Candidaturile s-au depus până pe 18 decembrie 2011 – Astăzi se alege un nou Consiliu de Administraţie la Bursă

0
365

Anul 2011 poate fi caracterizat ca unul cu realizări modeste pentru piaţa bursieră. Exceptând listarea Fondului Proprietatea, care a contribuit în mod semnificativ la rulajul înregistrat în acest an pe sectorul acţiunilor de la BVB,  şi majorarea pragului la SIF-uri, alte evenimente care să marcheze bursa nu au existat.

Deputaţii au aprobat luna trecută, proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul ac­ţiunilor emise de fiecare societate de investiţii financiare. După acest demers legislativ, investitorii sau grupurile de persoane care au ajuns, până în prezent, să deţină concertat pachete (prin acţiuni comune) importante de acţiuni la societăţile de investiţii financiare vor adopta ca strategie pentru perioada următoare ocuparea de locuri în consiliile de administraţie ale SIF-urilor. Modificarea pragului de deţinere la SIF-uri, prin majorare şi chiar desfiinţare, este o cerinţă a investitorilor de pe piaţa de capital pentru care se fac presiuni de aproape zece ani.

Modificarea pragului la 1% a avut ca rezultat o creştere a SIF-urilor

De la un prag iniţial de 0,1%, în 2005 s-a optat pentru ridicarea la 1%. Modificarea pragului la 1% a avut ca rezultat o creştere a SIF-urilor, în medie cu cu 175%. Proiectul de lege pentru o nouă majorare a pragului de deţinere până la 5% datează din 2009 (iniţial, proiectul viza eliminarea pragului de deţinere, idee la care însă s-a renunţat). Motivul a fost că un prag de 5% este necesar pentru a evita preluarea ostilă a SIF-urilor şi chiar desfiinţarea lor. Proiectul a fost votat de Senat în acelaşi an, iar decizia a avut ca rezultat o creştere pentru SIF-uri de 90%. După publicarea legii în Monitorul Oficial, în 60 de zile, SIF-urile trebuie să convoace AGA pentru modificarea actelor constitutive pentru actualizarea noului prag, iar dacă acestea nu se vor întruni după trecerea celor 60 de zile, statutele se vor considera modificate de drept, cu noua limită de deţinere.

SIF Oltenia, singura societate de investiţii cu procente importante la BCR

SIF Oltenia a anunţat recent că a participat cu 37 de milioane de lei (8,6 milioane de euro) la majorarea capitalului social al BCR. Societatea de investiţii financiare a subscris 371,5 milioane de acţiuni, la preţul de 0,1 lei/acţiune. Iniţial, acţionarul majoritar al BCR a anunţat că a încheiat un acord de principiu cu patru SIF-uri printre care şi Oltenia) pentru preluarea unui pachet de 24,12% din acţiunile BCR prin mai multe operaţiuni. SIF Moldovaa fost ultima societate care s-a hotărât să intre şi ea în acest business. SIF Oltenia avea ca variantă valorificarea unui pachet de 29,5 milioane de acţiuni contra sumei de 30,6 milioane de lei, dar şi convertirea a circa 200 de milioane de acţiuni BCR în 1,56 milioane de acţiuni Erste. SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana şi-au lichidat portofoliile, astfel încât în prezent SIF Oltenia rămâne singura societate de investiţii financiare cu procente importante la BCR.

Lucian Anghel, nominalizat pentru funcţia de preşedinte al BVB

Astăzi au loc alegeri pentru noul consiliu de administraţie al Bursei. Candidaturile au fost depuse pana pe 18 decembrie. BCR l-a nominalizat pe Lucian Anghel, economistul-şef al băncii pentru funcţia de preşedinte al Bursei de la Bucureşti (BVB), iar dacă acesta va câştiga austriecii de la Erste vor controla cele mai importante instituţii financiare din România: cea mai mare bancă şi bursă de valori. BCR şi Erste fac parte din grupul de acţionari ai BVB care au cerut revocarea actualului consiliu de administraţie, fiind sprijiniţi în aceasta solicitare şi de ING, UniCredit CAIB şi Intercapital Invest. BCR l-a nominalizat pentru un loc în CA-ul Bursei şi pe Valerian Ionescu, şeful departamentului piaţa de capital din cadrul băncii.