Foto-expoziţie dedicată monumentelor eroilor doljeni din Primul Război Mondial

0
1814

Fotografii ale monumentelor eroilor doljeni din Primul Război Mondial pot fi văzute, în această perioadă, în cadrul unei expoziţii prezentate în faţa Universităţii din Craiova şi realizate, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, de Secţia Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Imaginile au fost realizate de specialiştii instituţiei printr-un proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (Programul Centenar). Acesta va mai cuprinde publicarea unui album cu informaţii şi imagini despre monumentele şi plăcile comemorative ridicate în toate cele 111 localităţi ale judeţului Dolj, lansarea fiind anunţată chiar pe 1 Decembrie.

Realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi în parteneriat cu Universitatea din Craiova, foto-expoziţia „Memoria Marelui Război în judeţul Dolj” cuprinde imagini cu monumentele reprezentative din 16 localităţi: Bârca, Ciupercenii Noi, Gogoşu, Izvoare, Băileşti, Cetate, Cleanov, Dioşti, Mihăiţa, Moţăţei, Podari, Robăneşti, Poiana Mare, Galiciuca, Calafat şi Greceşti. Potrivit şefului Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, Radu Dumitrescu, acestea reprezintă o selecţie din cele 150 de fotografii realizate în prima parte a anului de o echipă a instituţiei care s-a deplasat special pe teren pentru proiect. Expoziţia se doreşte a fi un prinos de recunoştinţă adus celor care s-au jertfit pentru realizarea României Mari.

„În viitorul apropiat, Muzeul Olteniei va cinsti memoria tuturor eroilor Marelui Război care provin din judeţul Dolj, prin publicarea unui album ce va cuprinde informaţii şi imagini despre monumentele şi plăcile comemorative, ridicate în toate cele 111 localităţi ale judeţului. Acest lucru va fi posibil datorită unei finanţări acordate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în cadrul Programului Centenar”, a precizat Radu Dumitrescu.

Intitulat „Memoria Marelui Război. Monumente din judeţul Dolj”, albumul va fi lansat chiar pe data de 1 Decembrie. Până atunci însă, pe data de 28 noiembrie, la Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei se va deschide o amplă expoziţie – „Iluzii, deziluzii şi Marea Unire”, care, pe lângă fotografii, va cuprinde uniforme, arme, corespondenţă de front, hărţi, brevete, medalii şi decoraţii etc. De asemenea, va fi expus şi albumul „Alba Iulia în 1 Decembrie 1918” cu fotografii realizate de Samoilă Mârza, zis şi „fotograful Unirii”, care a fost înmânat colonelului Vasile Gagiu, comandantul Regimentului 5 Vânători din Craiova, prima unitate a Armatei Române care a intrat în Alba Iulia, la data de 19 decembrie 1918. Albumul are o valoare deosebită şi datorită faptului că între cele mai multe exemplare realizate de Samoilă Mârza, înmânate unor personalităţi ale vremii, în prezent se ştie de existenţa doar a încă trei.

Românii au plătit un greu tribut de sânge pentru a-şi realiza idealul naţional, acela de unire a tuturor provinciilor locuite de aceştia, sute de mii dintre ei jertfindu-şi viaţa. După prima conflagraţie mondială, în toate localităţile care au trimis ostaşi pe câmpul de luptă au fost ridicate numeroase monumente în memoria celor căzuţi la datorie. Foto-expoziţia „Memoria Marelui Război în judeţul Dolj” poate fi văzută în Craiova până la data de 10 decembrie 2018. 

 

 

 

«Epuizată în urma participării la primul Război Mondial, România întregită va căuta, treptat-treptat, să se refacă din punct de vedere economic şi să revină la normalitatea vieţii de zi cu zi, de dinainte de începerea conflictului. Va fi un drum anevoios şi lung, iar una din etapele acestuia este reprezentată de ridicarea, în majoritatea localităţilor, de monumente dedicate celor care s-au jertfit pentru îndeplinirea idealului naţional. Având multiple roluri, printre care acelea de a legitima noile frontiere politice, dar şi de a încerca să vindece rănile deschise ale unei societăţi bulversate de războiul total, aceste monumente, realizate de diverşi sculptori ai vremii, cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi, spectaculoase sau sobre, au devenit adevăraţi „stâlpi tăcuţi ai memoriei” peste care se va fi clădit identitatea noastră naţională».