Lista scurtă a textelor pentru Craiova Drama 2015

0
452

Craiova Drama 2015, Concursul Internaţional de Dramaturgie iniţiat de Universitatea din Craiova, în parteneriat cu Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, se bucură de un succes neaşteptat. După o lectură temeinică a tuturor celor 63 de texte care s-au înscris în competiţie, organizatorii au reuşit să selecteze primele zece lucrări din care se vor desemna câştigătorii. Premiile nu vor consta în bani, ci în punerea în scenă şi lecturarea publică a pieselor de teatru, un gest despre care organizatorii spun că este sinonim cu recunoaşterea publică a autorilor de teatru.

Iniţiativa aparţine Universităţii din Craiova şi se înscrie în competiţia pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021, pe care instituţia de învăţământ superior o susţine. „Universitatea din Craiova s-a angajat să încurajeze excelenţa în toate domeniile şi mai punem o piatră în această construcţie a noastră prin care vrem să stimulăm comunitatea culturală şi ştiinţifică, să contribuim şi la candidatura oraşului nostru pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. Este un proiect care reprezintă un bun început şi eu sunt convins că vom continua acest parteneriat şi că vom reuşi să atragem din ce în ce mai mulţi dramaturgi în această competiţie. Împreună vom reuşi să stimulăm creaţia în acest domeniu, aceasta este şi ţinta Universităţii, care s-a angajat să strângă legăturile cu mediul cultural, între mediul academic şi comunitate şi să încurajeze excelenţa”, a declarat rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor.

„Omul şi societatea”, tema concursului

Concursul a fost lansat pe data de 26 februarie şi a fost deschis dramaturgilor din întreaga lume. În intervalul 1 iunie – 30 septembrie s-au depus textele participante. Spre surprinderea plăcută a organizatorilor, în competiţie s-au înscris 63 de texte care au fost expediate de autori din România, dar şi din Franţa, Azerbaijan şi Republica Moldova. Timp de două luni, octombrie şi noiembrie, mai mulţi oameni de cultură şi de teatru din Craiova au lecturat toate piesele. «Această participare înseamnă un mare succes. A fost enorm să fie evaluate aproape 70 de texte, ţinând cont că fiecare lector a avut o fişă pe care am iniţiat-o pentru a avea o unitate egală de măsură pentru toate textele. În primul rând, s-a ţinut cont de tematica centrală a concursului care a fost „Omul şi societatea”, apoi de valoarea artistică literară care a fost notată cu 50 de puncte. Sustenabilitatea punerii în scenă a primit 20 de puncte, iar originalitatea tratării temei, 20 de puncte. Un alt criteriu a fost gradul de accesibilitate pentru public, notat cu 10 puncte», a precizat Alexandru Boureanu, director Departamentului de Arte din cadrul Universităţii din Craiova.

Juriul craiovean, format din oameni de litere şi de teatru

Secretarul literar al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, poetul Nicolae Coande, a subliniat faptul că jurizarea a fost tratată cu maximă seriozitate, iar pentru a se elimina cât mai mult gradul de subiectivism, textele au fost citite de mai mulţi oameni de litere. „Sunt oameni care vin şi la teatru, dar şi care citesc şi textul ca atare. A existat un efort individual al tuturor care au citit textele, iar numele lor spun mult despre calitatea jurizării”. Din juriu au făcut parte cadre didactice de la Facultatea de Litere şi oameni de teatru din cadrul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, printre care conf.univ. dr. Ion Buzera, lect. Univ. dr. Sorina Sorescu, conf. univ. dr. George Popescu, prof. univ. Alexandru Boureanu, lect. univ. dr. Cătălin Ghiţă, lect. univ. dr. Xenia Negrea, lect. univ. dr. Haricleea Nicolau, conf. univ. dr. Mihai Ene, lect. univ. dr. Sorin Cazacu, lect. univ. dr. Iolanda Mănescu,  lect. univ. dr. Alina Rece, lect. univ. dr. Aloisia Şorop, conf. univ. dr. Monica Tilea, conf. univ. dr. Titela Vîlceanu. Din partea Teatrului Naţional, textele au fost lecturate de Nicolae Coande, secretar literar; Marius Dobrin, jurnalist teatral; Cornel Mihai Ungureanu, dramaturg; Daniela Cătălina Firescu.

ştigătorii vor fi anunţaţi pe 15 ianuarie

Juriul craiovean a selectat, aşadar, zece texte: „Câinele florarului” – de Bogdan Martin, „Bătrânul şi eutanasierul” – de Ionel Buşe, „După melci” – de George Căluianu, „Graniţele înroşite” – de Ştefan Dumitrescu, „Mănăstirea fără nume” – de Ilovan Liuba, „Simulare” – de Jale Ismail, „Dingo Dogs” – de Majeri Andrei, „Cămila americană” – de Sorin Petrescu, „Duplex” – de Gheorghe Truţă şi „Nici măcar sfârşitul lumii” – de Andrei Ursu. Toate aceste texte vor fi trimise acum unui juriu internaţional care va anunţa câştigătorii pe data de 15 ianuarie. Organizatorii au menţionat faptul că premiile nu vor consta în bani, ci în asigurarea recunoaşterii publice pentru cele mai bune texte.  Marele Premiu va consta în montarea piesei pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Locul I va însemna şi el montarea cu actorii masteranzi la ”Arta actorului” de la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova. Textul de pe locul II va fi montat într-un spectacol de teatru radiofonic, iar cel de pe locul III va fi lecturat public, tot pe scena TNC Craiova. De asemenea, toate cele 10 texte vor fi publicate într-un volum colectiv la Editura Universitaria din Craiova, în limba română şi în limba engleză, în aprilie 2016. Organizatorii au menţionat că traducerea textelor va fi asigurată de membrii Centrului de traduceri Translatio al Universităţii din Craiova, iar volumul va fi lansat în seara premierei spectacolului montat de TNC.