Piața „1 Mai”, pregătită pentru concesiune

2
392

Piața „1 Mai”, aflată lângă Spitalul Județean, va fi concesionată începând cu anul viitor. Consilierii municipali au votat propunerea Primăriei Craiova și urmează să se găsească un investitor care să preia amplasamentul și să reconstruiască noile spații agro-alimentare și comerciale. Privatul își va scoate investiția în 15 ani.

Proiectul de hotărâre privind studiul de oportunitate, caietul de sarcini și atribuirea contractului de concesiune a fost votat de aleșii locali în ședința din luna noiembrie. Toți consilierii au fost pentru această concesiune, cu excepția alesului PDL, Marian Vasile, care și-a menținut o idee mai veche cu privire la relansarea acestei piețe pe banii municipalității. Viceprimarul Mihai Genoiu, care a condus plenul în absența primarului, a spus că piața arată foarte rău, ca toate celelalte piețe din oraș, și că autoritatea locală și-a dat seama că nu are fonduri cu care să facă acolo modernizările necesare și s-a luat decizia concesionării acesteia.

Discuții pe locurile de parcare

O altă problemă pe care au ridicat-o consilierii a fost aceea că noul administrator ar trebui să asigure mai multe locuri de parcare în zonă. Consilierul Emilian Ștefârță, care este de profesie arhitect, le-a spus colegilor că zona din jurul pieței este oricum înțesată de locuri de parcare și că nu ar trebui să i se mai solicite acest lucru viitorului concesionar. Ștefârță a fost de părere chiar ca autoritatea să precizeze în proiectul de hotărâre, printr-un nou articol, că investitorul trebuie să se ocupe strict de amenajarea suprafeței de 1.241 de metri pătrați pe care o primește în concesiune, aici neintrând în discuție și locurile de parcare. Pentru a satisface totuși acest aspect, Ștefârță a propus ca autoritatea locală să asigure locuri de parcare în apropiere. Amendamentul lui Ștefârță a fost supus la vot, dar nu a primit suficiente voturi.

2,66 milioane de lei, o investiție abandonată

Autoritățile locale susțin că preluarea pieței de către un investitor privat este singura șansă de a moderniza spațiile agrocomerciale de acolo. SC Piețe și Târguri Craiova a inițiat un proiect pentru modernizarea pieței de la Spital în 2011. S-a făcut un studiu de fezabilitate din care a rezultat că ar fi nevoie de o investiție de 2,66 milioane de lei pentru ca zona să arate așa cum ar trebui. Intenția, cu tot cu valoarea estimată a lucrărilor, a fost propusă consilierilor municipali din mandatul trecut care au votat proiectul de hotărâre chiar în prima ședință a anului următor, respectiv ianuarie 2012. În documentație se prevedea ca banii respectivi să fie alocați de către SC Piețe și Târguri Craiova sin bugetul propriu. În luna mai 2014, Primăria Craiova a ajuns la concluzia că proiectul de modernizare nu mai este valabil și a propus concesionarea.

Hală agro-alimentară și 12 magazine

Potrivit caietului de sarcini, piața „1 Mai” urmează fie concesionată pe o perioadă de 15 ani. Autoritățile locale au făcut o evaluare a terenului – este vorba de o suprafață de 1.241 metri pătrați – și au stabilit că redevența minimă va pleca de la suma de 3,07 lei pe metru pătrat pe lună. În toată perioada de concesiune, privatul ar urma să aducă la bugetul local un venit calculat la suma de 685.776,6 lei. Prin contractul de concesiune pe care îl va semna cu Primăria Craiova, privatul se va obliga să construiască piața la niște standarde pe care le va stabili tot municipalitatea și asupra cărora consilierii municipali vor fi chemați să-și dea votul. La o primă apreciere, piața trebuie să aibă o hală centrală pentru vânzarea produselor agro-alimentare, între care vor fi spații speciale pentru ouă, produse lactate și flori. De asemenea, în piață se vor amenaja și 12 spații comerciale.

2 COMENTARII

  1. STIMATA D-NA L. MOTIRLICHEca in acest spatiu nu are ce cauta o piata agro alimentara[in fata unei clinici ] aici ar trebui o piatade flori bine organizata patiserie cofetarie ca celce vine la un bolnav numai din aceste locuri ii poate duce si apoi va arata frumos in fata unei c CLINICI RESPECTABILE

Comments are closed.