Dacă nu am fi ţinuţi în loc de calendar, care ne aminteşte că mai avem încă de aşteptat până la sărbătorile de iarnă, am crede că mai sunt chiar puţine zile până la Crăciun. Autorităţile au explicat, într-o conferinţă de presă, de ce ghirlandele de cetină şi candelabrele luminoase au apărut mai devreme şi se împodobesc de zor străduţele din Centrul Vechi: vom începe să petrecem europeneşte, adică mai devreme!
Craiovenii au şanse ca, de sărbătorile de iarnă din acest an, să petreacă într-un mod mai altfel decât până acum. Cel puţin aşa ar trebui să fie, dacă ar fi să ne luăm după evenimentele pe care le anunţă autorităţile locale. Prima noutate pe care o pregăteşte municipalitatea craioveană este cea legată chiar de data de start a perioadei sărbătorilor de iarnă. Dacă până acum autorităţile dădeau tonul petrecerilor în jurul datei de 1 Decembrie, concomitent cu sărbătoarea de Ziua Naţională, de această dată vom intra în atmosfera de iarnă cu o săptămână mai devreme. „Ca noutate, ne-am propus ca sărbătorile de iarnă să fie inaugurate în data de 25 noiembrie şi să fie închise imediat după 7 ianuarie”, a anunţat edilul-şef al Craiovei, în conferinţa de presă de săptămâna trecută.
Autorităţile schimbă calendarul
Genoiu a explicat că această dată nu a fost aleasă întâmplător de Primăria Craiova. Autorităţile locale spun că a fost studiat calendarul de organizare a evenimentelor dedicate sărbătorilor de iarnă din alte capitale şi oraşe europene şi s-a constatat că peste tot se începe distracţia în jurul acestei date. „Aşa este în toată Europa, se inaugurează mai devreme şi se închide imediat după sărbători”, a punctat primarul Craiovei. În plus, autorităţile au ajuns şi la concluzia că Primăria a procedat greşit până acum, lăsând instalaţiile de iluminat pe străzi până aproape de Paşte, când nimeni nu mai era interesat de spiritul sărbătorilor, care trecuse deja. „Noi aveam obiceiul să le ţinem până aproape de Paşte, ceea ce nu este normal. S-au terminat sărbătorile, s-a terminat şi cu distracţia”, a spus Genoiu.
Sărbătorile, organizate pe zone distincte
Sărbătorile de iarnă vor fi altfel şi prin prisma evenimentelor care vor fi organizate pentru craioveni. Primarul a povestit că, anul trecut, după ce s-a încheiat sezonul sărbătorilor, funcţionari de la departamentul Imagine al Primăriei Craiova au fost trimiţi în documentare la Sibiu, Braşov şi Bucureşti pentru a vedea cum se organizează acolo evenimentele ce ţin de această perioadă specială a sfârşitului de an. „Nici acolo nu este totul frumos, dar tot ceea ce ni s-a părut deosebit şi frumos încercăm şi noi să transpunem în Craiova”, a explicat edilul-şef. O primă idee care s-a desprins şi care va fi pusă în practică de municipalitate este organizarea sărbătorilor de iarnă pe două zone distincte: cea comercială – care va fi găzduită în Piaţa „Mihai Viteazul”, şi cea de jocurile de distracţie – care se va afla pe platoul Teatrului Naţional.
Târgul de Crăciun îşi caută comercianţi
Potrivit municipalităţii, în Piaţa „Mihai Viteazul” va fi amenajat un mic „sat” al lui Moş Crăciun de la care vizitatorii se vor aproviziona cu dulciuri şi mici cadouri. Mai multe căsuţe din lemn, care vor fi confecţionate şi decorate cu globuri şi ghirlande de brad de către autorităţi, vor fi puse la dispoziţia comercianţilor. „Se află în procedură achiziţia de căsuţe. Primăria va închiria aceste căsuţe comercianţilor pentru a numai avea nu ştiu câte modele şi câte culori acolo. Toate căsuţele vor fi uniforme, iar zona aceea va fi una de comerţ”, a precizat primarul Craiovei. Pe platoul Teatrului Naţional va fi amenajată zona de agrement, cu caruselele şi jocuri pentru copii. „Să fie puţin mai aerisită fiecare zonă în aşa fel încât să poată să participe cât mai multă lume la aceste evenimente”, a explicat conducerea primăriei. De asemenea, autorităţile au mai spus că se află în derulare şi încă două achiziţii de servicii: pentru concertul de deschidere a sărbătorilor şi concertul de Anul Nou şi pentru conceptul din „Orăşelul Copiilor”.