„România are nevoie de perspectivă pentru aderarea la spaţiul Schengen”

0
323

Profitând de prezenţa domnului Manfred Weber  la Craiova, am continuat dialogul cu domnia sa, axându-ne interviul în mod special pe problemele economice cu care se confruntă Europa, pe aspectele ce ţin de fapte de corupţie înregistrate în România, dar şi despre soluţiile pe care le-a aplicat de-a lungul timpului ţara-prietenă, Germania. Manfred Weber este un europarlamentar german, vicepreşedinte al Grupului PPE, membru în Comisia pentru afaceri constituţionale; Comisia pentru dezvoltare regională şi Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne. Face parte de asemenea din Delegaţia pentru relaţiile cu India; Delegaţia la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia şi Delegaţia pentru relaţiile cu ţările din Comunitatea Andină. Deputatul german este un prieten de suflet al României care are încredere în valorile democraţiei româneşti, susţine statul de drept şi este convins că ţara noastră va intra în spaţiul Schengen cât mai curând. 

Domnule Weber este o onoare să vă avem oaspete la Craiova, dar asta nu înseamnă că nu suntem curioşi să aflam şi care este motivul pentru care v-aţi deplasat în România, respectiv în zona Olteniei ?

De România ne leagă o prietenie mai veche. Ţara mea şi a dumneavostră are un parteneriat durabil care-şi va arăta roadele în perioada următoare, mai ales în domeniul economic, iar în Parlamentul European grupurilor noastre politice colaborează foarte bine, construim proiecte comune, adică avem colaborări excepţionale.   Nu cred că mai este vreun secret pentru cineva relaţia bazată pe respect, încredere şi corectitudine, construită în timp, de Cancelarul Germaniei, d-na Angela Merkel şi şeful statului român, domnul Traian Băsescu. Germania este un partener de încredere al României. Angela Merkel este un şef de stat, cu un CV impresionant, care poate face mult bine ţării dumneavoastră.  Germania este locomotiva Europei, iar prietenii de suflet al Germaniei vor fi traşi de locomotivă în direcţia corectă. Ce aş vrea să spun este că relaţia România – Germania trebuie să fie înţeleasă ca ceva benefic. De ce sunt aici, azi?! Pentru că eu şi colegul meu, Marian Jean Marinescu suntem foarte buni prieteni. Acesta este un alt motiv pentru am onorat invitaţia de a veni la Craiova. Eu şi deputatul Marinescu avem multe lucruri în comun. Amândoi suntem convinşi că bazele unei democraţii sănătoase este statul de drept. România este un stat de drept şi acesta este unul dintre principalele motive pentru care acum, România sta la aceeaşi masă cu celelalte 26 de state, membre ale Uniunii Europene.

„România a depăşit momentul cheie”

Care este reţeta succesului în ceea ce priveşte dezvoltarea Germaniei ?!  Şi credeţi că această metodă s-ar plia la fel de bine şi pentru ţara noastră ?! Sau există particularităţi de care trebuie să ţinem cont.

Simplu. Alocaţi mai mulţi bani pentru investiţii. Este greşit să luaţi banii de la investiţii pentru că vor dispărea locurile de muncă şi să-i aruncaţi pe măsuri popliste. Mai multe locuri de muncă create în mediul privat înseamnă un PIB mai mare, înseamnă dezvoltarea ţării, înseamnă mai multe venituri şi implicit salarii mai mari şi o creştere a nivelului de trai. România a depăşit momentul cheie. A fost în urmă cu doi ani de zile când guvernul de atunci a luat măsuri destul de dure, dar bune. Acum, după etapa de stabilizare financiară a venit timpul investiţiilor. Fiecare trebuie să-şi facă datoria. Doar împreună o să rezolvaţi lucrurile. Românii sunt ingenioşi, sunt inteligenţi iar oltenii extrem de ambiţioşi. Mă uit la domnul Marinescu, la Bruxelles nu se lasă până nu face totul ca la carte.

Care este rolul României în construcţia Uniunii Europene ?

România are un rol important în construcţia Uniunii Europene. Românii trebuie să înţeleagă cât de important este să fii stat membru al Uniunii Europene. De exemplu, există ţări, precum Serbia, Republica Moldova, Turcia care doresc cu disperare să adere la UE. România se numără printre ţările norocoase. Este o mândrie să fii în UE.  Milioane de români lucrează în statele membre ale UE. Eu cunosc sute de români care lucrează în  Germania, în domeniul IT, în domeniul construcţiilor. Mii de studenţi români studiază în universităţile cele mai renumite din Anglia, Franţa, Germania sau Olanda.

„Cuvântul cheie este încrederea”

Care este părerea dumneavostră în legătură cu paşii făcuţi de România în domeniul justiţie ?! Ar mai trebui făcut ceva în ceea ce priveşte reforma judiciară ?!

Suntem convinşi că România este conştientă de ce sarcini mai are încă de îndeplinite. În ceea ce priveşte această chestiune, Comisia Europeană a enumerat probleme importante, dar, în acelaşi timp, a subliniat şi progresele realizate. Sunt sigur că Guvernul român îşi va continua reformele. România are nevoie de prespectivă pentru o aderare previzibilă la spaţiul Schengen

România are nevoie de perspectivă pentru aderarea la spaţiul Schengen. Care ar fi această perspectivă ?!

În rândul statelor membre există preocupări legate de corupţie atunci când vine vorba de aderarea României. Acesta este adevărul. România a făcut eforturi pentru implementarea măsurilor tehnice, dar preocuparea cea mai mare este legată de modul în care factorul uman va folosi infrastructura de informaţii Schengen. Sunt descoperite foarte multe cazuri de corupţie de către instituţiile statului român, dar după aceea, aceste cazuri rămân blocate în sistemul birocratic din România. Cam asta este problema.

Şi totuşi care este legătura dintre Schengen şi corupţie ?

Cuvântul cheie este încrederea. Intrarea in Schengen echivaleaza pentru mulţi cu simpla eliminare a graniţelor şi o responsabilitate suplimentară care revine Romaniei în a apăra frontiera de Est a Uniunii Europene de imigranţi ilegali. Dar e mai mult decât atât. Este vorba despre acces la o bază de date sensibilă, care conţine urmariţi general, condamnaţi penal, maşini furate, informaţii despre cazierul cetăţenilor UE. Exista totodată şi alte explicaţii pentru care se încearcă să se conditioneze  intrarea României în Schengen de realizarea reformelor în justiţie. Iar explicaţiile trebuie căutate chiar în realităţile din România. Pe de altă parte, România va putea să introducă, la rândul ei, date în sistem, şi nu există nici o garanţie instituţională ca, de exemplu, va comunica în timp util informaţii despre un condamnat penal, înainte ca el să părăsească teritoriul UE. Mai sunt apoi suspiciunile de corupţie la acordarea vizelor, consulatele româneşti având deja o reputaţie proastă, şi temerea ca România va deveni poarta de intrare a imigraţiei ilegale în UE.

„Politica Uniunii este una singură : statul de drept”

Graham Watson, liderul liberalilor din PE, a spus la Bruxelles că popularii europeni sunt mai interesaţi să-şi consolideze puterea în UE, decât să impună echilibrul în România. Cum comentaţi aceste afirmaţii ?

EPP nu are niciun interes să-şi mai cosolideze puterea în UE. Grupul Popularilor Europeni este deja cel mai puternic grup din Europa. Recent, chiar aici, la dumneavoastră în ţară, la Bucureşti, Partidul Popularilor Europeni şi-a ales conducerea. Iar noi nu intervenim în politica internă a niciunui stat, fie el şi membru al UE. Politica noastră este una singură : statul de drept. Românii au înţeles singuri acest lucru şi ei au optat pentru statul de drept şi îi felicit pentru înţelepciunea lor.

Aţi declarat recent că dacă vrem  să ajungem la o politică externă europeană comună, ne trebuie şi un serviciu secret european. Această iniţiativă este susţinută în egală măsură şi de colegul dumneavoastră de Parlament European, domnul Hannes Swoboda, europarlamentar austriac, preşedintele socialiştilor europeni.

Da aşa este. Dacă vrem să ajungem la o politică europeană comună externă, ​​avem nevoie de un serviciu secret european. Serviciu secret trebuie să facă obiectul unui control parlamentar de către o comisie specială. Este adevărat că colegul meu, Hannes Swoboda sprijină, de asemenea înfiinţarea unui astfel de serviciu care să aibă autonomie pentru a acţiona independent. Vreau să vă spun din start că în Parlamentul European nu există o competiţie între noi, există doar o conlucrare. Avem numeroase iniţiative comune la nivel european, colegii socialişti, precum şi cei de la ALDE cad de multe ori pe acelaşi vot cu cei din PPE, depinde proiecte. Orice proiect bun pentru Europa este votat în unanimitate.Viitorul Europei este foarte important pentru noi, şi nu interesele fiecărui membru sunt importante.

Aţi mai fost în România ? Dar în Craiova ?!

În România am mai fost şi vreau să vă spun că aveţi o ţară extrem de frumoasă. În Craiova sunt pentru prima oară, dar mi se pare un oraş interesant iar oamenii efectiv mă fascinează. Sunt ospitalieri, optimişti şi foarte inventivi. Sper să am suficient timp ca să pot vizita Parcul Romanescu despre care am citit câteva lucru interesant, să văd Muzeul de Istorie, România având o istorie vie.