de unde a fost ridicat fără să opună rezistenţă. Ar fi ispăşit pedeapsa în luna septembrie, însă acum, pentru evadare, riscă un “supliment” de încă 3 ani în spatele gratiilor.

Reamintim că la sfârşitul anului trecut, mai exact pe 22 decembrie 2014, în jurul orei 17.40, angajaţii Penitenciarului Pelendava din Craiova constatau că deţinutul Ion Cătălin Picu, în vârstă de 21 de ani, condamnat definitiv la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, cu domiciliul în localitatea Valea Stanciului, care îşi executa pedeapsa în regim deschis, a dispărut de la punctul de lucru interior-Ferma ELITA aparţinând penitenciarului. Au fost dispuse măsurile de urgenţă în astfel de cazuri, respectiv blocarea căilor de acces, verificarea posibilelor direcţii de deplasare, alarmarea personalului, trimiterea de urgenţă a mai multor echipe de căutare formate din angajaţi ai Penitenciarului Craiova, Penitenciarului Pelendava şi ai Centrului de Detenţie Craiova, precum şi alertarea Inspectoratului de Poliţie Dolj, Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră. De asemenea, conducerea penitenciarului a dispus demararea unei anchete administrative, care să analizeze circumstanţele care au condus la producerea evenimentului.

S-au constituit filtre rutiere la momentul respectiv la toate ieşirile din oraş, fiind făcută publică fotografia tânărului evadat, însă oamenii legii n-au reuşit să-i dea de urmă. Cu toate astea nu au renunţat la cercetări. Astfel, continuând verificările, poliţiştii doljeni au prins de veste că Picu s-ar afla chiar în comuna sa natală, în Valea Stanciului, însă nu acasă, ci prin localitate, pe la diverşi prieteni, schimbându-şi frecvent ascunzătoarea. În baza informaţiilor deţinute şi a autorizaţiilor emise de instanţă, ieri dimineaţă, poliţiştii doljeni au descins la cinci adrese unde se banuia că s-ar putea ascunde Ion Cătălin Picu. Au reuşit să-l găsească în Valea Stanciului, la locuinţa unui prieten, de unde l-au ridicat şi l-au adus la Craiova, la sediul Poliţiei doljene. Nu a opus rezistenţă, iar la audiere le-a declarat poliţiştilor că nu a mai suportat puşcăria. Asta în condiţiile în care anul acesta, în luna septembrie, şi-ar fi ispăşit pedeapsa şi ar fi fost eliberat. Acum a fost reîncarcerat şi, cel mai probabil, va ajunge la un regim de detenţie mult mai sever. În plus, pentru infracţiunea de evadare riscă o pedeapsă ce poate ajunge până la 3 ani de închisoare.

„În urma descinderilor, persoana în cauză a fost depistată de poliţişti şi nu a opus rezistenţă. La acţiune au participat poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale, Poliţia Segarcea şi Secţia de Poliţie Rurală Nr. 13. Pe numele tânărului s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de evadare, acesta fiind dus la penitenciar după audieri”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, subcomisar Alin Apostol.